Comisia responsabilă cu Statutul senatorilor și deputaților a decis să reducă indemnizațiile parlamentarilor cu până la 50% pentru o perioadă de cel mult 6 luni în cazul în care aceștia se angajează în violență fizică sau verbală împotriva altui parlamentar sau demnitar, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Raportul Comisiei relevă că regulamentul referitor la activitățile comune ale Camerei Deputaților și Senatului a fost modificat pentru a diversifica și intensifica normele disciplinare parlamentare, în scopul alinierii la dispozițiile sancționatorii stipulate de Statutul parlamentarilor și de regulamentele celor două Camere. Regulamentul revizuit privind activitățile comune ale Camerei Deputaților și Senatului, care urmează să fie supus votului comun al Parlamentului marți, prevede reducerea indemnizațiilor cu până la 50%, pe o perioadă de cel mult 6 luni, în cazul în care un parlamentar utilizează cardul de vot electronic al altui parlamentar pentru a-și exprima votul prin mijloace electronice, plasează un banner în plen sau în sălile comisiilor comune, înregistrează sau transmite în direct ședințele comisiilor comune, se angajează în violență fizică sau se manifestă prin violență verbală, prin strigăte, insulte, amenințări, invective sau calomnii la adresa altui parlamentar sau demnitar.

Cu excepția, deputații sau senatorii pot înregistra sau transmite ședințele plenului Parlamentului sau ședințele comune ale comisiilor doar în spațiul alocat grupului parlamentar din care fac parte sau, în cazul celor neafiliați, în spațiul alocat lor. Utilizarea violenței verbale constând în strigăte, insulte, amenințări, invective sau calomnii la adresa altui parlamentar sau demnitar poate fi sancționată prin reducerea duratei luărilor de cuvânt la maximum 10 secunde per intervenție, pe o perioadă de până la trei luni, în cadrul ședințelor comune ale celor două camere, începând cu ziua aplicării sancțiunii disciplinare, scrie Digi24.ro.

O altă sancțiune este retragerea și predarea la secretariatul general al Camerei Deputaților sau Senatului, pentru o perioadă de cel mult 6 luni, a personalului angajat sau a autoturismelor alocate grupului parlamentar care, prin acțiunile lor, pun în pericol buna funcționare și siguranța autorității publice a demnitarilor sau a angajaților acesteia în incinta Parlamentului. „Abaterile care implică aplicarea sancțiunilor sunt constatate de către Comisia responsabilă cu analiza problemelor de disciplină la nivelul camerei din care face parte parlamentarul în cauză și care este propus pentru sancționare, la sesizarea președintelui ședinței, a unui grup parlamentar sau a unui deputat sau senator. Sesizarea este adresată președintelui camerei respective, în termen de maximum 30 de zile de la data săvârșirii faptei”, se mai menționează în raportul Comisiei responsabile cu Statutul senatorilor și deputaților. Luni, Camera Deputaților și Senatul s-au întrunit într-o ședință comună pentru a dezbate și vota proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. În timpul ședinței plenului Parlamentului, Diana Șoșoacă a creat scandal prin întreruperea dezbaterilor cu un fluier. Președintele ședinței i-a transmis: „Mergeți la circ”.

Citește și: Daniel Suciu și Bogdan Ivan au votat eliminarea pensiilor speciale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.