Gavrila Ghilea, vicepresedintele Consiliului Judetean, este în vizorul politiei bihorene. Camera de Conturi Bihor a descoperit ca firma lui Ghilea, SC Constructii Bihor, a încasat bani de la primaria Cociuba Mare desi nu a finalizat lucrarile. Baronii locali pompeaza bani în mica localitate pentru a-i recupera apoi prin firme capusa. Consilierii locali acuza dur conducerea Consiliului Judetean ca îl folosesc pe primarul Ioan Ieremie pe post de „papusa”. Prefectura a fost prima institutie din judet care s-a sesizat în urma reclamatiilor consilierilor

Noul an a început cu stângul pentru Gavrila Ghilea, vicepresedintele Consiliului Judetean. Craciun Iagar si Dumitru Pantea, consilieri locali în Cociuba Mare sunt hotarâti sa mearga pâna în pânzele albe pentru a scoate la iveala iesirile din cadrul legislativ ale sefului de la CJ Bihor prin intermediul Primariei Cociuba Mare. În urma unui control de rutina la începutul anului 2006, Prefectura Bihor, condusa pe atunci de Ilie Bolojan, a fost prima institutie care a efectuat verificari în teritoriu descoperind grave nereguli în bugetul local al comunei. Umplut de baronii CJ Bihor din banii contribuabililor, bugetul localitatii a fost apoi secatuit de aceiasi… baroni. Desi exista mai multe sesizari atât la DNA Oradea cât si la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bihor, singura autoritate locala care a început cercetarile este Inspectoratul de Politie a Judetului Bihor. Liviu Popa, inspectorul sef al IPJ Bihor a solicitat sprijinul controlorilor financiari ai Camerei de Conturi Bihor pentru a investiga cazul. A cerut sa se faca lumina si s-a facut. Entitate avizata dar din ce în ce mai nebagata în seama de celelalte autoritati, Camera de Conturi Bihor a descoperit multi vinovati care au supt de la tâta Primariei Cociuba Mare…

Magnificii patati

GAZETA DE ORADEA  a relatat si în trecut despre o parte dintre tunurile financiare date de baronii locali în mica localitate bihoreana.    

Alexandru Kiss, Gavrila Ghilea si Stefan Seremi, cei trei magnifici ai CJ Bihor nu sunt deloc straini de evenimentele din Cociuba Mare. Daca Kiss si Seremi sunt oamenii din umbra, Ghilea este implicat direct. Cel putin asa sustin Craciun Iagar si Dumitru Pantea, doi dintre consilierii locali ai primariei comunei Cociuba Mare care au sesizat organele de control. Iar raportul Camerei de Conturi le da dreptate… „Pietrisul de pe drumul comunal este adus de la Oradea de la firma lui Ghilea”, spune acuzator Craciun Iagar, consilier PRM. „Povestea este chiar mai complicata. Primarul a platit custodie pentru pietris, care a stat în curtea firmei lui Ghilea câteva luni pâna sa ajunga pe ogor, un drum secundar care face legatura între Chesa si Cociuba Mare", sustine Iagar.

Cei doi consilieri sunt frustrati de faptul ca sunt cei care l-au sustinut pe Ioan Ieremie sa ajunga primar. „A fost cea mai mare greseala pe care am facut-o vreodata”, spune Iagar. „Nu am crezut ca poate fi atât de incapabil", se mira el.

Ajuns la putere, Ieremie i-a uitat pe cei care l-au ajutat sa ajunga in frunte si a devenit în scurt timp unealta lui Ghilea sau Seremi. Baronii din Oradea l-au folosit pentru a-si desfasura activitatea în teritoriu. În afara legii însa… „Rog expertizarea lucrarilor efectuate de SC Serganel, SC Tigles si SC Construct Bihor referitor la cheltuirea banilor primiti în decembrie 2005, în jur de 1,5 miliarde, întrucât consider ca nu s-a transportat întreaga cantitate de piatra prevazuta, iar banii au fost cheltuiti", cere imperios peremistul. „Doresc verificarea legalitatii licitatiilor precum si a oportunitatii transportului de piatra de la Oradea si nu de la 2-3 km de Cociuba, cum ar fi malul Crisului, cariera de piatra Urvis. Consider ca au fost încalcate hotarârile de Consiliu Local în care au fost stabilite comisiile de licitatie si receptie”, afirma Iagar.

