Consilierii locali năsăudeni au aprobat recent proiectul de hotărâre care vizează susţinerea financiară a asociaţiilor şi cluburilor sportive din oraşul Năsăud, suma totală alocată fiind de 45.000 lei.

Grosul l-a luat clubul de fotbal „Progresul Năsăud” – 35.000 lei – în timp ce alte opt cluburi şi asociaţii sportive au primit … bani de seminţe, sume cuprinse între 500 şi 2.000 de lei. Consilierul local social-democrat George Cicedea, al cărui fiu este legitimat la AS Progresul Năsăud – echipa de seniori – a votat proiectul de hotărâre, în loc să se abţină, fiind astfel în conflict de interese.

 

Asociaţia Sportivă „Progresul” Năsăud primeşte an de an susţinere financiară din partea administraţiei locale năsăudene, fără a avea rezultate strălucite în campionatul de fotbal din liga a IV-a judeţeană. Mai mult decât atât, celelalte cluburi sportive din oraşul de pe Someş sunt văduvite de astfel de finanţări, cu toate că medaliile şi titlurile obţinute în diverse competiţii interjudeţene dar şi naţionale stau mărturie a efortului pe care sportivii îl depun. Contrar acestei dovezi, respectivele cluburi primesc doar bani de „seminţe”, în timp de echipa de fotbal este susţinută la greu de Primăria Năsăud cu câteva zeci de mii de lei, anual.

 

Fotbaliştii năsăudeni, surclasaţi de echipe de la sate

Echipa de fotbal năsăudeană a primit nu mai puţin de 35.000 de lei, drept susţinere financiară pentru activitatea sportivă. Activitate sportivă care la drept vorbind nu se reflectă foarte tare în rezultatele obţinute de echipele de fotbal ale asociaţiei, cea de seniori şi cea de juniori.

Astfel, în sezonul competiţional 2012 – 2013 echipa de seniori ai AS Progresul Năsăud a terminat campionatul pe locul IV, fiind depăşită de echipele din Prundu Bârgăului, Dumitra şi Lechinţa, în timp ce juniorii s-au clasat pe locul V, surclasată de echipele din Monariu, Lechinţa Sângeorz-Băi şi Maieru.

Nici în campionatul 2013- 2014 situaţia nu este mai roz, după 22 de meciuri susţinute până acum echipa de seniori fiind clasată a V-a, la o diferenţă de 20 de puncte de prima clasată – AFC Gloria 2 Bistriţa – şi totodată devansată de echipele din Maieru, Cetate şi Leşu. De asemenea, juniorii sunt clasaţi abia pe locul al VI-lea după 22 de meciuri jucate, ei fiind devansaţi de echipele din Sângeorz-Băi, Lechinţa, Uriu, Gloria 2 Bistriţa şi Arcalia.

 

Alţii vin cu medalii, dar nu contează

Nu la fel stă treaba cu celelalte cluburi sportive cărora li s-au alocat sume incomparabil mai mici în raport cu asociaţia de fotbal, între 500 de lei şi 2.000 de lei, dar care au obţinut an de an rezultate notabile atât la nivel judeţean, zonal sau chiar naţional. Putem aminti aici Asociaţia Sportivă „Shotokan Dojo” Năsăud, care acum a primit o finanţare de doar 2.000 de lei, în condiţiile în care antrenorul Ionel Brezoi se poate lăuda cu rezultate foarte bune obţinute de copiii pe care îi antrenează. Şi ne oprim doar la cele obţinute anul acesta la Campionatului Național de karate fudokan de unde karatiştii năsăudeni s-au întors cu nu mai puţin de 16 medalii (aur, argint şi bronz).

În aceeaşi manieră se prezintă şi Clubul Sportiv „Cătanele Negre” Năsăud, care obţinut rezultate foarte bune atât la nivel judeţean, regional dar şi naţional cu echipa de kick- boxing. În plus, cei de la Cătanele Negre au organizat, atât în 2012, dar şi în 2013 gale K1 – Noaptea Cătanelor Negre de la Năsăud – evenimente la care au participat sportivi ce practică diferite stiluri de arte marţiale şi din alte judeţe ale ţării. Cu toate acestea, Clubul Sportiv „Cătanele Negre” a primit tot numai 2.000 de lei finanţare din partea administraţiei locale. Despre acest club însă putem spune că are ceva mai mult noroc întrucât conducerea acestuia a depus la Consiliul Judeţean un proiect în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabile, finanţări ce se alocă pentru activităţi non-profit, primind aprobarea pentru suma de 7.500 de lei. Banii sunt necesari pentru organizarea Galei Noaptea Cătanelor Negre ediţia a III-a 2014.

Nu acelaşi noroc îl are Clubul Sportiv „Nord Star” Năsăud, condus de profesorul Nicolae Marian, care promovează practicarea baseball-ului, club care este unic în judeţ. De la Primăria Năsăud, CS Nord Star primeşte „imensa” sumă de 500 lei, în timp ce de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud unde a depus un proiect în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabile pentru participarea la Campionatul Naţional de Baseball nu primeşte niciun leu.

 

În 2012, clubul de fotbal avea datorii

Cu toate acestea, aşa cum am precizat mai sus, Progresul Năsăud a primit finanţare în sumă de 35.000 de lei. De altfel, şi anul trecut Asociaţia sportivă a avut parte de o alocare bugetară identică, adică tot de 35.000 lei, cu deosebirea că la acea vreme primarul Mircea Romocea le plângea de milă fotbaliştilor, astfel că susţinerea financiară era acordată pentru „revitalizarea activităţii” clubului care avea datorii neachitate din anul precedent, adică din 2012. Culmea este că şi în anul 2012, pe vremea în care la cârma primăriei năsăudene se afla în Dumitru Mureşan, Progresul Năsăud a beneficiat de o susţinere financiară în valoare tot de 35.000 lei, iar un an mai târziu se vorbea despre datorii.

Partea interesantă este faptul că an de an o parte a consilierilor locali şi-au exprimat dezaprobarea în legătură cu finanţarea cu sume consistente a clubului de fotbal năsăudean, în timp ce alte cluburi în care se practică sporturi de masă şi unde rezultatele sunt vizibile sunt văduvite de fonduri financiare. Cu toate acestea, niciunul nu a solicitat, cel puţin atunci când s-a vorbit despre datorii, un raport din care să reiasă modul în care s-au cheltuit banii primiţi de la administraţia locală.

 

Amănunte care scapă unora – conflictul de interese

La ultima şedinţă a legislativului local, unul dintre consilierii liberali – Răzvan Redac – a propus un amendament la proiectul de hotărâre, în sensul diminuării sumei propusă pentru clubul de fotbal, de la 35.000 lei la 25.000 lei, iar cei 10.000 de lei să fie împărţiţi celorlalte cluburi sportive.

Amendamentul propus de Redac nu a trecut, însă la votul final este un aspect interesant. Unul dintre consilierii locali, social-democratul George Cicedea, a votat pentru deşi în mod normal ar fi trebuit să se abţină. Motivul este unul simplu – fiul acestuia, Andrei Cosmin Cicedea, este jucător al echipe de seniori al clubului de fotbal Progresul Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.