Continuăm serialul cu privire la modul în care acţionează administraţia locală în frunte cu reprezentantul ei primarul, pe numele său Mircea Romocea, pe linie de urbanism şi amenajarea teritoriului în oraşul Năsăud. În acest număr vă prezentăm alte construcţii care nu respectă regulile de urbanism sau au fost ridicate fără a avea vreo autorizaţie de construire.
Administraţia locală din Năsăud vede şi tace în ceea ce priveşte construirea unor imobile pe raza oraşului. Potrivit Regulamentului de urbanism, suprafaţa pe care poate să o ocupe un imobil nou construit este de maxim 50% (POT).
În realitate, peste 50% din POT
În oraş însă se poate vedea cu ochiul liber că acest lucru nu este respectat şi în acest sens dăm doar două exemple, două imobile care s-au ridicat în plin centru al Năsăudului, pe Bulevardul Grănicerilor, de o parte şi de alta a unui alt imobil în care îşi are sediul Banca Transilvania. Imobilul cu pricina este în proprietatea a doi oameni de afaceri năsăudeni, dintre care unul este chiar consilier local. Este vorba de Radu Marţian – patronul SC BlacteeaCom SRL, care în spatele şi în partea dreaptă a clădirii mai sus amintite a construit un imobil, în regim de înălţime P+1E, în care, conform autorizaţiei de construire, ar trebui să funcţioneze spaţii comerciale. Cea de a doua construcţie nou apărută, în stânga clădirii în care funcţionează unitatea bancară, aparţine unui alt om de afaceri – George Cicedea, care este şi consilier local. Acesta în locul unui spaţiu comercial a construit unul nou.
Partea proastă este însă faptul că ambele construcţii ocupă mai mult de 50% din suprafaţa construită.
Pe terenul grănicerilor
Legea a fost flagrant încălcată în zona pieţei agroalimentare din oraş, pe str. Iulian Marţian, unde o suprafaţă de cel puţin 40 metri pătraţi de teren din curtea unui bloc de locuinţe – Bloc 2 – aflat în spatele sediului Ocolului Silvic a fost ocupat abuziv de SC Marecom Impex SRL. Proprietarii firmei, Victoraş şi Maria Ciobanu, au achiziţionat la parterul respectivului bloc două apartamente în ideea de a le transforma în spaţii comerciale. Evident, intrarea în magazinul cu pricina ar fi urmat să se facă din stradă, drept pentru care urma să modifice faţada respectivului bloc. Însă afară e vopsit gardul, înăuntru-i leopardul, fiindcă cei de la Marecom nu au modificat doar faţada, ci au construit o ditamai intrare de circa 40 m.p. pe terenul care până acum era folosit de locatarii respectivului bloc drept grădiniţă de flori. Văzând ce apare taman în grădina lor cu flori, mulţi dintre locatari au început să vocifereze şi să-şi arate nemulţumirea, întrucât, spun ei, reprezentanţii Marecom i-ar fi indus în eroare în momentul în care le-au cerut acordul pentru transformarea celor două apartamente de la parterul blocului în spaţiu comercial.
„Ni s-a cerut să fim de acord pentru transformarea apartamentelor în spaţiu comercial. Nu am avut nimic împotrivă. Nu ni s-a spus însă că vor construi şi anexa pe terenul de lângă bloc, nici nu au pomenit de aşa ceva. Nu ne convine!”, spun oamenii.
Potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, societatea comercială mai sus amintităar fi obţinut de la Primăria Năsăud un certificat de urbanism, foarte probabil în luna iunie, fiindcă în iulie s-au apucat de treabă foarte serios. Avansăm luna iunie ca termen pentru eliberarea certificatului de urbanism, întrucât, în stilu-i caracteristic, administraţia locală este foarte zgârcită în a posta pe ste-ul propriu în timp util documentaţiile care stau la baza realizării unor construcţii – certificatele de urbanism, respectiv autorizaţiile de construire eliberate. În acest moment pe site-ul Primăriei Năsăud sunt afişate documentele amintite eliberate până în luna mai inclusiv. Restul, Doamne-ajută!
