PSD se lupta cu PDL in licitaţii. Firma apropriata lui Ovidiu Creţu, primarul PSD al municipiului Bistriţa, Strabag si firma apropriata a lui Liviu Rusu, presedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Nasaud, Diferit se bat pe un contract de 6,3 milioane de lei “dedicate” de primaria Bistriţa. Daca Diferit este abonata in ultimii ani la contractele deszapezirii ale Consiliului Judeţean Bistriţa Nasaud, cei de la Strabag sunt abonaţi la cei mai inalt nivel ale contractelor publice. Cercetarile Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar putea sa cuprinda si licitaţiile acuzate de trucaj ale lui Ovidiu Creţu. Astfel, cei doi lideri locali, desi se afla in opoziţie, Ovidiu Creţu si Liviu Rusu ar putea fi “fraţi de cruce” in cercetarile DNA.

Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa, a “favorizat” una dintre firmele care a participat la licitaţie, fapt care a dus ca acest contract sa fie contestat in instanţa si sa fie pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel Cluj. Societatea Diferit contesta decizia nr. 4827/C8/5374 a Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor care acorda licitaţia de reabilitarea si modernizarea a drumurilor din zona centrala a Bistriţei societaţii Strabag. Valoarea estimata a lucrarilor a fost de 8,9 mil de lei fara TVA, iar Strabag a oferit in cadrul licitaţiei un preţ de 6,372 milioane de lei, iar Diferit a oferit sa repare drumurile la  6,691milioane de lei. Strabag a prezentat in cadrul licitaţiei susţinerea tehnica a ofertantului din partea SC Antepriza de reparaţie si lucrari ARL Cluj care era o incheiere de legalitate si nu in forma inscrisului autentic cu mod imperativ. La dosar se arata ca autoritatea contractanta, respectiv Primaria municipiului Bistriţa, a cerut in mod nelegal si neintemeiat clarificari de la Strabag.
Conform art 190 alin 2 din OUG 34/2006 in cadrul unei licitaţii sunt valabile numai inscrisurile autentice, iar din acest motiv oferta facuta de cei de la Strabag a fost una nelegala, dar cu ajutorul primarului Ovidiu Creţu „se poate” rezolva orice. Cei de la Diferit prezinta decizii similare care au dat verdicte de caze asemanatoare pentru cazuri in care in cadrul licitaţiilor nu au fost prezentate acte originale. Astfel decizia civila nr 113/15.01.2010 a Curţii de Apel Bucuresti, decizia civila nr. 512/CA/05.11.2009 a Curţii de Apel Constanţa, decizia civila nr. 1686 din 17 iunie 2010 a Curţii de Apel Cluj, decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nr. 4691/488C4/5352 din 8.9.2010 arata precedentul unor decizii in cazuri similare. Procesul are termen pe 12.1.2012. Avand in vedere numeroasele elemente de jurisprudenţa care au fost invocate in cadrul dosarului afalt pe rolul Curţii de Apel Cluj, decursul procesului pare unul prestabilit.

Cum a castigat Strabag licitaţia

Un alt contract pe care Strabag l-a castigat in judeţul nostru, mai precis in municipiul Bistriţa, vizeaza amenajarea si modernizarea unor strazi din zonele noi de locuinţe, castigat in luna august anul acesta. Valoarea contractului castigat la licitaţie este de 3.657.804 lei, fara TVA, cu circa 42.000 de lei mai puţin decat valoarea estimata.
Zilele trecute, Strabag a castigat un al doilea contract in Bistriţa, care vizeaza reabilitarea si modernizarea strazilor din Centrul istoric al municipiului. Licitaţia a fost castigata cu suma de 6.372.080 lei, valoarea estimata a contractului fiind de 8.955.308 lei. In acest caz este vorba de reabilitarea carosabilului, modernizarea trotuarelor si crearea de locuri noi de parcare pe strazile Dornei, Piaţa Unirii, Piaţa Petru Rares, Piaţa Centrala si Liviu Rebreanu.

Favorita Companiei Naţionale
Strabag a castigat anul acesta si licitaţia pentru reabilitarea DN 15 si DN 15A, in acest caz fiind vorba de 71,4 kilometri de drum. Pe raza judeţului nostru Strabag va reabilita 46 de kilometri de sosea intre Reghin – Saraţel. Valoarea contractului este de 162.956.675 lei, fara TVA, iar finanţarea este asigurata tot de Banca Europeana de Investiţii, licitaţia fiind organizata de CNADNR.
Tot anul acesta Strabag a mai castigat si alte contracte de la CNADNR. Astfel, unul dintre cele patru loturi, pe o porţiune de 24 de kilometri, pentru lucrarile pentru autostrada Orastie-Sibiu, ce are o lungime totala de82 kilometri, a fost castigat de aceasta firma, cu o oferta de 551,04 milioane lei. Un al doilea lot, de circa 20 de kilometri a fost castigat de companiile Straco Grup din Romania si Studio Corona SRL Civil Engineering din Italia 377,78 milioane lei. Insa, Straco face parte din acelasi consorţiu cu Strabag.
De asemenea, Strabag a mai semnat anul acesta cu CNADNR un contract de 325,8 milioane lei, fara TVA, pentru modernizarea DN 14 Sibiu – Medias – Sighisoara, in lungime de 79 de kilometri.
Exemplele mai pot continua, fiindca lista lucrarilor castigate prin licitaţie de Strabag este una foarte lunga, atat de la CNADNR, dar si de la autoritaţi locale din ţara.
Strabag face parte din concernul Strabag AG Austria Romania, iar unul dintre partenerii acestei firme este Antrepriza de Reparaţii si Lucrari (ARL) Cluj, care se pare ca ii da ajutor si la lucrarile care se executa la Sangeorz Bai. Partea cea mai interesanta este ca printre persoanele juridice asociate ale ARL Cluj se afla nimeni altul decat Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, care are in subordine CNADNR.

Abonatul la bani publici, Diferit SA

Societatea Diferit este abonata licitaţiilor publice fara nici un dubiu. Primarul PRM al Clujului de odinioara, Gheorghe Funar, a pus mana pe capul celor de la Diferit si de atunci nici un contract major de intreţinere a drumurilor nu le-a scapat din mana. Unul dintre contractele groase pe care le-a primit anul acesta a fost de 30 de milioane de lei pentru repararea drumurilor din Alba-Iulia. Licitaţia a fost contestata de doua societaţi. Diferit a „insfacat” contracte publice de cel puţin 729 de milioane de lei in ultimii ani. Licitaţii peste licitaţii

Diferit a fost castigatoarea licitaţiei de lucrari suplimentare la contractul – „Servicii de proiectare si execuţie lucrari pentru investiţiile: Modernizare drum comunal DC121 din comunele Belis si Margau, Infiinţare reţea de alimentare cu apa si canalizare in satul Rachiţele, Construire si dotari”. Valoarea totala a contractului a fost de 257.245 euro.
O alta lucrare pe care au primit-o cei de la Diferit este in zona Manastireni-Rasca, judeţul Cluj, cu o valoare de aproape 19 milioane de lei. Licitaţia a fost intitulata „imbunataţirea reţelei de drumuri de interes local din Comunele Manastireni, Rasca, Calaţele precum si Alimentarea cu apa si Canalizare inclusiv staţie de epurare in comuna Calaţel.” Mai precis, societatea Diferit a licitat pentru acest contract nici mai mult nici mai puţin decat fabuloasa suma de 18.906.278 lei.
Judecatorii Curţii de Apel Cluj vor hotari pe 12 ianuarie 2012 daca Ovidiu Creţu trucheaza licitaţiile sau nu.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.