Soţia fostului ministru al Muncii Ioan Botiş, Ligia Botiş, a "prezentat o situaţie care nu corespunde realităţii" în CV-ul depus pentru a fi parte a proiectului european "Şansa la demnitate", au descoperit inspectorii DLAF, motiv pentru care aceştia au sesizat DNA, anunţă Mediafax.

 

Cei care au verificat modul în care a fost derulat proiectul "Şansă la demnitate" al Asociaţiei Parteneriat Euro-Activ Bistriţa au descoperit "posibile infracţiuni legate de modul de obţinere a fondurilor europene".

Potrivit Mediafax, surse judiciare au declarat că reprezentanţii DLAF au ajuns la concluzia că soţia fostului ministru Botiş, Ligia Botiş, care în proiect avea poziţia de "responsabil grup de lucru II", a "mistificat adevărul" în ceea ce priveşte experienţa sa reală.

"Doamna Botiş trebuia să aibă cinci ani de experienţă în management, resurse umane sau comunicare. În realitate, ea a lucrat doar un an şi patru luni ca manager al firmei ei, un mic atelier de mobilă care a avut, de la înfiinţare, cel mult trei angajaţi. A trecut, de asemenea, în CV, la capitolul «experienţă profesională», faptul că este doctorand la Universitatea Tehnică din Cluj, pe care a trecut-o ca fiind angajatorul ei, în condiţiile în care nu are cu instituţia un raport de muncă", au declarat sursele judiciare citate.

În nota de control înaintată de reprezentaţii DLAF procurorilor DNA se menţionează că "experienţa managerială anterioară deţinută de doamna Ligia Botiş nu este suficientă şi relevantă pentru a o recomanda în vederea ocupării funcţiei pentru care a aplicat în cadrul proiectului ". În document, reprezentanţii DLAF au mai scris că o suspectează pe Ligia Botiş că s-ar face vinovată de o infracţiune din Legea 78 din 2000 "privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie", faptă pedepsită cu închisoare de la trei la 15 ani: "folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor".

Potrivit Mediafax, deşi nota control a fost înaintată DNA la mijlocul lunii iulie, procurorii Anticorupţie au comunicat că Ligia Botiş nu are calitatea de învinuit sau de inculpat în vreun dosar.

 

Scandalul privind proiectul "Sansa la demnitate" derulat de Asociaţia Parteneriat Euro-Activ din Bistriţa a izbucnit în luna aprilie a acestui an şi a dus la demisia de onoare a ministrului Muncii de atunci, Ioan Nelu Botiş. Presa a relatat că soţia ministrului Botiş este implicată într-un proiect european finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU), Autoritatea de Management a acestuia fiind în subordinea Ministerului Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.