Chiar dacă primarul Ovidiu Creţu şi directorul Centrului Cultural Municipal George Coşbuc, Dorel Cosma, au făcut numeroase demersuri pentru ca Cinematograful Dacia să treacă din subordinea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) în cea a municipalităţii, rezultatul final nu a fost cel aşteptat.
Cinematograful va fi preluat în cele din urmă de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Astfel, sălile A şi C vor fi date în folosinţa Consiliului Judeţean, iar sala B va rămâne Regiei de Film, în vederea amenajării unui Caffe Cinema 3 D.

Ovidiu Creţu ar fi dorit ca odată intrat în subordinea primăriei, imobilul să treacă apoi în folosinţa Centrului Cultural Municipal George Coşbuc, mai ales că Dorel Cosma avea planuri ambiţioase de a-l moderniza şi de a-l transforma într-un loc unde bistriţenii să aibă numeroase posibilităţi de a se relaxa. Mai exact, în hol ar fi fost amenajată o sală de expoziţii de artă fotografică, iar în celelalte două încăperi ar fi trebuit să aibă loc diverse spectacole, de la teatru de păpuşi şi până la proiecţii de filme.
În plus, Primăria Bistriţa a alocat pentru 2011, din bugetul propriu, suma de 200.000 lei pentru a moderniza scena Cinematografului Dacia, aceasta putând fi folosită la ora actuală doar pentru proiecţie de filme, fiind prea mică pentru altfel de spectacole.

Creţu, supărat pe conducerea portocalie

Anul trecut s-a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care cinematografele din oraşe trebuiau să treacă din subordinea Regiei de Film în subordinea primăriilor. Dacă în multe oraşe din România acest lucru s-a întâmplat, la Bistriţa situaţia nu este tocmai roz, cel puţin pentru Primăria Bistriţa.
În urma cu circa trei săptămâni, directorul Centrului Cultural Municipal George Coşbuc, Dorel Cosma, declara că, în urma numeroaselor demersuri făcute la Ministerul Culturii, a primit şi răspunsul mult-aşteptat: cinematograful va trece în subordinea Primăriei Bistriţa. Directorul instituţiei de cultură spunea atunci că acest lucru i-a fost confirmat printr-un telefon primit de la minister.
„Am făcut mai multe demersuri pentru ca acest transfer să aibă loc, iar zilele trecute am fost sunat de la Ministerul Culturii şi am fost informat că cinematograful a fost trecut în subordinea primăriei. Nu ştiu mai multe detalii, încă nu au sosit actele la noi. Aşteptăm să vedem ce se va mai întâmpla”, explica Dorel Cosma.
Odată ce imobilul ar fi trecut în subordinea Primăriei Bistriţa, ulterior el ar fi fost folosit de Centrul Cultural Municipal George Coşbuc, mai ales că instituţia de cultură urmează să fie reabilitată, odată ce proiectul întocmit în acest sens va primi finanţarea necesară de la UE.
Dorel Cosma vroia ca cinematograful să devină Complex Cultural. Holul ar fi avut destinaţia de sală de expoziţii de artă fotografică, iar cele două săli ar fi fost utilizate pentru spectacole de teatru şi proiecţii de film.
„Am făcut toate demersurile posibile, am vorbit de trei ori cu ministrul Kelemen Hunor pe această temă şi personal i-am înmânat documentaţia. Până acum n-am primit niciun act oficial prin care să ni se spună clar cine va prelua cinematograful. La telefon mi s-a spus că acesta ar urma să fie preluat de Primăria Bistriţa, însă de curând am auzit că imobilul va trece în subordinea Consiliului Judeţean. Vom vedea dacă va fi aşa”, a precizat directorul Centrului Cultural Municipal pentru Gazeta de Bistriţa.
Şi primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, spune că s-au făcut toate demersurile pentru ca imobilul să treacă în subordinea primăriei, însă în cele din urmă se pare că eforturile au fost în zadar. „Ce pot să mai spun? Noi ne-am zbătut să obţinem cinematograful, am avut numeroase discuţii şi garanţii în acest sens. Noi am cerut, ei (n. r . –Consiliul Judeţean) au primit. Asta e viaţa sub conducerea portocalie. Ne-am dorit să preluăm cinematograful şi să-l modernizăm, să-l facem Complex Cultural, dar nu s-a putut”, a declarat edilul pentru Gazeta de Bistriţa.
Pentru a da o mână de ajutor în vederea modernizării Cinematografului Dacia, Primăria Bistriţa a alocat pentru 2011, din bugetul propriu, suma de 200.000 lei. Aceşti bani aveau ca destinaţie scena imobilului, care momentan poate fi folosită doar pentru proiecţie de filme, pentru realizarea altor genuri de spectacole fiind prea mică.
„Consiliul Local a decis să se aloce bani pentru reabilitarea cinematografului pentru ca oraşul să aibă săli unde să se desfăşoare activităţile culturale, în condiţiile în care Centrul Cultural Municipal ar urma să fie renovat. Lucrurile nu au ieşit aşa cum ne-am dorit noi”, a conchis primarul.

Consiliul Judeţean, în aşteptare

Deşi se vehicula ideea că reprezentanţii Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud doresc să amenajeze în sala A a cinematografului un spaţiu multicultural pentru Centrul Judeţean pentru Cultură, deocamdată nu se ştie ce destinaţie finală vor avea cele două săli (n. r. –A şi C) „donate” de RADEF.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Bogdan Rusu, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că „într-adevăr au fost purtat discuţii cu cei de la RADEF în vederea preluării Cinematografului Dacia de către Consiliul Judeţean, însă nu e nimic sigur încă. Am înţeles că cei de la Ministerul Culturii vor ca sălile A şi C să fie trecute în subordinea noastră, însă deocamdată nu a fost făcut transferul, totul e la stadiul de vorbe”.
Cât despre destinaţia viitoare a celor două săli, Bogdan Rusu spune că „aşteptăm ca transferul să aibă loc, iar apoi se va hotărî ce fel de activităţi vor avea loc în fiecare din ele”.
În timpul regimului comunist de dinainte de 1989, în Bistriţa existau trei cinematografe, însă timpul le-a eliminat pe două dintre ele – Cinematograful „Bulevard” de pe Bulevardul Republicii nr.39, fost „23 August” şi Cinematograful „Tineretului” de pe strada Gheorghe Şincai. La ora actuală, doar „Dacia” mai funcţionează, iar proiecţiile se fac într-o singură sală. Din cauza condiţiilor nu tocmai bune pe care le oferă, puţini sunt cei care îi mai trec pragul, bistriţenii preferând să vizioneze filme acasă sau să meargă în alte oraşe, unde există cinematografe dotate „ca la carte”.
În Cinematograful „23 August” a funcţionat imediat după 1990 o sală de Bingo, însă cum acest gen de afaceri nu prea au mai avut succes în rândul bistriţenilor, a fost pus lacătul, clădirea rămânând a nimănui.
În ceea ce priveşte fostul Cinematograf „Tineretului” de pe strada Gheorghe Şincai, situat într-o clădire din secolul XIX, problema e ceva mai complicată, imobilul fiind revendicat de către fostul proprietar.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.