Revenind la construcţia Marecom Impex SRL de la parterul Blocului 2 de pe strada Iulian Marţian, cei de la Marecom au început lucrările, aşa cum am precizat în luna iulie, fără însă să aibă şi vreo autorizaţie de construire. În acest punct problema este una deosebit de sensibilă, întrucât frizează ilegalitatea, fiindcă sub nici formă nu puteau construi pe terenul aferent blocului. Terenul respectiv dar şi altele de pe raza Năsăuduluisunt revendicat de Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăudene (UCGN) de câţiva ani buni, dosarul aflându-se pe rolul Tribunalului Mureş unde a fost strămutat de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. În acest sens, UCGN a depus la Primăria Năsăud două solicitări de retrocedare a terenurilor pe care le-a avut în proprietate – nr. 238/2.04.1998 şi nr. 15564/22.11.2005.
Partea şi mai proastă este faptul că reprezentanţii administraţiei locale sunt conştienţi că SC Marecom Impex SRL a construit ilegal pe terenul de lângă bloc, însă nu au luat măsuri drastice. Potrivit surselor noastre, cei de la primărie s-au mărginit doar să aplice firmei o amendă în valoare de doar 1.000 lei, şi i-au pus în vedere să intre în legalitate. Cum să intre în legalitate atât timp cât terenul este revendicat, nimeni nu ştie.
Biserica încalcă normele de urbanism
O altă construcţie ilegală din oraşul Năsăud, fiindcă nici aceasta nu are autorizaţie de construire, este aşa-numitul Monument al Martirilor Năsăudeni, amplasat în parcul central din Piaţa Unirii, taman sub nasul Primăriei Năsăud.
O primă discuţie asupra amplasării ansamblului statuar „Martirii Năsăudeni”, care ar costa aproximativ 20.000 de euro, a avut loc la finele lunii august 2013, în cadrul unei şedinţei ordinare a Consiliului Local Năsăud. Cum aleşii locali năsăudeni nu şi-au dat atunci nici măcar acordul de principiu, proiectul de hotărâre a fost retras, dar repus pe tapet două săptămâni mai târziu, în luna septembrie, când primarul Mircea Romocea a convocat o şedinţă extraordinară a legislativului local şi, cu chiu cu vai, a obţinut majoritatea necesară.
Deşi în alianţă cu social-democraţii la acea vreme, consilierii liberali nu şi-au dat votul pentru proiectul respectiv. În schimb, convinşi prin nu se ştie ce metode, consilierii democrat-liberali de la acea vreme au îmbrăţişat ideea primarului Romocea şi şi-au dat votul. Astfel, proiectul de hotărâre a fosta adoptat cu 13 voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”.
În aceeaşi şedinţă a Consiliului Local Năsăud din septembrie, întrebat fiind cu privire la costurile pe care administraţia locală urmează să le suporte de la buget, primarul Mircea Romocea a precizat că suma totală se ridică la aproximativ 20.000 de euro, Năsăudului revenindu-i astfel circa 7.000 de euro, adică nu mai puţin de 31.500 lei. Restul sumei ar fi urmat să fie suportată, în cote egale, de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi de Arhiepiscopia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Tot atunci primarul a ţinut să le precizeze consilierilor pentru aprobarea executării construcţiei, dar şi pentru aprobarea sumei va veni în faţa consilierilor că va veni cu un alt proiect de hotărâre spre a fi supus votului. Nu s-a mai întâmplat asta, în schimb la finele lunii noiembrie 2013 a fost turnat postamentul monumentului şi sfinţit în prezenţa şefului de la CJ BN, Radu Moldovan, şi nelipsitul, evident, ÎPS Andrei Andreicuţ.
Primăria, surdă şi oarbă
De principiu, în septembrie 2013 s-a fost stabilit amplasarea monumentului în parcul din centrul oraşului, în imediata apropiere a sediului primăriei şi a Catedralei Ortodoxe din Năsăud. La acea vreme, dar şi în luna august, în proiectul de hotărâre pentru care s-a cerut consilierilor locali acordul de principiu, erau trecute două locaţii, ambele situate în parcul din centrul oraşului.
Una dintre ele este situată lângă fântâna arteziană sub formă de pană de păun, practic înspre Catedrala Ortodoxă „Sf. Nicolae”. O a doua propunere viza locul în care până în luna martie anul acesta trona un turn din metal, ridicat înainte de 1989, chiar în centrul parcului. Acel turn din metal, al cărui aspect lăsa mult de dorit şi nici nu mai prezenta siguranţă din punct de vedere al rezistenţei structurii, a fost demolat între timp, iar în locul său ar urma să fie amplasat un monument dedicat grănicerilor năsăudeni, pentru care există deja o hotărâre a Consiliului Local Năsăud şi s-a eliberat şi un certificat de urbanism.
