Primăria Bistrița a pregătit un proiect ce vizează amenajarea unei piețe agro-alimentare moderne. Practic, este vorba despre modernizarea Pieței Decebal, lăsată în stand-by și de administrația trecută. Prețul estimativ al investiției trece de 86 de milioane de lei, în condițiile în care primarul Ioan Turc spunea în primăvară că investiția este estimată la 17 milioane de lei.

Municipalitatea s-a apucat deja să obțină avizele necesare pentru un proiect în valoare de peste 80 de milioane de lei ce presupune modernizarea Pieței Decebal. Terenul luat în calcul se întinde pe 4.361 de metri pătrați.

Noul complex va avea subsol, un corp principal cu două etaje, un corp secundar cu parter. Subsolul va avea două spații de depozitare, unul pentru produse frigorifice și altul pentru depozitare standard.

Este luat în calcul terenul primăriei de pe Aleea Trandafirilor 35, dar și de pe Cuza Vodă nr. 2. Practic, spațiile deținute de Primăria Bistrița unde deja funcționează Piața Decebal vor fi completate de spații private, care sunt momentan în proces de retrocedare.

Municipalitatea a luat un împrumut pentru modernizarea și reamenajarea Pieței Decebal, ratele urmând să fie plătite din chiria percepută pentru spațiile care vor funcționa în complex după finalizare. Acesta va urma să aibă inclusiv scări rulante.

Anul acesta a fost alocată suma de 87.000 de lei pentru documentația necesară modernizării pieței. Prin primăvară, investiția a fost estimată la 17 milioane de lei, declara primarul Ioan Turc la începutul acestui an.

Surpriză însă! În proiectul de modernizare depus la Agenția pentru Protecția Mediului apar estimări ale investiției de 86 de milioane de lei, adică de 5 ori mai mult decât anunța edilul prin primăvară. Lucrările ar urma să fie finalizate în maxim 36 de luni.

„Vom începe edificarea noii Piețe Decebal în a doua jumătate a anului. Valoarea prognozată a investiției este de peste 17 milioane de lei. Va fi o piață modernă, cu zone distincte pentru producătorii locali, cu spații pentru comercializarea produselor de tip industrial, cu spații de refrigerare, de depozitare, cu o parcare generoasă. Anul trecut am contractat un împrumut din care vom realiza și piața”, spunea primarul în luna februarie a acestui an.

Cum va arăta Piața Decebal:

Parterul va fi dedicat sectorului de legume, compus din 236 de tarabe individuale, fiecare având un metru pătrat. Vor fi amenajate spații tehnice, grupuri sanitare, puncte de alimentare cu apă și sifoane/rigole pentru igienizarea corespunzătoare a spațiilor.

Etajul 1 va fi dedicat sectoarelor de produse alimentare: carne-pește, lactate –ouă, panificație și alte produse alimentare ambalate sau neambalate. Etajul 1 va fi compartimentat în compartimente de tip chioșc cu suprafețe variabile între 12 și 15 metri pătrați.

„Pentru compartimentări se propun pereți de gips carton, iar pentru zonele vitrate de la compartimentări se propune tâmplărie din aluminiu cu geam termopan. Suplimentar, se propun 5 birouri pentru administrații și spații anexe”, se mai arată în proiectul depus de Primăria Bistrița la Agenția pentru Protecția Mediului.

La etajul 2 vor fi produse nealimentare și va fi compartimentat în spații de tip chioșcuri și o parte dedicată alimentației publice, cu mai multe fast-food-uri. Pe terasă vor fi amplasate panouri fotovoltaice.

Va fi amenajată și o parcare cu peste 100 de locuri de parcare, 5 dintre ele fiind destinate autoturismelor electrice. Ambele corpuri de clădire vor avea în total 110 panouri solare, energia produsă urmând să fie folosită pentru consum propriu.

Corpul secondar este amplasat la aliniamentul de pe strada Cuza Vodă și este destinat sectorului de fructe și flori, însumând un total de 85 de tarabe de un metru pătrat fiecare. Acesta va avea grupuri sanitare, zonă de spălare, spațiu tehnic, zonă de colectare a deșeurilor.

„Se va asigura accesul vizitatorilor între niveluri cu ajutorul scărilor rulante, lifturilor sau scărilor de acces. Amenajarea exterioară a clădirii, constă în asfaltarea căilor de circulație auto și pavaje pentru aleile pietonale. Pe teren se va amenaja zonă de spații verzi, însămânțare cu gazon, flori, arbuști sau copaci de mici dimensiuni”, se mai arată în proiect.

De asemenea, este prevăzut mobilier urban „smart”, puncte de apă pentru spălarea alimentelor și a platformei pieței. Se propune și un spațiu de joacă și de recreere dedicat vizitatorilor și clienților pieței. Accesul auto se va realiza printr-o barieră amplasată la limita parcelei care va fi conectată la un sistem de contorizare a numărului disponibil de locuri de parcare.

Piața Decebal, „în curs de modernizare” de cel puțin un deceniu

Piața Decebal arată și acum ca pe vremea lui Ceaușescu. Promisiuni de renovare au primit bistrițenii și de la actualul primar Ioan Turc, dar și de la fostul edil Ovidiu Crețu. În cele trei mandate pe care le-a avut, fostul primar Ovidiu Crețu a făcut studii și niște cârpeli cu bani mulți. Alocările pe hârtii datează de mai bine de un deceniu.

În 2012, singurul lucru realizat de administrația Crețu era un Plan Urbanistic Zonal „Amenajare și modernizare Piața Agroalimentară Decebal” care scotea din vistieria municipalității nu mai puțin de 12.000 de lei.

Ce visa firma ce a desenat proiectul pe hârtie acum mai bine de 10 ani? Suprafaţa vizată pentru modernizare era de aproximativ trei hectare, iar prin lucrările propuse se urmărea integrarea şi armonizarea noilor construcţii şi amenajări cu cele existente şi cu cadrul natural, organizarea circulaţiei carosabile şi pietonale, şi asigurarea unor legături corespunzătoare cu celelalte zone funcționale ale municipiului…

Crețu insista pe această idee și deși nu se mișca nimic în Piața Decebal, se continua alocarea diferitelor sume pe hârtii. Astfel, în 2014, se alocau 70.000 de lei pentru alte studii și conceperea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene.

În 2019, înainte să părăsească Primăria Bistrița cârpea Piața Decebal cu jumătate de milion de lei. S-au efectuat atunci reparații la acoperiș, s-au vopsit stâlpii și s-au lustruit nițel mesele. Totul a costat nu mai puțin de 564.000 de lei.

În 2022, Turc alocă și o tură de bani pentru acest proiect, tot pe hârtii. De data aceasta, proiectarea noii piețe înghite 270.000 de lei. Suma merge pe studiu geotehnic, studiu topografic, expertiză tehnică, audit energetic, scenariu de securitate la incendiu preliminar, analiză de risc la securitatea fizică, studiu de fezabilitate cu elemente specifice DALI și acordarea asistenței tehnice pentru procedura de atribuire a contractului de execuție.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.