Firma care se ocupă de suportul tehnic și mentenanța aplicațiilor software pentru gestionarea parcărilor din Cluj-Napoca este acuzată de DNA că a dat mită un milion de euro fostului secretar de stat Constantin Ficioru. Societatea din Sibiu a derulat contracte guvernamentale de la Ponta, Cioloș și Grindeanu, iar în ultimii 11 ani a avut contracte și cu foarte multe autorități locale, printre care se numără și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Societatea Industrial Software SRL din Sibiu a fost acuzată recent de către procurorii DNA că a dat șpagă fostului secretar de stat Constantin Fecioru. Acesta a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu, complicitate la trafic de influență şi constituire de grup infracțional, conform comunicatului transmis de DNA. Constantin Fecioru este acuzat că a primit de la firma SC Industrial Software SRL, administrată de Cristian Ioan Domşa peste un milion de euro, în mai multe tranșe, pe o perioadă mai lungă de timp. În același dosar mai sunt acuzați Gabriel Sandu, la data faptelor ministru al Comunicațiilor şi Societății Informaționale, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu. Acestuia i se alătură Dumitru Daniel Neagoe, la data faptelor directorul general al CN Poşta Română (CNPR) SA, alături de Victor Simon, la data faptelor director al Direcţiei operaţionale din cadrul CNPR SA şi, ulterior, de membru al comisiei de evaluare. Acesta fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu. A mai fost acuzată Diana Luciana Stănescu (fostă Janho), la data faptelor director al Sucursalei IT&C din cadrul CNPR SA şi, ulterior, de membru al comisiei de evaluare.

Au mai fost acuzați: Cătălin Marian Ștefan, la data faptelor şef al Departamentului achiziţii investiţii din cadrul CNPR SA şi, ulterior, membru al comisiei de evaluare, fiecare pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, Paul Ivanov, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, Bogdan Florin Dinu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă și spălarea a banilor, în formă continuată, Khalil Abdel Nour Janho și Ion Orzac, administrator al SC Norima Tech SRL, fiecare pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la luare de mită, SC Industrial Software SRL Sibiu pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la trafic de influenţă (2 fapte) și spălarea banilor, SC Norima Tech SRL pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la luare de mită, SC Smanet Systems SRL pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influență.

Procurorii DNA au afirmat că firma SC Industrial Software SRL ar fi vândut softuri firmelor care au executat proiectul ”e-Academia”. Acest proiect fiind considerat inutil. Proiectul a fost realizat după ce ar fi dat mită secretarului de stat.

„În cursul anului 2010, în contextul desfăşurării de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a procedurilor de atribuire a proiectului “e-Academie” pentru funcţionarii publici, inculpatul Marius Constantin Fecioru a solicitat, direct, dar şi prin intermediarul lui Domşa Cristian Ioan, ca unul dintre reprezentanţii unei asocieri de firme, îndreptăţite să câştige licitaţia, să cumpere un soft inutil, în valoare de 150.000 de euro, de la SC Industrial Software SRL (administrată de Domşa Cristian Ioan). Această tranzacţie a fost impusă omului de afaceri, pentru ca inculpatul Marius Constantin Fecioru să nu împiedice desfăşurarea procedurii de achiziţie publică şi desemnarea asocierii respective ca şi câştigătoare a licitaţiei. Pretenţiile de mai sus au fost transmise prin intermediul lui Domşa Cristian Ioan care, folosindu-se de SC Industrial Software SRL, a intermediat primirea, în luna august 2011, de către inculpatul Marius Constantin Fecioru, a sumei de 393.780,60 lei (sumă la care s-a ajuns după reducerea pretenţiilor iniţiale), plătită ca preţ al softului amintit”, conform comunicatulului DNA.

Procurorii DNA susțin că în perioada septembrie 2010-mai 2011, Marius Constantin Fecioru a primit suma pretinsă de 3.164.009 lei prin mai multe transferuri bancare, în conturile firmei SC Industrial Software SRL (controlată de intermediarul său, Domşa Cristian Ioan). Apoi, în perioada mai 2011-mai 2012, inculpatul Marius Constantin Fecioru a primit, prin intermediul aceleiași societăți, în baza unor contracte simulate, suma totală de 1.047.749 lei.

Doi dintre cei implicați în dosar, Petru Iura și administratorul societății sibiene, Cristian Ioan Domșa au recunoscut în fața procurorilor DNA comiterea faptelor și au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. Ei au fost de acord cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la luare de mită, complicitate la trafic de influenţă (2 fapte) şi spălarea banilor.

