Mai mulţi cetăţeni din oraşul Sângeorz-Băi sunt nemulţumiţi de faptul că firma de telefonie mobilă Orange va amplasa o antenă aproape de zona în care locuiesc, fără ca ei să-şi fi dat acordul în acest sens.
Oamenii îl acuză pe primarul Roland Venig de faptul că minte şi că ceea ce se întâmplă nu este în conformitate cu legea, motiv pentru care au înaintat o plângere prealabilă prin care cer ca lucrările să fie oprite.

Pe de altă parte, primarul oraşului, Roland Venig, a declarat că lucrurile nu stau deloc aşa cum spun concetăţenii săi şi că Orange a obţinut legal toate avizele necesare demarării investiţiei. În plus, edilul consideră că povestea are ca scop doar şicanarea investitorului.
Cetăţenii din Sângeorz-Băi spun că staţia de telefonie mobilă, care va avea 40 de metri înălţime, cuprinde echipamente tehnice care generează radiaţii electromagnetice puternice asupra mediului înconjurător şi implicit şi asupra sănătăţii lor. Antena respectivă, care va fi ridicată pe un teren privat, situat pe un deal afară din oraş, are însă toate autorizaţiile şi avizele cerute de lege, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud (APM BN) şi Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (DSP BN) susţin că aceasta nu este dăunătoare nici pentru mediu şi nici pentru populaţie.

Localnicii sar la gâtul lui Venig

Potrivit unui e-mail trimis recent mai multor redacţii mass-media din judeţ de către Redacţia Radio Someş, un grup de locuitori ai oraşului Sângeorz-Băi sesizau că administraţia locală a decis să dea acceptul firmei Orange România de a monta în oraş o antenă de telefonie mobilă, fără a cere acceptul locuitorilor din zonă.
Cum primarul Roland Venig declara că nu este nevoie de acceptul acestora, oamenii au înaintat o plângere prealabilă prin care cer ca lucrările să fie oprite deoarece sunt ilegale.
„Subsemnaţii Haruţa Alexandru, Haruţa Ioan, Tămaş Vasile, Pleşcan Ioan, Ciocârlă Virgil, Buia Grigore, Luci Ioan, Marica Leonte, Halaszy Alexandru, Scondac Ioan, Puica Ieftinica, Haruţa Ioan, Cârceie Ioana, Haruţa Vasile, Măgurean Dacian şi Pupeză Dumitru, reprezentaţi convenţional prin avocat Vrânceanu Mircea, ne considerăm vătămaţi în drepturile noastre constituţionale referitoare la proprietate şi ocrotirea sănătăţii, precum şi în interesele noastre legitime – deopotrivă private şi publice – privind sistematizarea localităţii, în sensul realizării unor construcţii potrivit procedurilor legale reglementate de Legea nr. 50/1991, cu respectarea tuturor drepturilor cetăţenilor oraşului, construcţii estetice şi integrate în politica de urbanism”, se menţionează în plângere.
Oamenii spun că amplasarea antenei pe strada Lăcrămioarelor, în plin cartier de case, va afecta atât mediul înconjurător, cât şi sănătatea lor.
„Construirea staţiei ne afectează dreptul la ocrotirea sănătăţii, recunoscut de art. 34 din Constituţia României, cunoscând că radiaţiile electromagnetice emise pe termen lung, în frecvenţele şi de intensitatea celor ce vor fi realizate de echipamentele tehnice ale antenelor staţiei fixe de telefonie mobilă, pot aduce atingere sănătăţii fizice şi psihice a oamenilor din zonă”, se mai precizează în document.
Cetăţenii din Sângeorz-Băi au mai declarat că nu şi-au dat acordul în vederea amplasării antenei în acea zonă şi că autorizaţia de construcţie a fost emisă fără existenţa unui acord de mediu şi a unui raport de evaluare a impactului asupra mediului, ambele documentaţii aflate în sarcina Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.
Dacă autorizaţia nu va fi revocată, iar lucrările sistate, semnatarii plângerii spun că îl vor acţiona pe Roland Venig în instanţa de contencios administrativ, prin avocatul Vrânceanu Mircea.

Primarul spune că totul este legal

Roland Venig, primarul oraşului Sângeorz-Băi, crede că toată povestea are ca scop şicanarea investitorului, care a obţinut legal toate avizele necesare începerii lucrărilor.
„Le-am spus şi oamenilor, pot să mă dea în judecată, ceea ce se face acolo e perfect legal. Spaţiul pe care se amplasează antena este privat şi se află în afara oraşului, pe un deal. Unii dintre semnatari stau la mai bine de un kilometru de zona în care se va amplasa antena, aşa că le nu înţeleg reacţia. Chiar am discutat fiecare punct al plângerii în parte cu colegii mei din primărie şi respectivii cetăţeni nu au dreptate în nicio privinţă”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, edilul.
Venig a mai adăugat că firma de telefonie mobilă Orange are toate avizele în regulă, astfel că lucrările nu pot fi oprite.
„Cei de la Orange au primit avize favorabile demarării investiţiei de la Electrica, Romtelecom, Mediu, Direcţia de Sănătate Publică, chiar şi de la Ministerul Agriculturii, respectivul spaţiu fiind scos din circuitul agricol. Potrivit legilor actuale, antenele nu se supun studiului de impact asupra mediului pentru că nu sunt periculoase. Asta spune şi Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Direcţia de Sănătate Publică. În plus, nu a fost făcut niciun studiu care să demonstreze efectele nocive pe care le-ar putea avea antenele asupra celor care locuiesc aproape de ele”, a conchis primarul.
Cele spuse de Roland Venig au fost confirmate de directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Ştefan Ioachim Mureşan, care a declarat că din punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce, nu există nicio problemă legată de amplasarea antenei în acea zonă. În plus, Direcţia de Sănătate Publică a dat aviz sanitar în acest sens.
Potrivit legilor în vigoare, „antenele se instalează numai cu aprobări de la Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI), Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi cu aviz sanitar din partea Direcţiei de Sănătate Publică. Apoi, pentru amplasarea unui releu sau a unei antene trebuie autorizaţie de construire emise de către primari şi preşedinţii consiliilor judeţene. După instalarea antenelor se va măsura periodic nivelul de radiaţii de către IGCTI sau alte organizaţii recunoscute şi interpretate de Direcţia de Sănătate Publică”.

Orange, amendată cu 30.000 de lei

Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud a amendat în luna februarie compania de telefonie mobilă Orange cu suma de 30.000 de lei pentru amplasarea unei antene pe teritoriul administrativ al comunei Rebrişoara, fără a deţine autorizaţii valabile în acest sens. Mai exact, atât acordul de mediu, cât şi autorizaţia sanitară pentru antena în cauză erau expirate.
Orange nu a putut obţine autorizaţiile necesare deoarece localnicii din Rebrişoara s-au opus vehement amplasării unei astfel de antene aproape de casele lor, oamenii fiind îngrijoraţi de efectele negative ale undelor. Ca Orange să obţină acordul de mediu era nevoie de un aviz din partea Direcţiei de Sănătate Publică.
Compania de telefonie mobilă a plătit amenda primită de la comisarii Gărzii în aceeaşi zi, însă la jumătatea valorii, conform legii (n. r . -15.000 de lei). Conform legilor în vigoare, dacă plata amenzii se face în 48 de ore de la aplicarea sancţiunii, contravenientul achită jumătate din cuantumul acesteia. Totodată, reprezentanţii Orange au fost îndrumaţi să reia demersurile pentru autorizare. Deocamdată, lucrurile au rămas în acelaşi stadiu.

Iulia Bartha
Iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.