În urmă cu aproape două săptămâni, o explozie a avut loc într-un bloc de pe strada Arțarilor. Primăria Bistrița s-a grăbit atunci să anunțe că va ajuta locatarii, deși nu știa dacă are cadru legal. Ajutorul până acum a fost „dulce-amar”, oamenii fiind nevoiți să plătească chirie la locuințele primite.

 

Neatenția sau nebunia unui tânăr de 24 de ani dependent de droguri, care a și decedat între timp, a lăsat zeci de persoane pe drumuri în prag de Crăciun. Cum campania electorală bate la ușă, politicienii și autoritățile locale și județene au făcut pelerinaj pe la blocul de pe strada Arțarilor, care jumătate nu mai poate fi locuit momentan.

Chiar în noaptea exploziei, oamenilor li s-a propus să meargă la centrul de noapte și li s-a promis că autoritățile locale se vor ocupa de tot. A doua zi, un expert a venit de la Cluj și le-a permis oamenilor de pe una dintre scări să se întoarcă în locuințele lor, dând OK-ul de asemenea și pentru pornirea curentului, apei și gazului.

Locatarii de pe scara unde a avut loc explozia, la care se adaugă și o familie care locuiește în scara vecină,  sunt nevoiți să își petreacă sărbătorile de iarnă departe de casă. Majoritatea au apelat la prieteni și rude pentru a-i găzdui până când se vor putea întoarce la locuințele lor.

Ovidiu Crețu face ședință pentru repararea blocului în care a avut loc explozia produsă de Andrei Condrade

Primăria cere chirie pentru apartamentele „sinistraților”

După ce viceprimarul Gelu Muthi le-a promis locatarilor că lucrările vor fi suportate de municipalitate, deși nu se știa dacă există cadru legal pentru asta, Primăria Bistrița a făcut pe dracu în patru și a venit cu niște locuințe pentru acești oameni, care să-i găzduiască în următoarele 6 luni.

Primăria Bistrița a pus la dispoziție locuințe de tip ANL din mai multe blocuri din oraș. Aceste locuințe vin însă cu o serie de…probleme. În primul rând, aceste locuințe sunt goale, oamenii fiind nevoiți, mulți dintre ei, să achiziționeze paturi și o mobilă minimală, dacă nu au de la cine să împrumute piese de mobilier.

De la mobila deja existentă în locuințele lor își pot lua adio. Cea care încă mai este întreagă este practic blocată în locuințe, întrucât locatarii nu au voie să intre în apartamente și mai ales să manevreze mobile greoaie în blocul care încă nu este sigur.

Aceasta este însă doar una dintre problemele aduse de locuințele ANL date cu generozitate de Primăria Bistrița. Fiind locuințe de tip ANL, acestea nu pot fi acordate gratuit, astfel că, cei care au acceptat apartamentele de la municipalitate sunt nevoiți să plătească chirie.

În prima fază, Primăria Bistrița anunța că va cere lunar chirie pentru fiecare garsonieră 150 de lei. Au realizat că această sumă este destul de mare pentru o familie modestă care nu și-a permis nici măcar asigurare pe locuință și au scăzut suma la 80 de lei.

 

În afară de gaz, deschiderile pentru apă şi curent le vor plăti

Garsonierele ANL puse la dispoziție acestor familii nu sunt racordate la gaz, apă și curent. Cei care se vor muta acolo sunt nevoiți să plătească și deschiderile la aceste servicii, care ajung la câteva sute de lei pentru fiecare garsonieră în parte.

Singura companie care a fost de acord să transfere contractele de la vechea adresă fără a percepe vreo taxă este E.On Gaz. Electrica a cerut doar jumătate din prețul practicat pentru deschiderea curentului.

Potrivit experților, 21 de locuințe din blocul unde a avut loc explozia nu sunt sigure. Din cele 21 de familii, doar 10 au acceptat ajutorul municipalității și se vor muta în perioada următoare în garsonierele din ANL-uri, care au fost transformate provizoriu în locuințe de necesitate.

Deși expertiza încă nu este finalizată și nu se știe de ce sumă va fi nevoie pentru lucrările de reparație, municipalitatea s-a grăbit  să aloce fonduri în acest scop, la ultima ședință de Consiliu Local.

Primăria Bistrița a alocat 700.000 de lei din fondul de rezervă pentru asistență socială, mai exact pentru ajutoare de urgență pentru cetățenii afectați de explozia de pe Arțarilor. 200.000 de lei vor fi destinați locatarilor, în timp ce pentru lucrările de reabilitare s-au alocat 500.000 de lei.

Aceste lucrări urmează și ele să se întindă pe cel puțin trei luni, termenul urmând să se prelungească dacă structura de rezistență a blocului de la ultimele etaje a fost compromisă.

bloc-sinistrati-artarilor

Locatarii, „certați” că nu au asigurare pe apartamente

La ultima ședință de Colegiu Prefectural, prefectul Ovidiu Frenț a profitat de ocazie și i-a certat pe locatarii blocului de pe strada Arțarilor. Acesta le-a reproșat oamenilor că nu și-au făcut asigurări pentru locuință, dar au dat banii pe toate nimicurile.

„Locatarii nu aveau asigurări pentru locuințe împotriva incendiilor, deși ele costau câteva sute de lei, pleacă de la 150 de lei și pot ajunge până la 350 de lei pe an. Nu au astfel de asigurări, nu le au nici pe cele obligatorii care acoperă riscul de cutremur, inundații și alunecări de teren. Fac un apel: ne cumpărăm tot felul de nimicuri și de gadget-uri și pentru lucrurile esențiale nu alocăm aceste sume minime care să ne acopere astfel de riscuri”, a precizat Ovidiu Frenț.

În ceea ce-l privește pe vinovatul de acest dezastru, ei bine, momentan acesta nu poate fi arătat cu degetul. Asta pentru că oficial nu este nimeni pus sub acuzare pentru acest dezastru.

Singurul care ar fi putut fi pus sub acuzare pentru aceste pagube însemnate era Andrei Condrade, tânărul de 24 de ani care locuia în apartamentul unde s-a produs explozia.

Acesta a decedat însă la începutul săptămânii trecute, după ce a agonizat mai bine de o săptămână într-un spital din București. Tânărul ajunsese la spitalul din București cu arsuri pe mai bine de 80% din corp. Acesta fusese intubat și ventilat mecanic încă din ziua în care a ajuns în București, starea sa fiind foarte gravă.

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a deschis un dosar in rem pentru vătămare corporală și distrugere. Deocamdată nu se știe dacă tânărul a provocat explozia intenționat sau a fost vorba despre neatenție.

Deși ISU Bistrița încă nu a venit cu o cauză probabilă a deflagrației, se pare că de vină ar fi fost o butelie lăsată deschisă, care a dus la acumularea de gaze în apartamentul de la etajul al III-lea.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.