Practic, bugetul local a fost grav avariat. În 18 decembrie 2005, s-a organizat o licitatie pentru transport de piatra. Firma SC Serganel a câstigat licitatia pentru transport de piatra în localitatea Carasau pentru suma de 272 de milioane de lei. „Se inventeaza o noua licitatie în 20 decembrie pentru transport de piatra, cica Carasau-Cociuba Mare, pe care o câstiga firma SC Tigles, pentru 320 de milioane de lei. Practic, a fost un transport inventat”, sustine consilierul. Bomba vine însa pe filiera Ghilea. „În 23 decembrie, SC Construct Bihor câstiga licitatia pentru amenajarea drumului Chesa-Cociuba pentru suma de 596 de milioane de lei. În 29 decembrie, primarul face procesul verbal de receptie în conditiile în care societatea controlata de vicepresedintele CJ nu a efectuat nicio lucrare în zona pâna la aceea data. Paradoxal, s-a adus pietrisul în luna martie abia dupa ce s-a trimis o anonima la DNA Oradea. Ulterior, am aflat ca primarul a platit si chirie pentru pietrisul care zacea în curtea lui Ghilea. Bineînteles, din bugetul local”, acuza Craciun Iagar, care a facut si o sesizare catre institutia prefectului vizavi de acest aspect. „Mirositoare” sunt si datele când s-a efectuat licitatia si apoi receptia, 23 si respectiv 29 decembrie, adica in preajma Sarbatorii de Craciun si respectiv a Revelionului…

Primarul este acuzat si pentru faptul a luat decizii de unul singur peste capul consilierilor. „Avem banuieli de musamalizare”, spune Dumitru Pantea, consilier PRM. „Ar trebui sa se verifice consumul de 4.900 litri motorina în anul 2004 pentru escavatoare închiriate fara aprobarea Consiliului Local si la sume doar de el stiute. Rog autoritatile sa verifice lucrarile executate si plata oamenilor care au lucrat pe aceste utilaje, foile de parcurs si fisa de activitate a primarului si a viceprimarului privind folosirea masinilor din dotarea primariei. Mentionez ca nu are aprobarea Consiliului Local pentru cota de benzina, existând suspiciuni ca au transformat-o în acte în motorina. E imposibil prin fisa tehnica a utilajului sa consume 5 tone de combustibil", acuza Pantea. Buldo-excavatorul "flamând" a fost închiriat de la firma SUT SA. „Este o manevra între primar si Stefan Seremi, cel care controleaza firma de la care aveau buldo-excavatorul. Nici Alexandru Kiss nu este strain de ce se întâmpla aici, existând în Cociuba Mare un centru de colectare a laptelui pentru firma sa, Biolact", sustin consilierii.

Parchetul tace

„Corpul de control al institutiei noastre a facut un raport de constatare vizavi de aspectele de la Cociuba Mare", spunea Dumitru Tiplea, fostul sef de cabinet al prefectului Ilie Bolojan de atunci. „Nu putem da nume de firme care si-au desfasurat activitatea în zona, putem relata doar unde s-a prejudiciat bugetul. În ceea ce priveste acoperirea cu balastru si criblura pe o suprafata de 1,2 km, respectiv drum comunal si drum vicinal Chesa-Cociuba s-au descoperit nereguli. Mai întâi, corpul de control al institutiei noastre a descoperit ca cele trei firme care au participat la licitatie aveau acelasi sediu. Devizul s-a facut pentru 645 metri, si nu pentru 100 metri cum s-a reparat. S-a constatat în acest sens un prejudiciu adus bugetului local de 234 milioane de lei", sustinea Tiplea. Apoi raportul prefecturii a ajuns la Parchet. „Aspectele semnalate au fost verificate, iar o copie a raportului cu constatarile facute, a fost înaintat Parchetului de pe lânga Tribunalul Bihor pentru continuarea cercetarilor", afirma prefectul Ilie Bolojan în august 2006. Nu se stie ce a facut Parchetul cu respectivul raport. Probabil l-a „îngropat”…

