După ce a fost scos din ecuația transportului din Cluj, fostul consilier județean Alin Popovici a primit un ciolan generos de la Consiliul Județean Bistrița Năsăud. Societatea Autotrust Corporation SRL (membră a brandului ALIS) s-a infiltrat printre mai multe societăți de transport cărora le-a fost atribuit pentru o perioadă de 6 luni, cu negociere fără publicarea prealabilă a anunțului, contractul pentru gestiunea transportului județean din Bistrița-Năsăud. Firma nu a prins ciolanul de una singură, ci în asociere cu Vanirotrans, firma primarului din Șieuț – Mihai Ivan, fără de care nu ar fi reușit  să îndeplinească condițiile de participare.

Pentru asigurarea continuității și regularității serviciului de transport județean, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a organizat o procedură de negociere directă fără publicare prealabilă. După aprobarea programului de transport, traseele de la nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost împărțite pe mai multe loturi. Astfel, operatorii nu au mai avut dreptul să se rezume la un singur traseu, ci li s-a impus să asigure o serie de trasee cuprinse în lotul pentru care care au concurat. Pentru că societatea Vanirotrans nu ar fi putut să acopere întregul lot, neavând suficiente autobuze, s-a asociat cu firma fostului consilier județean Alin Popovici – Autotrust Corporation. Despre Alin Popovici se cunoaște că a schimbat partidele politice în funcție de cum a bătut vântul și de interesele ivite, migrând de-a lungul anilor între PNL și PSD.

Negocierea, singura soluție la CJ Bistrița-Năsăud

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a apelat la o soluție de rezervă prin inițierea unei proceduri de negociere fără publicare prealabilă, deoarece licitația pentru gestiunea transportului public pe județ lansată la finalul anului 2021 se împiedică în contestații și nereguli de ordin administrativ. Astfel, până când nu se vor alinia planetele în ceea ce privește licitația pentru delegarea gestiunii transportului pe o perioadă de 10 ani, Consiliul Județean a avut dreptul să negocieze direct cu mai multe firme dornice să acopere serviciul de transport.

Procedura de negociere fără publicare prealabilă inițiată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a fost contestată de societatea Transmixt la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, în ceea ce priveşte oferta declarată câștigătoare de asocierea Vanirotrans și Autotrust Corporation, însă firmele au rămas în continuare în joc.

Situația încâlcită de la Bistrița-Năsăud a venit precum o gură proaspătă de oxigen pentru societatea controlată de Alin Popovici. Spunem acest lucru pentru că Autotrust Corporation a scăpat pentru degete licitația pentru „Delegarea serviciului de transport public județean de persoane la nivelul județului Cluj”, chiar dacă Popovici și-a sacrificat funcția de consilier județean pentru a prinde contractul.

Popovici a rămas cu buza umflată la Cluj

Consiliul Județean Cluj a lansat licitația pentru transportul județean la începutul anului 2022, când Popovici ocupa funcția de consilier județean. Pentru că nu l-a lăsat inima să piardă o asemenea ocazie, patronul Autotrust Corporation și-a înscris firma la licitație. După ce Gazeta de Cluj a semnalat acest lucru, având în vedere că acțiunea fostului consilier era în opoziție cu prima condiție de participare: operatorii care se află într-o situaţie de conflict de interese nu au dreptul să participe la procedură, Popovici s-a lepădat de Consiliul Județean Cluj.  Conflictul de interese era evident, având în vedere că Popovici, în calitate de consilier local avea putere de decizie în raport cu entitatea contractantă. Astfel, în încercarea de a îndulci situația, afaceristul a demisionat din Consiliul Județean Cluj în noiembrie 2022.

„Prin înscrisul înregistrat la Consiliului Județean Cluj cu nr. 47268/2022, domnul Popovici Alin și-a înaintat demisia din funcția de consilier județean. Ca urmare a manifestării unilaterale de voință a domnului Popovici Alin exprimate în sensul înaintării demisiei din funcția de consilier județean, mandatul de consilier județean ocupat de către aceasta încetează de drept în data de 22.11.2022, înainte de expirarea duratei normale, în conformitate cu prevederile art. 204 alin. (2) lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.”, se arată în hotărârea privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier județean al lui Alin Popovici.

După acest eveniment, Popovici a rămas în cursă pentru patru loturi cuprinse în licitație: 11, 12, 55 și 56. Se pare că norocul nu a fost de partea fostului consilier județean Alin Popovici, deoarece două dintre cele patru pentru care se luptă au fost câștigate de alți operatori economici.

Popovici a contestat în instanță rezultatul procedurilor de atribuire pentru loturile 11 și 55, însă magistrații de la Tribunalul Cluj au respins ca neîntemeiate cele două cereri de chemare în judecată formulate de firma deținută de Popovici, Autotrust Corporation SRL, împotriva  Consiliului Județean Cluj, prin care solicita anularea rezultatului procedurii de atribuire pe loturi a contractului pentru gestiunea serviciului public de transport județean de persoane pentru loturile 11 și 55.

Potrivit surselor noastre, firma lui Alin Popovici nu a primit întâmplător contractul atribuit prin negociere fără publicare prealabilă al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Afaceristul ar avea puternice legături cu oamenii influenți din județ, fiind și președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Cerbul Dumitra din Bistrița.

Fostul consilier județean, declarat incompatibil de ANI

Alin Popovici nu se află la prima abatere de acest tip, acesta s-a aflat într-o situație similară în anul 2019, când Agenția Națională de Integritate confirma că Alin Popovici se află la limita stării de incompatibilitate, deoarece fiind consilier județean, deține firma de transport Autotrust Corporation SRL care primise la acea vreme traseul Cluj-Turda în urma unei licitații demarate de CJ Cluj.

„Deținerea funcției de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Cluj simultan cu exercitarea calității de asociat și administrator în cadrul unei societăți ce derulează un contract de transport persoane pe raza județului Cluj, contract atribuit prin licitație publică și validat de către direcția de transport a Consiliului Județean Cluj, poate genera o situație de incompatibilitate, din perspectiva prevederilor art. 90 din Legea nr. 161/2003. Totodată, situația expusă poate genera un conflict de interese de natură administrativă dacă consilierul județean participă la procesul de votare al unei hotărâri de Consiliu, având un interes personal (în sensul legii) în cauza supusă votului, interes pe care nu-l anunță la începutul ședinței și vot la care îi era interzisă participarea.”, preciza ANI în 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.