Programul „Prima casă” vine cu schimbări în 2010. Noua structură a programului, aprobată luna aceasta prin Hotărâre de Guvern, prevede ca persoanele care doresc să-şi construiască o casă, să primească bani din bancă, în tranşe, în funcţie de stadiul lucrărilor. Iniţial banii se dădeau abia la sfârşitul lucrărilor.
Tot în acelaşi program au fost incluse şi locuinţele ANL care pot fi cumpărate mai repede, nu doar după trei ani, cum era înainte.

În data de 17 februarie, Guvernul a adoptat noile norme privind implementarea programului „Prima Casă”, pentru stimularea achiziţionării de locuinţe. Anul trecut, pentru cumpărarea oricărui tip de casă, nouă sau veche, limita impusă era de 60.000 de euro. Până acum, persoanele care doreau să îşi ridice o casă de la zero aveau nevoie de o promisiune de garantare de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, şi de o promisiune de creditare. Banii se primeau de la bancă abia după terminarea lucrărilor la locuinţă. Începând de anul acesta, conform noilor reglementări, persoanele care doresc să îşi ridice o casă, primesc o garanţie cu care merg la bănci, iar instituţiile de finanţare eliberează banii pe stadii de execuţie. De asemenea, persoanele organizate în asociaţii, care vor să îşi construiască în comun un imobil, vor avea o garanţie de câte 75.000 de euro fiecare. Asociaţiile trebuie să fie formate din minimum şapte persoane, condiţia esenţială fiind deţinerea de teren în comun. Noile modificări ale Programului „Prima Casă” vizează şi locuinţele ANL care vor putea fi cumpărate de chiriaşi, după un an de la primirea lor, şi nu după trei ani cum era înainte.
Prima parte a programului „Prima casă” a expirat în data de15 februarie, anul curent. Hotărârea de Guvern privind noile reglementări ale Programului „Prima casă” au fost publicate în Monitorul Oficial, săptămâna trecută. Astfel, doritorii pot merge din nou la bănci să-şi depună dosarele. Nivelul avansului necesar a rămas acelaşi, de 5% din valoarea creditului, iar prevederile referitoare la dobânzi, nu s-au modificat nici ele. Plafonul de garanţii pentru anul 2010 este de 700 de milioane de euro.

Avantajele „Primei Case” din 2010

Potrivit declaraţiilor recente făcute de premierul României, Emil Boc, în anul 2010 se continuă mecanismul garanţiilor guvernamentale pentru sprijinirea celor care vor să îşi cumpere o locuinţă. „Avantajul major al acestui program este că cei care astăzi plătesc 200 – 300 de euro chirie, îşi pot plăti cu aceiaşi bani rata la propria casă. Avansul minim pe care îl cerem este de 5% (faţă de până la 30% la creditele ipotecare), şi fără garanţii suplimentare. Statul instituie o garanţie care are o valoare de 60.000 – 70.000 de euro. Pentru toţi cei care doresc să cumpere o locuinţă gata terminată sau una în roşu, garanţia este în continuare de 60.000 de euro. Pentru cei care îşi construiesc o locuinţă nouă, vor primi o garanţie de 70.000 de euro. (…).Dacă un număr de cel puţin şapte persoane se asociază pentru construirea de locuinţe, garanţia va fi de 75.000 de euro. Şi locuinţele ANL vor putea fi cumpărate prin «Prima Casă»”, a informat premierul. Potrivit lui Boc, această decizie urmăreşte şi creşterea locurilor de muncă în domeniul construcţiilor.
În ceea ce priveşte cumpărarea locuinţelor ANL la Bistriţa, directorul executiv al Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Bistriţa, Vasile Marina, spune că momentan se aşteaptă introducerea acestei decizii şi în legea locuinţelor ANL. Cât priveşte posibilii cumpărători de astfel de locuinţe, Marina asigură că în prezent nu s-a anunţat nimeni. „Am văzut pe bandă la televizor, dar vreau să scrie şi în legea ANL – urilor. (…) Vânzarea ANL –urilor se va face prin noi (n. r – prin primărie), şi o să avem şi noi un comisionel acolo. (…) În prezent, la noi nu sunt doritori care să le cumpere, au fost câţiva anul trecut dar s-au retras”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Vasile Marina.  

Băncile vor elibera banii pe criterii de execuţie a locuinţei!  

Potrivit ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, conform noilor reglementări ale Programului „Prima casă”, în cazul construcţiilor în asociere, beneficiarii trebuie să deţină un teren în comun. Asociaţiile trebuie să fie formate din minimum şapte persoane. Astfel, cei care îşi construiesc locuinţe de la zero primesc o garanţie cu care merg la bancă şi banca eliberează banii pe stadii de execuţie. Ei nu mai primesc, ca până acum, o promisiune de garantare pe baza căreia trebuiau să se finanţeze singuri şi numai la sfârşitul construcţiei primeau banii. Ministrul Finanţelor a mai precizat că în ceea ce priveşte asocierea, aceasta poate fi şi fără formă juridică, dar obligatoriu să deţină în posesiune o suprafaţă de teren. Lucrarea va trebui să fie executată cu o firmă autorizată. „Va fi greu să lucreze la negru pentru că banca va deconta lucrările efectuate. Va trebui să aibă documente de execuţie. În principiu, vom încuraja, şi cred că sectorul bancar va dori să lucreze cu un antreprenor general al construcţiei respective. (…) Avansul rămâne 5% din valoare. Dobânzile rămân la fel ca cele din programul anterior. Vom lucra cu băncile care au subscris. Vom face şi o nouă invitaţie pentru că vrem ca programul să continue. Oricum, varianta iniţiala de 60.000 de euro va continua. Din acest punct de vedere, băncile care au încă plafoane le vor folosi. Plafoanele suplimentare le vom redistribui către băncile care deja funcţionează în cadrul programului sau pentru alte instituţii bancare care aplică pentru ele”, a precizat Vlădescu.
De la începutul Programului „Prima Casă” şi până în prezent, la nivel naţional, au fost acordate 14.567 de garanţii în valoare de 608,3 milioane de euro. Conform datelor înregistrate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), 29% dintre imobilele achiziţionate prin acest program sunt locuinţe construite după ianuarie 2008, iar 71% sunt imobile construite înainte de 31 decembrie 2007.
De la 1 ianuarie 2010 şi până în prezent, au fost depuse peste 2.600 de dosare în valoare de 106,9 milioane euro. Cele mai multe solicitări pentru „Prima Casă” s-au făcut la: Bucureşti (33%), Cluj (7,43%), Timiş (5,47%) şi Constanţa (4%). Majoritatea locuinţelor cumpărate prin „Prima Casă” au avut valoarea cuprinsă între 50.000 – 60.000 de euro.

Iulia STUPINEAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.