La „gâtul” vinovatilor

 În urma numeroaselor sesizari facute, politia bihoreana a facut primul pas pentru descoperirea ilegalitatilor si a cerut ce altii nu au facut, si anume lamuriri de la Camera de Conturi Bihor. În urma verificarilor facute de controlorii Curtii, s-a ajuns la concluzia ca cei doi consilieri frustrati au avut dreptate. Politia a primit asadar confirmarea faptului ca s-au acordat nejustificat avansuri pentru executia si finalizarea lucrarii de reparatii drum comunal DC 99 si a drumului Chesa – Cociuba Mare. „Din verificare, s-a constatat ca în vederea executarii lucrarilor de constructie si finalizare a obiectivului lucrarii de reparatii drum comunal DC 99 si drum Chesa – Cociuba Mare a fost încheiat contractul de executie a lucrarii nr 3265 din 27 decembrie 2005 între Primaria comunei Cociuba Mare si SC Construct Bihor SA. În luna decembrie 2005, institutia a platit în avans suma executantului pentru lucrari care în fapt s-au realizat numai în cursul anului 2006. Urmare a acordarii acestor avansuri, s-a creat o paguba bugetului local, responsabilitatea persoanelor vinovate pentru abaterea constatata si actele normative încalcate fiind prezentate detaliat în actul de control încheiat la unitate”, spune Bonchis Munteanu, directorul adjunct al Camerei de Conturi Bihor. Tot la cererea Inspectoratului, s-au descoperit sume decontate ilegal fata de cele înscrise în oferta adjudecata pentru lucrarile de reparatii a strazii pietruite Cociuba Mare si Carasau efectuate de catre SC Tigles Impex SRL. „Din verificarea efectuata asupra realitatii si legalitatii sumelor decontate pentru lucrarile de reparatii a strazii pietruite Cociuba Mare si Carasau executate de SC Tigles Impex SRL, în baza contractului de executie lucrari nr 3229/20 12.2005, s-a constatat ca în situatia de lucrari la articolul de deviz asternere cu autogrederul au fost acceptate la plata preturi unitare mai mari decât cele legal cuvenite si stabilite în oferta de pret. Sumele achitate în mod necuvenit reprezinta paguba pentru unitatea administrativ teritoriala verificata. Si în acest caz, abaterea constatata, actele normative încalcate si persoanele raspunzatoare sunt prezentate detailat în actul de control”, raspunde Bonchis Munteanu vizavi de problema respectiva. În adresa emisa pe numele Camerei de Conturi, IPJ avea si o nelamurire vizavi de angajarea, lichidarea ordonantarea si plata de cheltuieli în conditiile încalcarii prevederilor legale în vigoare prin achitarea unor sume mai mari decât cele legal cuvenite, reprezentând preturi unitare la utilaje mai mari decât cele rezultate din documentele justificative pentru lucrarile de pietruiri pe drumul comunal Petid – Carasau – Cociuba Mare, precum si strazi în localitatea Carasau. Si de aceasta data, „banuiala” ca dracu si-a bagat coada a fost confirmata de verificarile efectuate de Camera de Conturi. „Din verificarea efectuata asupra modului de decontare a contravalorii operatiunilor de încarcat si transport balastru efectuat pe DC 97 si strazi din localitatea Carasau de catre SC Serganel SRL, s-a constatat ca au fost acceptate la plata preturi mai mari pentru transporturile de balastru efectuându-se plati mai mari decât cele legal cuvenite. Astfel, din controlul efectuat, s-a constatat ca la data angajarii si efectuarii lucrarii, executantul nu avea calitatea de unitate specializata în lucrari de transporturi si constructii, asa cum s-a prevazut în caietul de sarcini – fisa de date a achizitiei întocmita de entitatea verificata, prestatorul neavând înscris în obiectul de activitate aceste categorii de lucrari. Pe de alta parte nu avea în dotare utilajele respective, acestea fiind închiriate. Din documentele justificative prezentate la solicitarea organului de control, s-a constatat ca pretul unitar pe kilometru decontat pentru închirierea utilajului a fost mai mic decât cel decontat executantului lucrarii prin situatia de lucrari. Precizam faptul ca din documentele prezentate de catre unitate, rezulta ca executantul lucrarii nu îndeplinea conditiile prevazute în caietul de sarcini pentru a fi admisa la selectie oferta depusa, respectiv nu este unitate specializata în lucrari de transporturi si constructii, neavând în dotare utilajele respective necesare efectuarii lucrarilor contractate. Prin acceptarea la plata a unor preturi unitare la utilaje mai mari decât cele real cuvenite, la nivelul unitatii administrativ teritoriale au fost efectuate plati mai mari decât cele legale, suma ce reprezinta paguba pentru unitatea administrativ teritoriala”, sustine directorul adjunct al Camerei de Conturi Bihor.  

