Magnatul israelian al mineritului Beny Steinmetz, condamnat la închisoare în România în 2020, a fost reținut în Cipru în baza unui mandat de arestare emis de România, a declarat duminică un purtător de cuvânt al lui Steinmetz, citat de USNews.

În decembrie 2021, el fusese reținut într-o manieră similară și în Grecia, dar a fost eliberat de autoritățile elene pe cauțiune.

Informația a fost confirmată de Poliția din România, care a anunțat că în urma cooperării realizate prin Biroul Sirene – Centrul de Cooperare Polițienească – I.G.P.R., Steinmetz (67 de ani, pașaport israelian) a fost depistat pe Aeroportul Internațional Larnaca din Cipru. El a fost arestat, urmând a fi derulată procedura de predare către România.

Potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt, Steinmetz a fost reținut joi „în timpul sosirii sale pe aeroportul din Larnaca, din cauza unui mandat european de arestare emis de autoritățile române, care a fost deja anulat în diferite țări europene, printre care Grecia și Italia”.

Steinmetz și dosarul Black Cube din România

Miliardarul israelian a fost bănuit, potrivit unor surse judiciare, că fi fost în spatele operațiunii de spionaj a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, din primăvara anului 2016. Împotriva sa n-a fost însă formulată nicio acuzație oficială și nu are calitate de suspect în dosarul Black Cube.

Chiar dacă nu este dovedit oficial că ar fi fost în spatele operațiunii de spionaj derulate de Black Cube în primăvara lui 2016 împotriva fostei șefe DNA, în decembrie 2015, Steinmetz a fost inculpat în alt dosar de către DNA-ul condus de Laura Codruța Kovesi.

E vorba de dosarul Ferma Băneasa de la DNA Brașov. Alături de Steinmetz, au fost inculpați Shimon Shevez, fost director de cabinet al premierului Yitzhak Rabin, Moshe Agavi, reprezentantul din România al lui Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, miliardarul român Remus Truică, pretinsul prinţ Paul al României şi directorul EVZ, Dan Andronic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.