Chiar daca soferii bistriteni nu prea agreeaza faptul ca municipalitatea ii pune sa scoata bani din buzunar atunci cand parcheaza in anumite zone din oras, ideea este una cat se poate de profitabila pentru Primaria Bistrita.

De la inceputul anului si pana in prezent, la bugetul local s-au strans nu mai putin de 125.000 de lei din tarifele percepute pentru parcarile cu plata. Conform celor declarate de purtatorul de cuvant al municipalitatii, Mihai Rusti, 60.000 de lei au fost incasati de pe urma vanzarii de tichete de parcare cumparate de la diversi agenti economici, 32.000 de lei s-au adunat din abonamente, iar alti 33.000 de lei de pe urma parcometrelor.
In municipiul Bistrita exista la ora actuala 12 parcometre, in zone ca Piata Unirii, Piata Centrala, strada Dornei sau Gheorghe Sincai.
Totodata, introducerea sistemului de parcari cu plata a mai decongestionat traficul din zona centrala a orasului, soferii fiind acum mult mai atenti cand vine vorba de a-si parca masina la voia intamplarii. Asta pentru ca amenzile nu sunt deloc mici, putand ajunge si la 1.000 de lei.

125.000 de lei in zece luni

Incepand cu data de 15 martie 2010, in Bistrita a fost introdusa parcarea cu plata pe unele strazi. Mai exact, Primaria Bistrita a pus in aplicare hotararea Consiliului Local nr. 123 din 25 iunie 2009, referitor la parcarea in centrul orasului. Printre strazile „vizate” se numara Piata Unirii, strada Dornei, Piata Centrala si Gheorghe Sincai.
Contractul de achizitionare a parcometrelor a fost atribuit in data de 21 decembrie 2009 unei firme din Oradea, judetul Bihor. La licitatie, organizata prin SEAP, au participat doua firme – ALIEN CONCEPT SRL din Bihor, respectiv LOYAL CENTER din Bistrita.
Valoarea totala a contractului a fost estimata la 84.034 de lei, iar criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut. Firma bistriteana a venit atunci cu o oferta de 82.990 de lei, iar cea din Bihor a facut o propunere de doar 56.466 de lei (fara TVA), astfel ca a fost desemnata drept castigatoare.
Ulterior, primaria a mai montat alte opt parcometre, in zone ca Bulevardul Decebal, Piata Petru Rares sau zona Domus. De aceasta data, licitatia organizata de municipalitate pentru achizitionarea aparatelor de taxare a fost castigata de firma UTI TRAFFIC MANAGEMENT S.A. care a licitat cu suma de 84.608 lei.
Cat despre tarifele percepute de municipalitate, taxa de parcare pe aceste strazi este de un leu pe ora si de cinci lei pentru o zi. De asemenea, se pot face abonamente care se elibereaza de la Directia Patrimoniu din cadrul primariei. Pretul unui abonament pentru o luna de zile costa 30 de lei, un abonament pe trei luni este 50 de lei, iar un abonament anual ajunge 120 de lei. Programul de taxare este de la 8.00 la 18.00. In afara programului stabilit, sambata, duminica si in sarbatorile legale, parcarea este gratuita.
Anul trecut, din taxa pentru parcare, municipalitatea a incasat 120.000 lei. Anul acesta, suma este si mai mare.
„In 2011, in perioada ianuarie-octombrie, primaria a incasat suma de 60.000 de lei de pe urma vanzarii de tichete de parcare prin diversi agenti economici de pe raza orasului, 32.000 de lei s-au adunat din realizarea de abonamente si 33.000 de lei de pe urma parcometrelor”, spune Mihai Rusti, purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita.

Amenzi deloc neglijabile

Pentru ca ideea municipalitatii sa dea rezultatele dorite, detinerea tichetelor sau a abonamentelor este verificata zilnic de catre angajatii din cadrul Politiei Locale a Primariei Bistrita si de cei de la Directia Patrimoniu, iar cei care sunt gasiti in neregula sunt pedepsiti.
Astfel, cei care parcheaza in zonele cu plata si nu au asupra lor tichetele sau abonamentele risca amenzi mari. 200 lei este sanctiunea pentru persoanele fizice, 400 lei pentru persoanele juridice si 1.000 de lei pentru cei care rezerva loc de parcare fara a avea incheiat un contract in acest sens.
De asemenea, soferii care parcheaza anapoda pe aceste strazi se pot trezi cu rotile blocate sau cu masina ridicata.

Unele parcometre, mai mult defecte decat functionale

Soferii bistriteni nu sunt prea multumiti de felul in care functioneaza sistemul de parcare cu plata. Unii se plang de faptul ca tichetele se gasesc de vanzare in prea putine locatii, iar altii ca aparatele de taxat sunt mai mult defecte decat functionale.
In aceste conditii, soferii sunt nevoiti fie sa caute un alt parcometru in apropiere sau un magazin de unde pot cumpara tichete, fie sa se aleaga cu o amenda si cu masina ridicata.
Pe de alta parte, reprezentantii municipalitatii spun ca vina nu le apartine si ca incearca sa rezolve in timp util toate aceste aspecte mai putin placute.
„Exista situatii cand parcometrele nu pot fi folosite din diverse motive. Ele sunt inca in garantie, iar atunci cand apar probleme, firma care le-a montat vine si le repara”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, purtatorul de cuvant al primariei.

Regulamentul primariei

Conform regulamentului de organizare si functionare a sistemului de parcare cu plata din municipiul Bistrita, cand un sofer este prins in neregula si nu este de fata, agentul constatator fixeaza pe parbriz „Nota de constatare”, din al carui continut trebuie sa rezulte fara echivoc fapta savarsita si sanctiunea respectiva.
Contravenientul poate achita in termen de cel mult 48 de ore de la data luarii la cunostinta a procesului verbal jumatate din minimul amenzii. In cazul in care acesta refuza sa semneze procesul – verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliu sau la sediul contravenientului.
Contravenientul poate achita amenda in termen de 15 zile de la data primirii procesului-verbal. In cazul neachitarii integrale a amenzii aplicate, se va trece la executarea silita dupa 15 zile de la primirea procesului verbal. Cei care considera ca amenda le-a fost aplicata pe nedrept pot face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal.
„Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice si juridice ajung la bugetul Serviciului public municipal Directia Patrimoniu”, se mai explica in regulament.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

1 COMENTARIU

  1. Extraordinar! Niste „rechini” au „plasat” niste „cutii de incasat bani”, pe domeniile publice, cu ajutorul primariilor, primii iau ” grosul” fara sa investeasca absolut nimic in amenajarea parcarilor, asfaltare,marcaje ,paza sau indicatoare rutiere , iar primariile doar o mica parte, o anumita ” cota” infima. Stau si ma intreb, chiar atat de tampiti suntem ? Nu am nimic in a aduce bani la primarie, dar de ce primaria nu putea cumpara si aplasa chiar ea aceste parcometre, ea sa incasese 100% din acesti bani ? Ma duce gandul iar la o „inginerie smechereasca” prin care banii acestor ” rechini” intra si prin buzunarele celor care le-au dar aceste „aprobabri”. Incredibil !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.