Protestele angajaţilor de la DGASPC au convins Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) să facă a şaptea rectificare bugetară pe acest an, pentru a acoperi necesarul de bani pentru plata salariilor. Deocamdată situaţia este calmă, dar nu mai e mult şi riscă să rămână din nou fără bani. De această dată nu doar cei de la Asistenţa socială…

 

În lipsa unei rectificări bugetare a Guvernului, Radu Moldovan vine cu soluţia salvatoare. Printr-o hotărâre de CJ realocă banii pentru personalul din sistemul de asistenţă socială.

Ministerul Muncii spune că banii nu vin de fapt de la ei, ci de la Ministerul de Finanţe. Totul pe baza necesarului de buget calculat de către autorităţile judeţene.

 

Protest cu fluturaşii de salariu în mână

Un grup de salariați ai DGASPC Bistrița-Năsăud protestau la începutul săptămânii trecute în fața sediului Consiliului Județean, nemulțumiți că nu și-au primit decât o parte din drepturile bănești pentru luna anterioară. Cu doar 60% din bani primiţi pe data de 9 noiembrie (ziua de plată pentru luna octombrie), adică în jur de 700-800 de lei, oamenii spun că nu au cum să se descurce. Mai mult, temerea lor că nu vor fi bani nici în perioada următoare i-a adus la disperare. Urmarea a fost că și-au luat inima în dinţi și fluturașii de salariu în mână și au purces spre Consiliul Județean să-și scandeze supărarea.

„Vrem salariu întreg şi decent!” au scandat ei, timp de câteva minute, în faţa sediului comun al Prefecturii și Consiliului Județean. De ajuns cât să dea timp președintelui Radu Moldovan să coboare din birou și să vină în fața protestatarilor cu soluția salvatoare: dacă nu a dat Guvernul bani suficienți de salarii, atunci va da Consiliul Județean!

 

Dacă nu dă Guvernul, dă până la urmă Consiliul Judeţean?

Explicația Consiliului Județean, în subordinea căruia se află DGASPC, a fost că banii necesari plății salariilor nu au fost alocați de către Guvern și că se așteaptă o rectificare. Radu Moldovan a dat asigurări protestatarilor că va găsi o soluție pe plan local de rezolvare a situației. După scurte negocieri și discuții cu o delegație a protestatarilor, el a venit cu varianta de ieșire din impas. Consiliul Județean va convoca o ședință de îndată peste câteva zile, și banii necesari vor fi alocați de la bugetul județului.

„Banii pentru DGASPC și pentru învățământul special sunt bani cu destinație specială care vin de la Guvern și care nu intră în aprobarea bugetului CJ, cum este la celelalte instituții. Avem acum o situație delicată pe care am semnalat-o de mai multe ori. Le-am spus și colegilor mei, că promisiunea de la guvern a fost că până în jurul datei de 15 noiembrie se vor găsi soluții de rectificare și asigurare a sumelor. Este un lucru care s-a întâmplat în fiecare an, niciodată niciun guvern la începutul anului nu a asigurat bugetul integral, dar toate guvernele de până acuma, la rectificările din iulie, august, septembrie veneau și completau sumele pentru ultimele luni ale anului. Noi am sesizat încă din martie Guvernul că nu avem acoperit bugetul până la finalul anului”, a declarat presei, imediat după protest, președintele CJ BN.

 

Zis și făcut!

Joi, 17 noiembrie, în ședința extraordinară a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, s-a supus la vot o hotărâre privind o nouă rectificare (a șaptea) a bugetului instituției pe anul 2016, precum și a bugetului de cheltuieli al DGASPC pe anul în curs. Totul a mers ca pe roate, niciunul dintre consilieri neavând nimic de comentat. Proiectul a fost votat în unanimitate, de către toți cei 26 de consilieri județeni prezenți în sală.

„În general, noi am asigurat cheltuieli din punct de vedere administrativ, modernizări, cofinanțări de proiecte. Am tot așteptat rectificarea care se pare că nu vine și atunci v-am convocat pentru astăzi deoarece ați văzut și dumneavoastră, oamenii au salariile pe care le au, și-au exprimat nemulțumirile și am considerat că e obligația noastră să găsim soluții pentru a le asigura veniturile în urma muncii prestate”, a explicat Radu Moldovan consilierilor înainte de vot.

 

Deocamdată s-au mutat bani dintr-un capitol bugetar în altul

Suma salvatoare este de 520.000 lei. Acești bani asigură restul de plată pentru luna octombrie, dar va mai fi nevoie de încă trei ori pe atât pentru luna noiembrie. Moldovan și-a exprimat speranța că în ședința de rectificare bugetară a Guvernului din săptămâna următoare va fi prins și județul Bistrița-Năsăud. În caz contrar, a spus că va găsi din nou o soluție împreună cu consilierii județeni.