La data la care a fost realizat postamentul ansamblului statuar, Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Bistriţa-Năsăud nu avea nicio documentaţie depusă de Primăria Năsăud spre aprobare, documentaţie care evident trebuie avizată de Comisia de monumente de for public din cadrul Ministerului Culturii.
Documentaţia nu a fost însă depusă nici măcar după realizarea postamentului, însă cu toate acestea, în octombrie 2014 a fost amplasat monumental propriu-zis.
Culmea este că lucrările de amplasare s-au petrecut în plină zi, când angajaţii Primăriei Năsăud erau în timpul programului de lucru, inclusiv primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea. Acesta însă s-a făcut că nu vede şi nu aude, lăsându-i pe reprezentanţii Protopopiatului Ortodox Năsăud, promotorii proiectului, să îşi facă treaba. Perioada lucrărilor de amplasare a monumentului se pare că a fost bine aleasă, întrucât campania electorală este în toi, astfel că politicienii pupă din plin în această perioadă tălpile sfinţilor şi prea-sfinţilor părinţi.
Nu la fel au procedat reprezentanţii Direcţiei de Cultură Bistriţa-Năsăud, care sesizaţi de câţiva cetăţeni din Năsăud despre amplasarea ilegală a monumentului au reacţionat. Astfel, s-a dispus de către instituţia a solicitat sistarea lucrărilor, în caz contrar urmând a fi sesizată poliţia.
Din punct de vedere arhitectonic, monumentul se potriveşte ca nuca în perete în zona respectivă. La nici doi metri distanţă, în spatele proaspătului monument dedicat martirilor năsăudeni se află fântâna arteziană, iar diametral opus se află Monumentul Eroilor, ca să nu uităm şi de încă un element care ar urma să îşi facă apariţia cândva în centrul parcului în locul fostului turn de metal – monumentul dedicat grănicerilor năsăudeni.
Nu se renunţa cu una cu două
Proiectul de amplasare a monumentului martirilor va reveni foarte curând pe tapet, fiindcă potrivit informaţiilor noastre, sunt deja discuţii aprinse printre aleşii locali în acest sens, mai ales în opoziţie, unde unii îl agreează de voie-de nevoie fiindcă au primit ordin „de sus”, în timp ce alţii se opun cu vehemenţă.
Până în acest moment, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din Năsăud au încropit o idee de documentaţie a acestui proiect pe care au depus-o la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în baza căreia au primit, în luna mai anul acesta, un aviz favorabil dar cu caracter provizoriu. Provizoratul însă duce cu gândul la o altă afacere, şi anume reamenajarea Pieţei Centrale „ca un tot unitar”.
Prin reamenajarea zonei este foarte posibil ca fântâna arteziană în formă de pană de păun să dispară un argument în acest sens fiind faptul că anul acesta nici măcar nu a funcţionat fiind defectă, iar primăria nu a catadicsit să o repare. Prin eliminarea fântânii care se află exact în spatele monumentului s-ar putea da cale liberă acestuia.
Pe de altă parte, credincioşii greco-catolici din oraş nu văd cu ochi buni acest monument care se află şi în vecinătatea Bisericii Greo-Catolice din Năsăud. Deocamdată însă aceştia vociferează doar pe la colţuri.
Felicitari pentru articol! Speram sa citeasca si institutiile cu atributii de control si sa intervina in sprijinul cetatenilor care au de suferit din cauza acestor ilegalitati!
Sf. Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni:
Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod,
Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu
Da blocul care se ridica in piata? Construit pe 100% din suprafat …. O sa arate criminal acolo intre casutele vecine!!
Despre respectiva constructie s-a scris aici:
https://gazetadebistrita.ro/stiri-bistrita-investigatii/doi-nasaudeni-sunt-disperati-ca-se-vor-trezi-cu-casa-n-cap/
si aici:
https://gazetadebistrita.ro/stiri-bistrita-investigatii/in-orasul-academicienilor-rasar-constructii-ilegale-ii-minciunile-primariei-nasaud/
Ma deranjeaza faptul ca acelasi primar a dispus in urma cu vreo doi ani taierea copacilor din fostul parc de copii, copaci care erau acolo de cand eram eu copil si care dadeau tot farmecul parcului. S-a asfaltat tot-tot a disparut spatiul verde. Ceea ce a aparut in loc nu mai poate fi numit parc, e urat, grotesc. Actualul primar si consiliul local nu are nici un plan urbanistic, nici intentie de a vorbi cu un specialist pentru ca ei nu se pricep asta e clar. Insa isi permit sa-si puna amprenta sinistra si ideile distructive in practica mutiland iremediabil aspectul orasului
Oare cat puteti fi de ipocriti.
