Noua sesiune parlamentară care începe astăzi coincide cu etapa premergătoare campaniei electorale, respectiv cu perioada campaniei propriu-zise pentru alegerea Preşedintelui României. Institutul pentru Politici Publice (IPP) estimează, în acest context, o creştere a numărului absenţelor parlamentarilor, mai ales a acelora care sunt foarte implicaţi politic în organizaţiile pe care le conduc.

 

Cea mai gravă problemă căreia trebuie să îi facă faţă Parlamentul României – absenteismul de la lucrări – va fi şi mai vizibilă în această sesiune, date fiind activităţile electorale în care senatorii şi deputaţii vor fi implicaţi.

IPP anticipează patru principale probleme în legătura cu această sesiune parlamentară:

 – activitatea în teritoriu a parlamentarilor  este în fapt activitate care vizează campania electorală, ceea ce duce la absenţa acestora de la lucrările Parlamentului. IPP solicită conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să stabilească, chiar de la începutul sesiunii curente, faptul că în luna noiembrie a.c., parlamentarii  îşi vor lua concediu fără plată, fiind astfel solidari cu cei 1,5 milioane de angajaţi din sectorul public cărora li se cere să facă acelaşi lucru. Astfel, se va ţine cont de realitatea campaniei electorale, în care vor fi implicaţi activ numeroşi parlamentari, dar se va realiza o economie considerabilă la buget, parlamentarii dovedind solidaritate cu angajaţii din sectorul public dar şi cu restul ţării. 

  – peste 100 de parlamentari nu comunicaseră adresele birourilor parlamentare din teritoriu nici măcar la finalul sesiunii trecute (iunie), ceea ce demonstreaza, susţine IPP, cât de puţină consideraţie au aceştia pentru alegători. IPP propune reformarea programului de lucru al Parlamentului prin reorganizarea activităţii în Bucureşti şi în teritoriu după modelul Parlamentului European (o săptămână pentru şedinţe de plen, una de lucru în comisii şi una în teritoriu), astfel optimizându-se şi modul de lucru din birourile parlamentare.

 – în sesiunea trecută, peste 50% dintre proiectele de lege au fost votate fără a se folosi sistemul de vot aflat la dispoziţia parlamentarilor, ceea ce a acoperit pe toţi cei care chiuleau la momentul votului şi în acelaşi timp a încălcat prevederile Regulamentelor Camerelor privind necesitatea cvorumului pentru adoptarea legilor în plen. Mărturie stau înregistrările video ale acestor şedinţe. IPP cere conducerii celor două Camere să foloseasca permanent sistemul de vot electronic prin cartelă, pentru şedinţele din plen.

 – IPP salută decizia candidatului PNL în alegerile prezidenţiale, senatorul Crin Antonescu de a demisiona din funcţia de Vicepreşedinte al Senatului, admiţând astfel că atribuţiile unor funcţii înalte din conducerea instituţiilor publice nu se pot îndeplini eficient câtă vreme proiectele politice sunt prioritare. În calitate de contribuabili, membrii IPP îi cer lui Mircea Geoană să ia o decizie similară, cel puţin solicitând în perioada oficială a campaniei să i se aprobe concediu fără plată, dacă nu să demisioneze din funcţia de Preşedinte al Senatului, dovedind că nu este legat de putere, de avantajele financiare sau de imaginea publică pe care funcţia de Preşedinte al Senatului o aduce. 

 

Liana Mureşan

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.