Partidul Mişcarea Populară şi-a oficializat de curând organizaţia judeţeană de Bistriţa-Năsăud şi vorbim practic de două locale – Bistriţa şi Dumitra.

Dintre bistriţeni, deocamdată, pare să cocheteze cu ideea de a deveni membru al noului partid doar fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botiş. Nu ar fi exclus însă să vedem şi alte personaje politice cunoscute din judeţ care să-şi facă intrarea pe uşa din faţă sau pe cea din dos, adică prin intermediul Fundaţiei Mişcarea Populară.

Cum vârful de lance al noului partid a fost oficializat şi el în persoana Elenei Udrea, mâna dreaptă a preşedintelui Traian Băsescu, rândurile Partidului Democrat-Liberal încep încet, încet să se subţieze. Nume importante din PDL, la nivel naţional, au trecut în PMP. Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Teodor Paleologu, Daniel Funeriu, Cristian Preda sau Cristian Dumitrescu sunt doar câteva dintre acestea, însă sunt aşteptaţi şi alţi membri ai PDL. Înainte de închiderea ediţiei, PMP a muşcat chiar şi din PNL, de unde deputatul Marin Anton a demisionat pentru a se înscrie în Mişcarea Populară.

 

Botiş a întâmpinat-o pe Udrea la Bistriţa

Pe 6 februarie, Elena Udrea a fost primită cu fast la Bistriţa de conducerea organizaţiei judeţene a Partidului Mişcarea Populară. Nu a venit singură, ci însoţită chiar de preşedintele PMP, Eugen Tomac, căruia însă nu ar fi exclus să îi ia locul foarte curând. Nu au lipsit Adrian Papahagi (vicepreşedinte), Cristian Dumitrescu (secretar general), Teodor Baconschi, Daniel Funeriu, Laura Bota şi Clement Negruţ.

Printre cei care au aşteptat-o pe Elena Udrea la Bistriţa, în afara oficialilor bistriţeni ai PMP s-a numărat şi Ioan Nelu Botiş, fost deputat PDL şi ministru al Muncii în Guvernul Boc. Cu toate că încă nu a demisionat oficial din PDL, Ioan Nelu Botiş dă semne că este tentat să treacă în barca PMP. Întrebat fiind de jurnalişti dacă s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară, fostul ministru şi-a motivat prezenţa la evenimentul de inaugurare a organizaţiei judeţene a PMP prin faptul că a dorit să-şi vadă foştii colegi de guvern şi de partid veniţi din Bucureşti.

Nici conducerea PMP prezentă la Bistriţa nu a confirmat apartenenţa lui Botiş la proaspăta formaţiune politică, însă au lăsat să se înţeleagă că este aşteptat.

„Împreună cu domnul Botiş am dat o Ordonanţă de Urgenţă în urma căreia 20.600 de copii n-au mai abandonat şcoala. Când faci bilanţul unui ministru sau al unui om politic, poţi să iei tonele de declaraţii sau poţi să iei faptele. Cu Nelu Botiş, în Guvernul Boc, am dat o ordonanţă care a adus peste 20.000 de copii amărâţi la şcoală. Asta n-o va şterge nimeni. Pentru lucrul ăsta, toată viaţa o să-l respect pe Nelu Botiş. Va fi decizia sa, şi evident a partidului, dacă vrea să ni se alăture”, a afirmat Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei în perioada guvernării PDL şi fost consilier prezidenţial până de curând.

Cu toate că nu există nimic oficial legat de plecarea lui Ioan Nelu Botiş din PDL, şansele ca aceasta să aibă loc sunt foarte mari ţinând cont de faptul că, după scandalul care l-a dus la pierderea funcţiei de ministru, a intrat într-un con de umbră din punct de vedere politic şi nici nu a mai fost scos în prim plan de conducerea democrat-liberalilor bistriţeni din motive bine întemeiate care ţin de imaginea partidului, în primul rând. Se pare că acest factor a făcut ca atenţia lui Botiş să fie mai întâi îndreptată spre Fundaţia Mişcarea Populară la a cărei lansare la Bistriţa acesta a fost prezent, în vara anului trecut.

Tot atunci, dintre democrat-liberalii bistriţeni şi-au făcut apariţia şi Vasile Borş – viceprimarul comunei Maieru şi fost prim-vicepreşedinte PDL BN, dar şi Doina Sigmirean – fost director al Agenţiei de Prestaţii Sociale, dar şi Mircea Oliv – fost director al Bibliotecii Judeţene.

 

Borş e curios de PMP sau supărat pe PDL?

Vasile Borş, actualul viceprimar al comunei Maieru şi fost prim vicepreşedinte al democrat-liberalilor din Bistriţa-Năsăud, a fost până de curând un personaj politic de calibru în organizaţia judeţeană, şi nu numai. Ruptura s-a produs după ce a pierdut lupta pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Reuşind totuşi să câştige un mandat de consilier local la Maieru a fost ales viceprimar. După bătălia de la locale a urmat cea pentru parlamentare, perioadă în care au circulat o serie de zvonuri legate de o posibilă plecare a lui Borş spre USL via PNL şi o eventuală candidatură a acestuia pentru o funcţie de parlamentar. Discuţiile pe această temă au apărut după ce conducerea PDL BN a anunţat iniţial că Vasile Borş ar putea candidat pentru un mandat de senator pe Valea Someşului, candidatură care însă nu s-a materializat. Lucrurile au luat o turnură neplăcută imediat după alegeri când conducerea PDL BN i-ar fi reproşat lui Borş că a nu s-a mobilizat suficient pentru a-i sprijini pe candidaţii partidului său în timpul campaniei şi în ziua alegerilor.

Legat de o eventuală plecare a lui Vasile Borş la PMP, via Fundaţia Mişcarea Populară, Ioan Oltean, liderul PDL BN, a declarat într-o conferinţă de presă: „Vasile Borş e curios, e un tip curios şi peste tot”.

 

Liviu Rusu se simte trădat

Într-un con de umbră din punct de vedere politic a intrat şi Liviu Rusu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, după ce şi el a fost implicat într-un scandal cu iz penal şi a intrat în vizorul DNA.

Tras oarecum pe dreapta de conducerea partidului, Liviu Rusu afirma recent că îl tentează ideea de a se reîntoarce în politică, dar că „niciodată nu se suprapune dorinţa personală cu dorinţa semenilor noştri”.

„Nu ştiu dacă am fost plecat sau am fost ajutat să plec. Nu ştiu dacă te mai poţi întoarce la cineva care nu te mai iubeşte”, a declarat Liviu Rusu, la un post de televiziune local.

liviu rusu vasile bors

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.