In dorinta de a bate in Romocea, na vin alegerile, va faceti si experti in toate.
Cand s-a pus PROFI in buricu targului fara nici o parcare si a paralizat singura strada din oras nu ati sarit in sus.
Eu am o firmulita de lactate cand m-am dus la Blacteea cu o oferta am avut in ziua 2 produsele pe raft la Lidl si Kaufland nici nu m-a primit la discutii nu au voie mai mult de 25% produse ROMANESTI toti banii la Nemti acasa. Aia sunt buni, Leoni a primit milioane de euro de la guvern sa dea salarii de nimic si sa duca tot profitul in Germania.
bati campii stimate domn. ai interesele tale personale!
Da normal,ca sunt ipocriti,Domul Romocea a construit un parc frumos la nivel european.ce sa faca copii cu copaci? sa se catere in ei??Gazonul este ideal pt copii,nu se murdresc,nu se lovesc etc…Iar copci sunt destui in parc.Fara suparare dar aceste persoane care se trezesc vorbind ar trebui sa taca pt ca Domnul Primar a facut si va face inca multe pt Nasaud……Ma intreb de ce nimeni nu zice nimic de prculetul care la facut vizavi de polaris???E prea frumos?Nu aveti nimic de adaugat?????
parculetul de vizavi de „polaris” si aleea pietonala , s-au facut la propunerea consilierilor liberali prin hotarare de consiliu local. primarul romocea s-a opus deoarece a promis acel teren unui investitor .
atat avem de zis si de adaugat…
De unde are Goanga bani sa construiasca blocul din piata?
Mai masonilor de 2 lei din Bistrita,tot ce tine de Nasaud va sacaie si va irita,pentru ca aveti o ura si o ciuda viscerala impotriva nasaudenilor!Va e ciuda si v-a fost ciuda pe orasul asta de cand va stiu eu,cocalarilor!
Si cand eram noi in liceu,numai proastele voastre aveau voie sa mearga la olimpiade,pe restul judetului ne-ati marginalizat la orice materie.
Si-apoi sa va aduc de examenul de definitivat din 2005 sau 2006,cand inspectorii dvs nu au dat voie tuturor invatatorilor sa dea examenul de titularizare ci doar catorva cu pile?Sa va aduc aminte cum a iesit domnul inspector adjunct ca sa spuna,cinic si nesimtit,sa facem liniste ca sunt oameni in examen(aia cu pile)?
Si cine va permite sa va bateti joc de Biserica si sa o luati peste picior,iar mizeria din sufletul vostru de cocalari bistriteni nu o vedeti?
Sau sa va aduc aminte cum ati furat milioane pentru a asfalta Bistrita,in timp ce pe noi ne-ati lasat cu gropile in tot judetul,de la Beclean pana la Rodna,mai ceva ca si craterele de pe luna?
Mai masonilor de 2 lei din Bistrita,tot ce tine de Nasaud va sacaie si va irita,pentru ca aveti o ura si o ciuda viscerala impotriva nasaudenilor!Va e ciuda si v-a fost ciuda pe orasul asta de cand va stiu eu,cocalarilor!
Si cand eram noi in liceu,numai proastele voastre aveau voie sa mearga la olimpiade,pe restul judetului ne-ati marginalizat la orice materie.
Si-apoi sa va aduc de examenul de definitivat din 2005 sau 2006,cand inspectorii dvs nu au dat voie tuturor invatatorilor sa dea examenul de titularizare ci doar catorva cu pile?Sa va aduc aminte cum a iesit domnul inspector adjunct ca sa spuna,cinic si nesimtit,sa facem liniste ca sunt oameni in examen(aia cu pile)?
Si cine va permite sa va bateti joc de Biserica si sa o luati peste picior,iar mizeria din sufletul vostru de cocalari bistriteni nu o vedeti?
Sau sa va aduc aminte cum ati furat milioane pentru a asfalta Bistrita,in timp ce pe noi ne-ati lasat cu gropile in tot judetul,de la Beclean pana la Rodna,mai ceva ca si craterele de pe luna?
Sa va fie rusine,oras de cocalari!