De unde au fost luați banii pentru a se acoperi plățile necesare în sistemul de asistență socială (aici e necesară și o precizare suplimentară, în sensul că banii nu sunt doar pentru plata salariilor funcționarilor din DGASPC, ci sunt incluși aici și asistenții maternali, ai persoanelor cu handicap și alte categorii de persoane retribuite), aflăm din textul hotărârii de consiliu.

„(…) pentru personalul din cadrul DGASPC Bistriţa-Năsăud propunem diminuarea cu suma de 520 mii lei a creditelor bugetare aprobate la capitolul 51.02.01.03 «Autorități executive”, secţiunea de funcționare, Titlul I «Cheltuieli de personal…» și suplimentarea cu aceeași sumă a prevederilor bugetare la capitolul 68.02 «Asigurări și asistență socială», secţiunea de funcționare, Titlul I «Cheltuieli de personal… », se spune în text.

Cu alte cuvinte au fost luați bani de la drepturile de personal ale CJ BN pentru a acoperi necesarul de la asistența socială. Întrebarea este ce se va întâmpla dacă rectificarea de buget a Guvernului nu va veni la timp? Vor rămâne atât personalul executiv al CJ, dar și cei de la Asigurări și Asistență Socială fără bani pentru luna noiembrie?

Radu Moldovan: Mergem ca racul, stăm sau continuăm?

O poveste cu iz politic…

Liderul județean al Federației sindicale Sanitas, ce tutelează sindicatul asistenților sociali și al angajaților din DGASPC, Viorel Vițelariu, declara pentru Gazeta de Bistrița în ziua protestului că salariații au obținut promisiunea că situația va fi rezolvată până în data de 25 noiembrie. Reprezentantul sindical mai spunea însă că situații similare ar fi în peste 20 de județe din țară, „toate cu conduceri PSD-iste”, acuzând imixtiunea factorului politic în nealocarea banilor necesari către autoritățile județene responsabile de plata salariilor din sistemul de asistență socială. El a dat exemplu județul Maramureș unde, conform informațiilor sale, nu ar exista astfel de probleme, „Maramureșul fiind un județ condus de PNL”. De menționat că președintele „Sanitas” din Bistriţa-Năsăud este la rândul său membru PSD.

Dar fiindcă tot a fost nominalizat judeţul Maramureş, ţinem să precizăm că şi aici au avut loc proteste ale angajaţilor DGASPC, împreună cu asistenţii persoanelor cu handicap, pentru neplata la timp a salariilor, însă în luna septembrie. Deci şi judeţul vecin cu conducere liberală a fost şi el afectat de aceeaşi problemă, doar că evenimentul a avut loc cu două luni mai devreme.

 

Ce spune Ministerul Muncii

Interpelat de către Gazeta de Bistriţa pentru lămurirea situaţiei de la DGASPC, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a venit cu următoarele precizări:

„Plata salariilor personalului angajat în DGASPC nu intră în sfera de activitate a Ministerului Muncii, ordonatorul principal de credite fiind consiliul local din fiecare județ. Mai precis, DGASPC, în calitate de ordonator secundar de credite, trebuie să solicite necesarul de credite Consiliului Județean, iar acesta din urmă solicită direct Ministerului de Finanțe sumele necesare plății salariaților proprii. (…) așa cum rezultă din reglementările legale în vigoare, MMFPSPV are atribuții bugetare în susţinerea cheltuielilor cu prestaţiile sociale acordate persoanelor cu handicap, precum și susținerea serviciilor sociale pentru copii și persoane cu handicap. (…) Apreciem că mai multe informații pot fi furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, pe baza informațiilor privind veniturile și cheltuielile bugetelor locale”.

Răspunsul solicitat Ministerului Finanţelor Publice se lasă încă aşteptat. Odată ce vor veni şi lămuririle MFP cu privire la situaţia plăţilor efectuate către judeţul Bistriţa-Năsăud, Gazeta de Bistriţa va reveni cu detalii asupra acestui subiect.

 

În aşteptarea altor bani,  cu ochii pe şedinţele de Guvern

Până una alta, CJ BN speră într-o rectificare bugetară urgentă din partea Guvernului. Altfel, aşa cum arătam mai sus, s-ar putea întâmpla ca peste o lună să nu mai fie bani nu doar pentru cei de la asistenţă socială. Deocamdată, în ședințele de săptămâna trecută ale Guvernului – de până la închiderea ediţiei – executivul nu a avut vreun proiect de hotărâre care să prevadă alocarea de sume suplimentare către Consiliile Județene ori primăriile localităţilor. De menţionat că, în Bistriţa-Năsăud nu mai există bani nici pentru plata personalului din învățământul special.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.