Municipalitatea bistriţeană revine asupra chestiunii mult discutate a Parcului municipal, cu modificările convenite de noua formulă de conducere. Această problemă s-a bucurat de o atenţie sporită şi din partea fostului primar, Vasile Moldovan, care îşi făcuse o preocupare din această chestiune. Precizăm că reluarea acesteia nu se face în aceeaşi idee, ci cu unele modificări.

Plan Urbanistic şi grabă „suspectă”

Miercuri, 10 decembrie, a avut loc o şedinţă extraordinară a Consiliului local Bistriţa, care, în principal a avut pe ordinea de zi analiza şi studiul modernizării Parcului Municipal, o problemă care a suscitat mult interes din partea localnicilor. Aceştia au dezbătut pe larg aspectele ce s-au colportat în variante multiple, bună parte din acestea „după ureche”.

Conform spuselor primarului Ovidiu Teodor Creţu, la varianta propusă de înaintaşi s-au făcut mai multe completări, printre care unele importante. Graba ce pare suspectă vine de la faptul că există posibilitatea atragerii de fonduri europene în acest scop, iar ocazia nu trebuie pierdută. Motivul pare unul rezonabil, dacă ne gândim la criza ce ne ameninţă şi aspectele ei încă neprevăzute în totalitate.
Una din problemele care îi preocupă în mod special pe bistriţeni este legată de numărul copacilor din parc, dacă aceştia se vor mai împuţina sau nu, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei sunt seculari. Primarul Creţu a precizat că „Numărul copacilor, în acest moment, este de 1.173. Nu numai că nu va scădea dar la sfârşitul lucrărilor va fi de 1.220, deci cu ceva creştere”. Dintre aceştia, o parte sunt atât de îmbătrâniţi încât constituie deja un pericol pentru riverani şi pentru cei ce-şi caută în parc o clipă de linişte. Printre aceştea se numără şi celebrul „copac lalea” a cărui soartă a devenit tragică, deoarece se pare că acesta va fi tăiat. Motivul care stă la baza acestei decizii este faptul că, acesta, dar şi alţii sunt îmbătrâniţi şi slăbiţi de timp şi prezintă un real pericol pentru trecători. În plus, din acelaşi motiv, nici toaletarea periodică a acestora nu s-a putut face cum trebuie.
După transformările prin care va trece parcul se va îmbogăţi şi cu o pistă pentru bicilete, al cărui circuit se va închide folosind şi o porţiune din sectorul stradal (str. Parcului). Acest aspect al planului s-a respins la propunerea consilierei Viorica Calo şi a mai multor cetăţeni.O altă adaptare de discutat este locul statuii lui George Coşbuc, care în conformitate cu opinia arhitectului peisagist Vasile Mitrea, ar trebui schimbat din locul actual şi mutat undeva între Centrul Cultural ce poartă numele poetului şi Grădiniţa din apropiere. Acest fapt presupune închiderea intrării în parc şi modificarea intrării dinspre magazinul „Plus”. Spaţiul de parcare urmează a fi reamplasat în zona stadionului, care la rândul lui va fi reconfigurat prin amenajarea malurilor râului Bistriţa, unde se va construi şi o trecere spre pădure, într-o altă etapă, însă.
Cât priveşte investiţiile în acest sens, acestea se vor stabili ulterior, după licitaţii. Neoficial s-a vorbit de sume ce depăşesc 4 – 5 milioane de euro. Oricum din valoarea totatlă a investiţiei, municipalitatea ar urma să asigure de la bugetul local 20%.

Alte detali din planul propus

În legătură cu opiniile pro şi contra reamenajării Parcului Municipal s-au ivit discuţii care aveau ca motiv anumite construcţii menite a aduce beneficii ascunse unora. Faptul este o născocire născută din necunoaştere, deoarece e greu de imaginat că parcul ce are o vechime apreciabilă ar putea fi menţinut la nesfârşit în forma actuală. Majoritatea îngrijorărilor devin neîntemeiate, fie şi numai pentru că nu se schimbă nimic din suprafaţa parcului, ba dimpotrivă, copacii vor fi înlocuiţi cu unii tineri şi nu de dimensiuni de 1 m, ci de dimensiunile permise la plantare, adică pe cât este posibil de mari, 3-4 m. Apoi, pe lângă cei aproximativ 170 de copaci care sunt absolut necesar de înlocuit vor mai fi plantaţi încă 50 de bucăţi, dispărând astfel aspectul de pădure al parcului. O altă preocupare a cetăţenilor a fost şi mai este problema apariţiei în parc a unui aşa zis”luciu de apă”, care în realitate va avea o dimensiune rezonabilă, de circa 80 de m.p.
Din parc nu va dispărea nici actualul foişor unde vor mai fi concerte ale fanfarei militare şi a altora similare.

O situaţie aparte este cea a terenului din sud-vestul parcului, de lângă str. Ion Raţiu, care are un aspect de maidan. „Terenul respectiv este acordat Tribunalului Judeţean şi în anul următor pe acest loc se va construi un nou sediu pentru Parchet, cel vechi urmând a primi o ală destiaţie”, a precizat primarul Ovidiu Creţu.
În concluzie am putea spune că aceste detalii ale devenirii parcului nostru nu sunt de natură să îngrijoreze, ci mai degrabă să bucure. Faptul că se pregăteşte deja un PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) pentru zona Parcului Municipal este binevenit, având posibilitatea să ne manifestăm atitudinea faţă de acesta şi chiar să aducem un plus de idei şi soluţii în această privinţă. Dealtfel, primarul Ovidiu Creţu a declarat că, începând de anul viitor va implementa un sistem de consultare a cetăţenilor în problemele majore ale urbei propuse de edili.
 
Chiar în timpul şedinţei de consiliu unii cetăţeni şi-au putut expune părerile. Astfel au fost ascultate opiniile a trei persoane care însă nu au adus în atenţie probleme esenţiale menite să schimbe concepţia de modernizare a parcului. Justificările au fost de ordin sentimental sau din necunoaştere.
În final, proiectul propus a trecut în felul în care a fost conceput cu modificările arătate, fiind aprobat de majoritatea consilierilor prezenţi.

Alexandru Tohati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.