Candidatul din partea PNL pentru Camera Deputaţilor, Colegiul IV, în săptămâna 17.11.2008 – 23.11.2008 a avut mai multe runde de întâlniri cu cetăţenii comunelor Budac, Cetate şi Dumitriţa, în urma cărora a constatat o diversitate de probleme cu care se confruntă locuitorii din această zonă.

Datorită faptului că aceste localităţi sunt aşezate lateral faţă de căile principale de comunicaţie şi faţă de Municipiul Bistriţa, ele prezintă un interes relativ pentru investitori, aspect din care rezultă o mare problemă în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă.
Din alt punct de vedere, producţia agricolă, cât şi grupurile de mici meseriaşi se situează la un nivel redus. Nivelul de trai în această zonă este influenţat aşadar în defavoarea locuitorilor, însă Ioan Ţintean afirmă că, imediat după ce vor intra în funcţiune noul legislativ şi noua guvernare, va face intervenţii punctuale în vederea recuperării lipsei de finanţe comune, a rămânerilor în urmă la infrastructură, aducţiuni de apă… Nu în ultimul rând, trebuie căutat în rafturile prăfuite vechiul proiect al conductei principale de gaz, o poveste de mult uitată a autorităţilor locale. De asemenea, Ioan Ţintean doreşte să vadă motivele pentru care nu s-a mers mai departe cu acest proiect.

Va susţine proiectele

Candidatul, susţine totodată că pe Valea Budacului există suficiente rezerve pe linia valorificării resurselor locale, cum ar fi lemn, fructe, produse de origine animală, dar pentru toate acestea trebuie proiecte susţinute nu numai de edilii locali, ci şi de reprezentanţii Guvernului şi Parlamentului, iar dânsul e hotărât să facă acest lucru. După mai multe întâlniri cu locuitorii acestor comune, Ioan Ţintean a constatat şi o stare de lipsă de entuziasm, de reţinere, chiar frică a cetăţenilor, care este generată de lipsa de comunicare cu autorităţile locale.

Cu excepţia unor înteprinderi mai mici care sunt un exemplu pozitiv în zonă ( ex. S.C. Agroardeal, etc. ), iniţiativa privată pare a fi destul de firavă, iar lipsa de informare referitor la posibilităţile pe care le-ar putea avea cetăţeanul se simte la orice pas. Există modele de folosire a proprietăţii comune în folosul localităţilor, cum ar fi Asociaţia proprietarilor de pădure de la Budacul de Sus, care prin exploatarea raţională şi controlată a contribuit la finanţarea unor lucrări importante pentru localitate. Aceste modele trebuie extinse şi la alte categorii de proprietari, şi cu siguranţă aceste forme asociative îşi vor putea impune preţuri şi evident câştiguri mai mari pe linia valorificării resurselor locale.
Din discuţiile avute cu un reprezentant al unei societăţi din judeţul Timiş care vrea să investească în această zonă, Ioan Ţintean a observat un interes sporit pentru bazinul hidrologic din apropierea Budacului de Sus. Acesta a fost deja în zonă şi a luat măsurători, urmând să revină în maxim 30 de zile. Este vorba despre posibilitatea construirii a uneia sau chiar doua hidrocentrale care ar putea spori valoarea acestei văi.

Cristina Munteanu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.