În fruntea instituţiilor deconcentrate din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost instalaţi o parte dintre noii directori, care au obţinut aceste funcţii în urma concursurilor susţinute în faţa oficialilor de la Bucureşti.
Cea mai mare parte din noua conducere a deconcentratelor bistriţene face parte sau este susţinută de Partidul Social – Democrat.

Săptămâna trecută, deputatul Radu Emil Moldovan a anunţat noile conduceri social-democrate din fruntea instituţiilor deconcentrate bistriţene. Unii dintre aceştia au reuşit să „smulgă”, în urma concursurilor susţinute, posturile care erau vizate de democrat-liberalii bistriţeni.
Astfel, în acest moment singurii reprezentanţi ai Partidului Democrat – Liberal care deţin funcţii de conducere în instituţiile deconcentrate sunt Sabin Ilieşi – Direcţia Generală a Finanţelor publice Bistriţa-Năsăud –, Doris Moldovan – Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud şi Raul Zanca – Direcţia Judeţeană pentru Sport.

Iniţial, împărţeala a fost frăţească

Partidul Social Democrat a reuşit să-şi impună oamenii în cele mai multe posturi de conducere a instituţiilor deconcentrate.
O bună parte dintre funcţiile de conducere au fost vizate şi de democrat-liberalii bistriţeni. Astfel, ameninţarea liderului PSD BN, deputatul Radu Emil Moldovan, care a afirmat după ruperea protocolului coaliţiei la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, că îşi va impune oamenii în proporţie de 80% în fruntea instituţiilor deconcentrate, iar coloratura acestor instituţii va respecta pe cea a ministerelor cărora sunt subordonate, pare să devină o realitate.

 
Astfel, până la această dată, instituţiile deconcentrate din Bistriţa-Năsăud care se află în subordinea Ministerului Muncii, a Ministerului Mediului şi a Ministerului Agriculturii, toate conduse de miniştri social-democraţi, au la această oră în funcţii de conducere oameni ai PSD.
După semnarea protocolului dintre PSD şi PD-L în Bistriţa-Năsăud, cele două formaţiuni politice şi-au împărţit, la înţelegere, instituţiile astfel:
PSD – Inspectoratul Teritorial de Muncă, Casa Judeţeană de Pensii, Garda Financiară, Inspectoratul pentru Concurenţă, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Unitatea de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, Inspecţia Silvică şi de Vânătoare, Inspecţia Teritorială pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Unitatea Fitosanitară, Agenţia de Protecţie a Mediului, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia Judeţeană pentru Tineret, Autoritatea de Sănătate Publică, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Registrul Auto Român, PD-L – Direcţia Judeţeană de Muncă şi Protecţie Socială, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Direcţia Silvică, Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Biroul Judeţean de Rentă Viageră, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ANIF, Garda de Mediu, SGA (Administraţia Naţională a Apelor Române), Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Direcţia Judeţeană pentru Sport, Direcţia Judeţeană de Statistică, Autoritatea Rutieră Română (ARR)

Pe coloratura ministerului

Postul din fruntea Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială, vizat de la bun început de democrat-liberali şi pentru care aceştia au nominalizat-o pe Adina Arjoca, a revenit năsăudeanului Dan Petru Moldovan (PSD). La Sistemul de Gospodărire a Apelor, unde a fost nominalizat din partea PD-L Filip Moisil, funcţia a revenit în urma concursului lui Iosif Molnar, acesta fiind secondat de Toader Hăbălău.

La Garda de Mediu, instituţie dorită de PD-L şi unde a fost susţinut Graţian Morariu, postul de comisar-şef a fost adjudecat de liberalul Ioan Borş, susţinut însă de PSD, "drept răsplată pentru bunul comportament pe care l-au avut liberalii în cadrul Consiliului Judeţean", potrivit declaraţiei liderului social-democrat Emil Radu Moldovan. Surse din Partidul Naţional Liberal afirmă, însă, că Ioan Borş ar fi cu un picior în barca PSD, motiv pentru care a şi primit în schimb această funcţie, pe care de altfel o deţine din 2007.
După ce acum mai bine de o lună democrat-liberalii s-au luptat pentru a-l menţine în funcţie la Direcţia Silvică pe Gheorghe Ivan, acesta a pierdut "războiul" în faţa finului său Daniel Pop, susţinut de social-democraţi, la o diferenţă de doar 1,7 puncte. De asemenea, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, şefia vizată de omul PD-L, Emil Scurtu, a fost adjudecată de social-democraţi prin Florin Căpraru, iar adjunctul acestui este Călin Condor.
La conducerea Casei Judeţene de Pensii BN a fost reconfirmat Ioan Fechete (PSD), conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a revenit lui Claudiu Roşu Mareş, de asemenea susţinut de PSD, Agenţia de Protecţie a Mediului a fost obţinută de Iuliana Deneş (PSD), iar la Oficiul de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şefia a fost obţinută de un alt social-democrat Petrică Popşor.
Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă a fost preluată de Iulia Szekely, susţinută de PSD, secondată de fostul primar al comunei Livezile Octavian Bruj şi de Constantin Candrea.

Partidul Democrat-Liberal a pierdut destul de mult în cazul instituţiilor deconcentrate, iar aceasta se vede cu ochiul liber. Chiar dacă „războiul” dintre PSD şi PD-L nu este deloc finalizat, cel puţin deocamdată democrat-liberalii nu reacţionează în niciun mod. Oficial totul este bine. „Nu vom reacţiona. Suntem oameni politici”, a declarat pentru gazeta de Bistriţa, deputatul Ioan Oltean.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

  1. B R I C I U R I . R O – ARTICOLE BARBATESTI DE INGRIJIRE PERSONALA SI ARTICOLE DE BARBIERIT MODELAT, ARANJAT SI ARTICOLE DE PROFESIONALE DE FRIZERIE MADE IN GERMANY, SPECIAL CONCEPUTE PT BARBATI DEOARECE SE STIE… BARBATII AU PARUL Si UNGHIILE TARI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.