Prejudicii de 1 miliard la Colegiul Infoel

Contractele de închiriere de la Colegiul Tehnic Infoel din Bistriţa au prejudiciat statul român cu 1 miliard de lei vechi. În urma unui raport al Camerei de Conturi al judeţului Bistriţa-Năsăud s-a constat prejudicial banilor publici cu o valoare de 1 miliard de către conducerea liceului, iar instanţa trebuie să decidă dacă aceste constatări sunt legale sau nu.

Unităţile de învăţământ din România îşi pierd din importanţă. Dacă unele devin spaţii pentru tot felul de activităţi ilicite, Colegiul Tehnic Infoel din Bistriţa este la a doua abatere destul de gravă. Dacă doi tineri din cadrul Colegiului au fost prinşi făcând traffic de droguri, acum conducerea liceului este cea care a fost sub ochiul organelor de anchetă. Mai précis, Curtea de Conturi din România a sancţionat abaterile de la normele de închiriere a spaţiilor din cadrul Colegiului Tehnic Infoel. Deşi reglementările sunt destul de stricte şi clare în ceea ce priveşte închirierea spaţiilor din cadrul liceelor, consiliul de administraţie a liceului interpretează cuvintele ocazional şi zilnic şi încearcă să se folosească de tertipurile legii. Astfel, la limita legii au reuşit să prejudicieze bugetul de stat cu 100.000 de lei.
Contratul de închiriere a spaţiilor comerciale nu ar respecta hotărârea 82/24.04.2008 a Consiliului Local Bistriţa, conform oficialilor Camerei de Conturi. Preţul pentru închirierea sălilor de clasă pentru cursuri ar fi de 10 lei pentru un metru ătrat, o sală de clasă pentru birouri s-ar închiria tot cu 10 lei, iar un metru pătrat cu destinaţia chioşc ar costa 15 lei, pe când un depozit ar costa 12 lei şi grădiniţa 5 lei. Un audit al Curţii de Conturi între 15 februarie 2010 şi 12 martie 2010 ar fi tras concluzii drastice asupra cheltuirii bugetului din anul 2008. Oficialii Camerei de Conturi au susţinut că cei de la Colegiul Tehnic Infoel închiriază nelegal spaţii comerciale şi că acordă angajaţilor diverse sporuri fără nici un fundament. Dintre aceste sporuri, amintim sporul pentru condiţii vătămătoare de 15% din venit.
În 2009 erau cinci contracte de închiriere a unor spaţii, printre care şi contractul cu Universitatea de Nord Baia Mare. Colegiul mai închiriase şapte săşi şi un birou de 500 mp pentru cinci ore pe zi. Preţul pe care nu l-au plătit timp de opt luni unii chiriaşi s-a ridicat chiar şi la 295 USD pe lună. De asemenea, raportul mai arată că nu s-a organizat licitaţie pentru niciun contract din cele cinci. Depre utilităţi nu se vorbeşte nimic în cadrul niciunuia dintre contracte. O altă ilegalitate este că aceste contracte nu au fost prelungite în scris. Chiriaşii au ocupat spaţiul chiar şi după expirarea contractului. Chiria trebuie să fie minim 5.000 de lei pe lună, iar Curtea de Conturi susţine că oficialii conducerii Colegiului Tehnic Infoel din Bistriţa au păgubit bugetul cu 102.828 lei.

Au copiat cuvinte din DEX

În apărarea sa, oamenii conducerii Colegiului susţin că închirierea unor spaţii din incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru activităţi ocazionale este la latitudinea Consiliului de Administraţie. Ca un răspuns, oficialii Curţii de Conturi copiază versiunea din dex a cuvintelor ocazional şi zilnic după modelul următor:
ZÍLNIC, -Ă, zilnici, -ce, adj. (Adesea adverbial) De fiecare zi, cotidian; p. ext. obișnuit, banal. ◊ Pâine zilnică = hrană, existență de toate zilele. – Zi + suf. -nic.
Sursa: DEX '98 | Adăugată de valeriu | Greșeală de tipar | Permalink
OCAZIONÁL, -Ă, ocazionali, -e, adj. 1. Care are loc cu prilejul unui anumit eveniment. 2. Care se ivește întâmplător; accidental, de ocazie. ◊ (Adverbial) L-a întâlnit ocazional. [Pr.: -zi-o-] – Din fr. occasionnel.

