O firmă înființată acum 3 ani, care are un singur angajat, a pus mâna pe un contract de 75 de milioane de lei pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare în 3 comune, un sistem nou de alimentare cu apă în una și canalizare în alta. Firma nu este la primule contract pe bani publici.

Aquabis a semnat zilele trecute contractul pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare în 3 comune, un sistem nou de alimentare cu apă într-o comună și canalizare în alta. Valoarea totală a contractului se apropie de 75 de milioane de lei fără TVA.

79,90% din valoarea contractului este asigurată de Uniunea Europeană, 12,22% din bugetul de stat, 1,88% asigurate de la bugetul local și 6% asigurate din surse proprii. Firma care a câștigat contractul are la dispoziție 24 de luni pentru a termina lucrările.

Proiectul este parte din faza a II-a a Master Planului de apă și apă uzată, proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, cu o valoare de 240 de milioane de euro.

Prin acest proiect sunt reabilitate, extinse și dezvoltate noi facilități de captare și tratare a apei, aducțiuni și rețele de distribuție a apei potabile, stații de epurare și rețele de canalizare.

Master Planul reprezintă strategia de dezvoltare pentru Bistrița-Năsăud, în domeniul serviciilor de alimentare cu apă și canalizare și se întinde pe câteva decenii. În urma implementării proiectelor, toți locuitorii județului, din urban și rural, vor avea acces la apă și canalizare.

Apă și canalizare în 4 comune, cu 80 de milioane de lei

Patru comune vor avea parte de extindere a rețelei de apă, un sistem nou de alimentare cu apă pentru și canalizare pentru alta. Astfel, la Căianu Mic se va construi o stație de pompare de apă potabilă pentru asigurarea debitului și presiunii în rețeaua de distribuție din localitatea Ciceu Poieni.

Rețeaua de distribuție a apei potabile va fi extinsă cu 22.374 de metri și vor fi branșate la rețeaua de apă potabilă peste 950 de gospodării. În Căianu Mic rețeaua de distribuție a apei potabile va fi prelungită pe 3.058 de metri, în Căianu Mare 1.691 de metri, în localitatea Dobric peste 10.000 de metri, iar în localitatea Ciceu Poieni de 7.500 de metri.

Rețeaua de canalizare va fi prelungită cu 23.800 de metri, urmând să fie racordate la rețeaua de canalizare 1.160 de gospodării. De asemenea, vor fi construite 10 stații de pompare a apelor uzate menajere.

La Spermezeu se va realiza o stație de incendiu apă potabilă amplasată în Dumbrăvița și o stație de pompare a apei potabile amplasată în Dobricel. Rețeaua de distribuție apă potabilă va fi extinsă cu 33.400 de metri, în localitățile Spermezeu, Dobricel, Dumbrăvița. Vor fi branșate la rețeaua de apă potabilă peste 800 de gospodării: 469 în Spermezeu, 130 în Dobricel și 230 în Dumbrăvița.

În Târlișua se va construi o stație de pompare de apă potabilă pentru asigurarea debitului și presiunii în rețeaua de distribuție din localitate Agrieș. Rețeaua de distribuție a apei potabile va fi extinde cu 21.700 de metri, în localitățile Târlișua, Agrieș și Borleasa. În total, vor fi branșate 542 de gospodării, 184 în Târlișua, 202 în Agrieș și 156 în Borleasa.

În Zagra, rețeaua de distribuție a apei potabile va fi extinsă cu 27.300 de metri, urmând a fi branșate 865 de gospodării, 271 în Suplai, 213 în Poienile Zagrei și 381 în Zagra.

Lucrările, executate de o firmă cu un angajat

Pe lucrări a pus mâna SZABADICS ROMANIA SRL, care s-a asociat cu SZABADICS Építőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

SZABADICS ROMANIA SRL este o firmă din Satu Mare, care a fost înființată abia în 2020. Firma este deținută de compania maghiară SZABADICS Építőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság, cu care s-a și asociat pentru a pune mâna pe acest contract.

Administratorul SZABADICS ROMANIA SRL este de naționalitate maghiară, iar societatea comercială înființată acum 3 ani are doar un singur angajat. Potrivit raportărilor financiare, anul trecut, cifra de afaceri se apropia de două milioane de lei, iar profitul ajungea la 148.750 de lei. Datoriile nu lipseau, ajungând la 33.841 de lei.

Pentru anul 2021, societatea a raportat o cifră de afaceri de 261.203 lei și un profit net de 83.841 de lei și datorii de 35.991 de lei. În 2020, primul an de la înființare, cifra de afaceri era de 5.000 de lei, iar profitul de 4.850 de lei. În primul an de funcționare, firma nu a avut niciun angajat.

Cealaltă firmă, care deține SZABADICS ROMANIA SRL, a fost înființată în 2021, în primul an de activitate raportând o cifră de afaceri de 18.811.931 de lei și un profit net de 5,7 milioane de lei. Datoriile ajungeau la 15,8 milioane de lei. În primul an de funcționare, SRL-ul avea doar doi angajați.

În 2022, în al doilea an de funcționare, cifra de afaceri sărea la peste 50 de milioane de lei, iar profitul net la 15 milioane de lei. Datoriile se măreau doar cu un milion, ajungând la 16,5 milioane de lei. Culmea, deși raporta o cifră de afaceri de 50 de milioane, SRL-ul avea 0 angajați anul trecut.

Acesta nu este primul contract cu statul pe care pune mâna SZABADICS ROMANIA SRL. Valoarea totală a contractelor încheiate de societatea comercială cu un singur angajat trece de 28,6 milioane de lei. Este vorba despre 3 contracte, toate încheiate anul în curs.

În 11 iulie, SRL-ul câștigă un contract de 7,1 milioane de lei pentru execuție lucrări la rețeaua de canalizare menajeră în satele Ghirișu Român și Chesău, din comuna Mociu, județul Cluj. Licitația a fost organizată de primăria comunei Mociu.  Pentru această sumă, SZABADICS ROMANIA SRL trebuie să construiască o rețea de canalizare în cele două sate, care se va întinde pe 13.120 de metri și trebuie să racordeze gospodăriile la ea.

În aceeași lună, 6 zile mai târziu, firma mai pune mâna pe un contract de 15 milioane de lei, semnat cu comuna Buciumi, din județul Sălaj. Contractul presupune execuția de lucrări la rețelele de canalizare, branșamente și racorduri în comuna Buciumi. Acolo, SRL-ul trebuie să construiască o rețea de canalizare cu branșamente, cu o lungime totală de 17.158 metri.

SRL-ul a câștigat ultimul contract la mijlocul lunii septembrie, cu orașul Ocna Mureș. Valoarea contractului trece de 6,4 milioane de lei și presupune realizarea unui sistem de preluare în sistem centralizat a apelor menajere și conducerea acestora, prin intermediul a 4 stații de pompare apă uzată, la o rețea de canalizare existentă, de la intrarea în orașul Ocna Mureș și de aici la stația de epurare construită și funcțională.

Andreea Radu

1 COMENTARIU

  1. Domeniu de activitate ?
    Cod CAEN ?
    Lucrari efectuate anterior in domeniu ? Experienta ?
    Active ? Capital social ?
    Datorii ANAF ?
    Care au fost criteriile de selectie ? Au fost publicate in media ?
    Altfel ma prezint si eu pentru macar vreo 2-3 milioane 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.