Executorul Valerian Dorin Andronesi a comis abuzuri nu doar asupra lui Costică Moldovan, un bistriţean obişnuit, dar foarte hotărât în a-şi câştiga dreptatea, ci şi asupra altor persoane din judeţul Bistriţa-Năsăud. Unul din cazurile pe care Gazeta de Bistriţa le scoate acum la lumină este cu privire la seria de abuzuri comise de Andronesi asupra omului de afaceri Tino Stern, deţinătorul companiei Stern&Co.

Şi în acest caz, executorul Andronesi este în cârdăşie cu avocatul Liviu Olariu jr., însă în gaşcă mai apar trei nume foarte interesante: Naghi Cristian Valer, Ioan Tamaş şi, surpriză!!!, judecătoarea Voichiţa Vrâncean.

Lupta lui Costică Moldovan cu executorul Valerian Dorin Andronesi este în toi şi este foarte probabil că va mai dura ceva până să se limpezească apele. Până una alta, bistriţeanul aduce dovezi că nu este singurul asupra căruia Andronesi a comis abuzuri. Ba mai mult, dovezile în posesia cărora a intrat Gazeta de Bistriţa demonstrează că s-a format o adevărată caracatiţă în jurul executorului judecătoresc, o adevărată mafie, personaje care se folosesc fără scrupule de necazurile unor oameni şi să până gheara pe cât mai mult dintre bunurile agonisite prin muncă.

Cazul omului de afaceri Tino Stern, deţinătorul Stern&Co, dezvoltator imobiliar care a construit în timpul boom-ului imobiliar câteva blocuri in Bistriţa, este noul caz adus în atenţia Gazetei de Bistriţa.

 

Credite care i-au adus ghinionul

În urmă ceva ani, nu cu mult timp înainte ca piaţa să fie lovită de criza economică, Tino Stern a contractat în numele societăţii sale un contract bancar în ideea de a achiziţiona terenuri pe care să construiască blocuri de locuinţe. Cum relaţiile dintre bănci şi clienţi sunt destul de greoaie, astfel încât clienţii au de întâmpinat multe dificultăţi odată ce au contractat nişte împrumuturi, ba mai mult se mai suprapune şi o criză economică care să lovească în plin sectorul de afaceri, la un moment dat Tino Stern a căutat o modalitate să scape de datoriile la bancă. Neşansa i l-a scos în cale pe Nagi Cristian Valer, un afacerist local care i-a împrumutat suma de bani necesară pentru a acoperi creditul rămas de plătit. Până să ia bani de la Nagi, voit sau nu conducerea băncii provoacă un joc extrem de periculos,încercând să îi blocheze afacerea lui Stern şi să-l bage în faliment. Cu toate că existau oameni care doreau să îi cumpere apartamente în blocurile pe care le-a construit, şi chiar apucaseră să dea un avans în conturile societăţii, banca nu le mai dă acordul în final să îşi întabuleze locuinţele prin acte notariale. Fiindcă practic omul de afaceri a ajuns într-un blocaj, banca se grăbeşte să ceară falimentul Stern&Co. Asta cu toate că avea drept garant o altă societate – Reinwestfahlen SRL, deţinută de tată lui Tino Stern – Herman Georg Stern. Numai că în 2014 bătrânul Stern decedează, iar pentru Tino Stern începe un calvar şi mai mare, fiindcă banca cere fără încetare falimentul. Aşa cum spuneam mai sus, neşansa i l-a scos în cale pe Nagi Cristian de la care Tino Stern a ajuns să împrumute 124.000 de euro pe care i-a plătit mai departe la bancă pentru a putea scăpa de datorii.

 

Cere executarea silită şi un curator special

După decesul lui Herman Georg Stern, Nagi cere în 2014 în instanţă executarea silită a companiei Stern&Co. Numai că firma era deja intrată în insolvenţă, astfel că Nagi a încercat să îşi recupereze banii şi de la firma care garantase pentru împrumut – SC Reinwestfahlen SRL. Aici intră pe fir executorul Andronesi & friends.