“O constatare cu caracter de fenomen, înregistrată în anul 2008 şi care se perpetuează şi în anul 2009(s-a consemnat la 21 din cele 25 entităţi verificate) o reprezintă sporurile, primele şi îndemnizaţiile acordate de unităţile administrativ-teritoriale, atât funcţionarilor publici, cât şi personalului contractual în baza acordurilor/contractelor colective de muncă încheiat de conducere cu organizaţiile sindicale. De asemenea, abateri cu privire la drepturile de personal acordate s-au constat şi la Colegiul Tehnic Infoel Bistriţa, unitate finanţată din bugetul local”, arată Curtea de Conturi în raportul pe anul 2009.

Precedentul drogurilor de la Infoel
După zece luni de cercetări, poliţiştii antidrog din cadrul Brigăzii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud au reuşit să anihileze o grupare infracţională, ai cărei membri sunt suspecţi de trafic de droguri.
În urma a 12 percheziţii efectuate pe 19 aprilie, au fost reţinuţi opt membri ai reţelei, dintre care şase au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Doi dintre aceştia sunt elevi ai Colegiului Tehnic Infoel Bistriţa.

Opt membri ai unei reţele de traficanţi de droguri, din care făceau parte şi doi elevi de clasa a XII-a din Bistriţa, au fost prinşi, la începutul săptămânii trecute, de poliţişti, şase dintre suspecţi fiind arestaţi preventiv. Ancheta în acest caz a durat zece luni, poliţiştii antidrog din cadrul Brigăzii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud reuşind, în cele din urmă, să anihileze o grupare infracţională ai cărei membri sunt suspectaţi de trafic de droguri de risc aduse din Spania şi distribuite în judeţul Bistriţa-Năsăud şi municipiul Cluj-Napoca.

Şase dintre suspecţi, arestaţi preventiv

În urma a 12 percheziţii efectuate pe 19 aprilie, au fost reţinuţi opt membri ai reţelei, dintre care şase au fost ulterior arestaţi preventiv. Din grupare fac parte suspecţii L. Alexandru, B. Vlad, G. Gheorghe, P. Alexandru, G. Horaţiu, C. Claudiu, B. Anghel, S. S., cu vârste cuprinse între 17 şi 28 de ani, toţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, se precizează într-un comunicat al IGPR.

De la Infoel a sărit direct la Minister
Consilierul judeţean Adriana Doina Pană, preşedintele Organizaţiei de femei a PSD Bistriţa-Năsăud, a fost nominalizată anterior pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), urmând a se ocupa de învăţământul preuniversitar. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD. Nominalizarea Adrianei Doina Pană a fost acceptată şi de ministrul MECI, Ecaterina Andronescu. Adriana Doina Pană este absolventă a Facultăţii de Electrotehnică din Bucureşti. Din 1983 a început să predea la Colegiul Tehnic „Infoel” din Bistriţa. Din 2002, ocupă la acest colegiu şi funcţia de director adjunct. La alegerile din iunie 2008, Adriana Doina Pană a câştigat cel de-al doilea mandat de consilier judeţean PSD.La parlamentare, a candidat pentru un mandat de senator în Colegiul 1 Senatorial Bistriţa, dar a pierdut în faţa democrat-liberalului Ioan Sbîrciu.Adriana Doina Pană a fost nominalizată recent şi pentru funcţia de subprefect, alături de Ovidiu Frenţ, consilier local, dar conducerea PSD BN va trebui să facă o altă alegere. Ea este acum director adjunct la Colegiul Infoel.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.