Primarul problema

Fara scoli superioare si fara veleitati comerciale, primarul Ioan Ieremie si-a luat avânt abia dupa ce s-a vazut cocotat pe scaunul de primar. Controlorii financiari ai Camerei de Conturi i-au frânt însa aripile. Considerat ca fiind principalul vinovat pentru modul cum a pierdut situatia de sub control, Ioan Ieremie este facut „prost” de cei doi consilieri, care cred ca altcineva sta în spatele pagubelor financiare aduse. "E prea prost ca sa se fi gândit singur la toate mânariile", spune Craciun Iagar, aruncând indirect o sageata spre bosii de la CJ. Prost, neprost, primarul si-a gasit pâna la urma propriul drum în viata. Mai exact, propria filiera de a face bani. Fara nicio aprobare a Consiliului Local si fara a organiza vreo licitatie, primarul a hotarât de capul lui sa bage banii comunei în AS Izvorul Cociuba, formatie de fotbal cu capital privat… Banii s-au bagat în vestiarele fotbalistilor prin firma SC Loralexa, controlata de el. Desi poate cu exceptia patronului echipei de fotbal nimeni nu si-a dorit reabilitarea vestiarelor. Dar banii pe care îi risipeau cei de la Consiliul Judetean trebuiau sa ajunga la el. Ca doar e primar… „Nu s-a votat in Consiliul Local reabilitarea vestiarelor de sport Cociuba Mare, desi apare o hotarâre în acest sens, ceea ce consideram ca reprezinta un fals. Nu cunoastem modalitatea de atribuire a lucrarii numitului Didis, dar stim ca lucrarile au fost executate de muncitorii primariei. Tot aici au fost decontate sume de bani la anumite firme private, cum ar fi Loralexa Cociuba, aproximativ 200 de milioane pentru diferite transporturi pe care CL nu le-a aprobat si care nu îsi aveau rostul. Tot privitor la SC Loralexa, rugam verificarea materialelor cumparate de aici si decontarile acestora precum si folosirea lor. Întrucât echipa nu este de interes public, fiind privata, decontarea o consideram un abuz în serviciu din partea primarului, precum si deturnare de fonduri în interes privat", acuza cei doi consilieri. Asa s-a întâmplat si la executarea lucrarilor la scoala din Carasau. În loc sa accepte pretul cel mai bun, edilul-sef al comunei a preferat sa ajute o ruda a viceprimarului. Asa se face ca o lucrare care costa pâna în 20 de milioane a ajuns sa depaseasca  60 de milioane. „Viorel Coste din Carasau s-a oferit sa execute lucrarea pentru 20 de milioane. Ieremie a refuzat si a oferit lucrarea unei rude a viceprimarului, pentru 60 de milioane de lei. Totodata, la împrejmuirea scolii respective, s-a hotarât sa se execute gard cu bordura. Numai ca desi bordura nu exista, banii s-au dat”, sustine Iagar. GAZETA va urmari în continuare modul cum va decurge investigatia IPJ Bihor în Cociuba Mare. Dupa Prefectura si Camera de Conturi, Inspectoratul de Politie ar fi a treia institutie care semnaleaza gravele ilegalitati din comuna bihoreana, dar este prima care are „pâinea si cutitul” în mâna…

Nu recunoaste

Ioan Ieremie, primarul blamat si descoperit ca vinovat atât de Prefectura Bihor cât si de Camera de Conturi nu recunoaste ca este vinovat. „Din punctul meu de vedere, consider ca sunt nevinovat. Stiu ca exista un raport al Camerei de Conturi, dar eu consider ca nu am prejudiciat bugetul local”, spune primarul problema.

Calin Miron

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.