Nagi este reprezentat în instanţă de… avocatul Liviu Olariu. Da, este vorba de fiul fostului adjunct IPJ BN Liviu Olariu. Prin avocatul său, Nagi a cerut executarea silită a unui apartament situat într-un bloc de pe str. Zimbrului din Bistriţa, dar şi a unei case cu teren de 840 m.p. de pe str. G-ral Grigore Bălan. Odată ajuns în instanţă, Nagi, prin avocatul său Olariu jr. recurg la un artificiu, profitând de decesul părintelui lui Tino Stern, şi cer instanţei, respectiv judecătoarei Voichiţa Vrâncean, pe mâinile căreia ajunsese dosarul, să numească un curator asupra moştenirii lăsată de bătrânul Stern, întrucât fiul său nu acceptase încă succesiunea.

 

Judecătoarea Vrâncean … execută! Legea nu contează

Nu contează dovezile aduse instanţei, care dovedeau exact contrariul, astfel că judecătoarea Vrâncean purcede la numirea unui curator, în persoana lui Ioan Tamaş. Numai că, prin această numire s-a comis o ilegalitate, fiindcă Tamaş nu putea conform legii să fie curator.

Astfel, art. 687 Cod de procedură civilă arată la alin 1 că: „dacă debitorul moare înainte de începerea executării silite şi se constată că nu există nici un moştenitor acceptant şi nici nu este un curator al succesiunii, la cererea creditorului ori a executorului judecătoresc, instanţa de executare va numi de îndată un curator special, până când va fi numit, în condiţiile legii curatorul succesiunii, dispoziţiile art. 58 aplicându-se în mod corespunzător”.

Ce prevede însă art. 58 din CPP? Faptul că nu oricine poate fi numit curator special.

„(3) Numirea acestor curatorise va face de instanţa care judecă procesul, dintre avocaţii anumedesemnaţi în acest scop de barou pentru fiecare instanţă judecătorească.Curatorul special are toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege pentru reprezentantul legal.”

Ori în acest caz numai legea nu s-a respectat, fiindcă Tămaş nu este nici pe departe avocat sau măcar să aibă studii juridice. Dar acest aspect nu a contat în ochii judecătoarei Vrâncean.

În plus, mai există un aspect care îl aduce pe Tamaş în conflict de interese din poziţia de curator special, cel puţin în acest moment. Acesta este nici mai mult nici mai puţin decât asociatul lui Nagi în SC Cristanpop SRL, din iulie 2015. Faptul că Nagi şi Tamaş sunt acum asociaţi dovedeşte buna lor relaţie în care se aflau de bună vreme.

Numit curator special, Tamaş ar fi trebuit în mod normal să îi apere moştenirea lui Tino Stern, însă exact asta nu s-a întâmplat. Tamaş practic i-a ţinut spatele lui Nagi şi lui Andronesi pentru a executa silit bunurile lui Stern.

 

zimbrului mare

Evaluarea bunurilor, de pe hârtii nu la faţa locului

Fiindcă nu a fost de acord cu ceea ce s-a întâmplat Tino Stern reuşeşte să obţină prin instanţă suspendarea executării silite. Până să fie obţinută suspendarea însă, Andronesi acţionează. În pune pe cel care a fost numit să evalueze bunurile intrate sub incidenţa executării silite, practic îl forţează fiindcă evaluatorul Ieronim Pavelea nu mai are timp să meargă să vadă exact în ce stare sunt imobilele, asta în condiţiile în care Tino Stern era plecat pentru o scurtă perioadă în Germania. Şi cu toate că omul de afaceri anunţase în prealabil data exactă a reîntoarcerii sale, Andronesi nu ţine sub nici formă cont de asta şi îi vâră lui Pavelea sub nas schiţele imobilelor. Drept urmare evaluatorul nu a avut cum să îşi dea seama de valoarea reală a bunurilor, astfel că le scoate la un preţ de nimic. Apartamentul de pe Zimbrului a fost evaluat ca unul „în roşu”, deşi el era semifinisat şi avea toate utilităţile necesare,astfel că a ajuns la o valoare de doar 47.900 lei, adică cu puţin peste 10.000 de euro. În realitate, valoarea sa era de aproximativ 154.000 de lei, adică 35.000 de euro.

Ce s-a întâmplat mai departe, veţi citi în numărul următor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.