Instanța de judecată a admis acordul încheiat cu Petru Iura, iar cel încheiat cu Cristian Ioan Domșa se află în curs de judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Zeci de contracte cu statul

Industrial Sofware SRL a derulat, în ultimii 11 ani, contracte cu foarte multe autorităţi publice locale sau centrale. Printre acestea se numără Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Direcția Fiscală Brașov, Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Municipiului Brașov, Direcția Sport și Tineret Brașov, Sport Club Municipal Brașov, Primăria Municipiului Satu Mare, Direcția de Evidență a Persoanelor Lugoj, Universitatea Politehnica București, Primăria Municipiului Satu Mare, Primăria Municipiului Bistrița, Primăria Municipiului Craiova sau Garda Națională de Mediu.”

La sfârșitul anului 2018, Primăria Cluj-Napoca a acordat firmei Industrial Software SRL un contract în valoare de 37.320 lei pentru servicii de asistență tehnică informatică. Potrivit SEAP, societatea acordă  servicii de suport tehnic și mentenanță pentru aplicațiile INDSOFT SICO, SICO PS, PROIECTE INVESTIȚII, SIMTAX C, asigurate pe baza de abonament lunar începând cu data de 01.01.2019. INDSOFT – SICO = 850 lei/lună, INDSOFT – SICO PS = 640 lei/lună, INDSOFT – PROIECTE INVESTITII = 330 lei/lună, INDSOFT SIMTAX C = 1.290 lei /luna.

Și aplicația MyCluj, aplicația Primăriei pentru sesizări este un proiect implementat de societatea Industrial Software. Aplicația a fost lansată în martie 2017.

Un alt contract acordat de Primăria Cluj-Napoca firmei Industrial Software datează din septembrie 2010, perioadă în care firma sibiană se furniza software pentru programul de management al documentelor. Spre exemplu, primăria condusă atunci de Sorin Apostu le-a pus la dispoziţia clujenilor un sistem online de verificare a stadiului de procesare a documentelor înregistrate la Centrul de Informare pentru Cetăţeni, proiect implementat împreună cu societatea Industrial Software.

Contracte guvernamentale de la Ponta, Cioloș și Grindeanu

Industrial Software SRL Sibiu a dezvoltat o relație contractuală cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) încă pe timpul guvernării lui Victor Ponta. În februarie 2014, ANCOM a scos la licitație un contract privind furnizarea și implementarea platformei informatice pentru măsurarea calității serviciului de acces la internet. ANCOM a declarat drept admisibilă doar oferta depusă de către SC Industrial Software SRL, fiind, astfel, încheiat un contract în valoare de 2.373.025,2 lei cu TVA (527.338,9 euro). Compania sibiană a livrat, astfel, pentru autoritatea contractantă echipamentele hardware și software și a prestat serviciile aferente.

 O altă structură guvernamentală care a apelat la serviciile aceleiași companii este Secretariatul General al Guvernului. Prima afacere a fost parafată în timpul guvernării Cioloș, la 5 februarie 2016, când SGG a contractat, prin negociere directă, servicii de mentenanță și upgrade pentru utilizarea e-sistemului integrat ERP privind gestiunea investițiilor și achizițiilor, evidența financiar-contabilă, resursele umane și salarizarea. Valoarea contractului s-a ridicat la 83.360 de lei cu TVA (18.080 de euro). Un an mai târziu, Secretariatul General al Guvernului, sub conducerea lui Sorin Grindeanu, acordă, tot prin negociere directă, aceleiași societăți, un contract de 92.612,9 lei cu TVA (20.580,7 euro), pentru prestarea aceluiași tip de servicii.

Iohannis a cheltuit 2,5 milioane de lei pentru a se apăra de hackeri

În anul 2010, Klaus Werner Iohannis, pe atunci primar al Sibiului, a cumpărat calculatoare la un preț exorbitant. Iohannis a cheltuit la acea dată suma de 2,5 milioane de lei pentru o sută de calculatoare ce erau destinate funcționarilor. Primăria municipiului Sibiu a decis să înlocuiască calculatoarele funcţionarilor cu unele mai moderne şi a organizat în acest sens o licitaţie, însă la licitația a participat doar o singură firmă care a și câștigat, respectiv Industrial Software Sibiu.  Această firmă a realizat mulți ani, mentenanța pentru serverele și programele informatice ale site-ului Primăriei Sibiu, iar în 2010 primarul Klaus Iohannis declara că ”noile terminale vor scădea consumul de electricitate, vor împiedica orice atac informatic şi vor permite angajaţilor să lucreze doar ce este scris în fişa postului şi nu vor putea să mai stea pe reţelele de socializare sau să lucreze altceva”.Cu toate acestea, la începutul anului 2018, site-ului Primăriei Sibiu a fost spart de un hacker, acesta din urmă postând anunţuri cu privire la vânzarea unor replici de ceasuri Rolex.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.