Peste 700.000 de lei este dispusă Primăria Bistriţa să cheltuiască pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiții „Cetatea Medievală Bistrița – punerea în valoare a patrimoniului cultural”.

În cursa pentru obţinerea contractului s-a înscris nu mai puţin de cinci asocieri de firme, fiecare având câte trei subcontractanţi.

 

Municipalitatea vrea să acceseze fonduri europene pentru acest proiect, scopul fiindo creşterea medie a numărului anual de vizitatori la obiectivul de patrimoniu cu peste 5%: „Continuarea dezvoltării zonei istorice prin punerea în valoare a zidului cetăţii ar duce la valorificarea unor spaţii neglijate în prezent şi unificarea centrului istoric”.

Reperele traseului Cetății Bistrițaau fost identificate prin studiul „Punerea în valoare a Cetății Bistrița” – studiu arheologic elaborat de SC Creativ Group SRL pentru care municipalitatea a pus la bătaie circa 400.000 de lei.

În luna ianuarie, administraţia locală condusă de Ovidiu Creţu a lansat şi licitaţia pentru întocmirea proiectului, motiv pentru care a pus la bătaie nu mai puţin de 731.016 lei (circa 166.000 de euro), din care 66.456 lei sunt alocaţi pentru „diverse şi neprevăzute”.

Practic, până acum aproximativ 200.000 de euro se duc doar pe hârtii.

 

Cinci oferte

În cursa pentru obţinerea contractului de întocmire a proiectului s-au depus cinci oferte (firme sau asocieri de firme, plus subcontractanţi). Până la această oră nu a fost desemnat un câştigător, ba mai mult, municipalitatea a prelungit termenul de evaluare al ofertelor din cauza documentaţiei extrem de stufoase depuse la dosare.

Astfel una dintre oferte a fost depusă de SC Arhing SRL din Târgu Mureş cu terţ susţinător Getrix SA din Craiova şi doi subcontractanţi: SC Instaservice SRL şi SC Gascop SRL – ambele din Târgu Mureş.

Arhing SRL este firma care în 2012 a asigurat servicii de asistenţă tehnică pentru proiectul Cetatea Medievală Târgu Mureş, motiv pentru care a primit 46.000 lei de la Primăria Târgu Mureş.

Cel de-al doilea ofertant este de fapt o asociere de firme: K&K Studio de Proiectare SRL din Zalău (lider de asociere) SC Arhi Service Gutmman &Comp SNC, Sc Arhi Service SRL, ambele din Sibiu, şi un nume binecunoscut Primăriei Bistriţa, SC Pro Arcade Grup SRL din Cluj. Numai anul trecut, firmei clujene Pro Arcad Grup SRL, municipalitatea bistriţeană condusă de Ovidiu Creţu i-a atribuit direct două contracte zdravene. Astfel, în luna ianuarie 2015, Primăria Bistriţa i-a atribuit direct un contract în valoare de 28.900 lei pentru elaborarea unei documentaţiei tehnice pentru amenajarea unui pasaj pietonal între Bulevardul Independenţei şi str. Iosif Vulcan. Aceeaşi companie a mai primit şi în luna august un contract de la Primăria Bistriţa, în valoare de49.115 lei, pentru întocmirea proiectului tehnic privind asigurarea de utilităţi aferente Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”.

Asocierea de firme mai sus amintită are nu mai puţin de patru subcontractanţi: SC Arhiline Studio din Bucureşti, SC Ingro Consult SRL din Bistriţa, SC Electro-Ursa SRL din Bistriţa şi SC Dianova Instal, tot din Bistriţa.

Al treilea ofertant este tot o asociere de firme: SC Proiectech Construct SRL (lider de asociere) şi SC LGB Transark SRL, ambele din Bucureşti.

Acestea la rândul lor au trei subcontractanţi: SC MPM Ingegneria SRL din L’Aquila (oraş înfrăţit cu Bistriţa), Italia, SC Euro Audit SRL din Târgovişte, jud. Dâmboviţa, şi SC General MPM Impex SRL din Bucureşti.

SC Aduro Impex SRL din Bucureşti este cel de-al patrulea ofertant pentru contractul de peste 160.000 de euro scos la licitaţie de municipalitatea bistriţeană. Firma bucureşteană are trei subcontractanţi: SC Specialist Consulting SRL din Bucureşti, SC Protelco SA din Câmpina, jud. Prahova şi SC DCTS Structuri SRL din Bucureşti.

SC Protelco SA a fost fondată, potrivit ph-online.ro, de Sorin Ioncu, şi azi asociat în companie, persoană susţinută puternic de Florin Anghel, fost deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova. Anghel a fost trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul „Cazarma 1375 – Ciuperceasca”.

Al cincilea ofertant este o altă asociere de firme, SC Erste Plan SRL (lider de asociere) din Timişoara şi SC Building OLM SRL din Salacaz, jud Timiş. Ca şi subcontractanţi figurează SC MD Electric SRL şi SC Star Project SRL, ambele din Timişoara.

 

Intervenţii pe zidul cetăţii

Practic, câştigătorul contractului va trebui să coreleze toate proiectele existente pentru zona cetăţii medievale şi să respecte principiile de regenerare urbană a traseului zidului cetăţii.

Lungimea aproximativă a traseului Zidului Cetății este de 2.500 m. Continuarea dezvoltării zonei istorice prin punerea în valoare a zidului cetăţii ar duce la valorificarea unor spaţii neglijate în prezent şi unificarea centrului istoric.

 

Propuneri de intervenţie

– Indicarea (semnalizarea prin aplicarea pe ziduri, marcarea în teren) în actuala configuraţie a oraşului, a zonelor de interes istoric și a traseului vechilor ziduri prin iluminat artistic, holograme, marcaje pe trotuare și alte mijloace de punere în valoare. Proiectul va cuprinde marcarea Zidului cetății în întregime prin intervenţii şi asupra spațiului public adiacent zidului, atât pe proprietate publică cât și pe proprietate privată, intervențiile făcându-se doar asupra proprietății publice. Soluțiile de marcare a zidurilor pe proprietate privată se vor face odată cu proiectul sau ulterior, de către proprietari

– Punerea în valoare a fragmentelor de zid păstrate sau identificate arheologic. În zonele unde porțiunile de zid există, se vor realiza zone de belvedere prin diferite mijloace

– Punerea în valoare a fortificațiilor medievale: a șanțului de apărare, a porţiunilor de zid care s-au descoperit în urma cercetărilor arheologice și care s-au conservat în situ sau a porților de intrare în cetate și a turnurilor de apărare

– Restaurarea și consolidarea fragmentelor de zid. În zonele în care zidul nu mai există se va realiza prin diferite mijloace o continuitate a acestuia astfel încât traseul cetății să poată fi vizualizat si parcurs în integralitate (marcarea zidului de incintă la nivelul pavajului stradal), expunerea componentelor arheologice in situ

– Punerea în evidență prin mijloace artistice a fortificațiilor – Reconstruirea Porţii Lemnelor – abordarea acesteia poate să fie și una modernă

– Amenajarea unor puncte de interes și de atracţie pentru locuitori și turiști pe traseul zidului cetăţii

– Devierea și relocarea rețelelor aeriene de energie electrică și gaze naturale de pe traseul zidului cetăţii, devierea eventualelor rețele de apă și canalizare de pe amplasament

– Se vor utiliza materiale specifice centrului istoric respectiv piatră, metal, cărămidă, de calitate superioară, culori care să pună în evidență patrimoniul construit

– Nu vor fi afectate lucrările executate prin proiectul Regenerare urbană – vor fi puse în valoare eventualele vestigii arheologice în cazul in care pe parcursul executării lucrărilor vor fi descoperite pe traseul zidului cetăţii

– Turnul Dogarilor va fi reabilitat și va fi inclus în circuitul turistic iar spaţiul din jurul acestuia va fi amenajat corespunzător zonei istorice și scopului de obiectiv turistic al turnului. Accesul în interiorul turnului va fi adaptat pentru persoane cu dizabilităţi. Se vor prevedea dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie)

– Pe spaţiile publice corespunzătoare din vecinătatea Zidului Cetății se vor amplasa statui (minim 5 sau grupuri de personaje din materiale specifice sau compatibile cu zona protejată), machete, holograme inclusiv bustul lui Georg Fischer, ce va fi amplasat în zona Colegiului Naţional ”Liviu Rebreanu”

– Dotări cu mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, panouri de afișaj, semne de circulație, jardiniere, indicatoare stradale și turistice, elemente de signalistică, etc.

– Realizarea unui sistem de iluminat public pe acest traseu cu utilizarea de stâlpi de iluminat specifici zonelor istorice (corpuri de iluminat cu leduri)

– Realizarea unui sistem de supraveghere video a spațiilor publice. Prin proiect se va propune un sistem de iluminat artistic care să evidențieze fortificațiile

– Reconstruirea Porții Lemnelor pe amplasamentul din zona str. Liviu Rebreanu, Piaţa Unirii, Bistricioarei, pe fostul amplasament. Se vor utiliza imaginile vechi din arhivă.Marcarea Porții Spitalului și Porții Ungurești. Spaţiile de circulaţie publice respectiv traseul zidului Cetăţii vor fi modernizate și adaptate pentru persoanele cu dizabilități.Proiectul va prevedea crearea de facilităţi / adaptarea infrastructurii/ echipamentelor pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, eficiență energetică, egalitate de gen (de ex. panouri informative pentru nevăzători, becuri de tip led, senzori de mișcare, etc.)

– Se vor folosi mijloace moderne pentru punere în valoare a elementelor de arhitectură, arheologice, etc.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.