Serviciul de urbanism din cadrul Primăriei Năsăud funcţionează după ureche. În ultima perioadă, în oraşul supranumit „al academicienilor”, au răsărit sau sunt pe cale de a apărea câteva construcţii pentru care au fost eliberate autorizaţii pe lângă lege. Altele sunt parcă „aruncate” în bătaie de joc, dând un o senzaţie de sufocare de la prima vedere.

 

În acest număr al publicaţiei noastre ar fi trebuit continuăm să arătăm seria construcţiilor ilegale din oraşul Năsăud, fără ca reprezentanţii administraţiei locale cu responsabilitate în acest domeniu să mişte un deget în a le stopa. Dar fiindcă am primit pe adresa redacţiei noastre un drept la replică în urma publicării, săptămâna trecută, a primului episod din această serie, intitulat „Doi năsăudeni sunt disperaţi că se vor trezi cu casa-n cap”, trebuie să devoalăm minciunile crase ale celor implicaţi în acest caz, şi care încearcă să ascundă sub preş „rahatul”.

 

Subzonele „C”, situate în interiorul zonei protecţie monumente istorice

Relatam în numărul trecut cum Primăria Năsăud a eliberat unui localnic, Leon Rus, o autorizaţie de construcţie, care are la bază un certificat de urbanism ilegal.

În cuprinsul acestui certificat de urbanism se specifică faptul că a fost eliberat „în temeiul” reglementărilor Documentaţiei de urbanism faza PATJ/PUG/PUZ/PUD, aprobată prin HCL nr. 59 din 30.08.2007. Respectiva hotărâre de consiliu local face referire însă la Planul Urbanistic de Detaliu, (PUD) , întocmit pentru construcţia unui ansamblu de locuinţe, în regim privat, compus din trei imobile, în regim de înălţime D+P+9E+M, situat pe str. I. Marţian, nr.12 din Năsăud pe un teren care aparţine unei societăţi comerciale cu acţionariat spaniol – S.C. „ANCORA INVERSIONES” SRL.

 

 

 

CERTIFICAT URBANISM RUS LEON pentru color

 

Vine primăria acum prin dreptul la replică şi afirmă că „Certificatul a fost eliberat cu respectarea întocmai a Planului Urbanistic General al oraşului Năsăud, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr.90/30.09.2008, care prevede că în cazul terenurilor situate în UTR 1 (Unitatea Teritorială de Referinţă), sub zona C2, unde este situat terenul în cauză, POT-ul (Procentul de Ocupare al Terenului) este de max. 50% şi CUT-ul (Coeficientul de Utilizare al Terenului) este de 1,5 fapt consemnat în mod explicit în certificat, la regimultehnic”.

Zonele din categoria C sunt practic zone centrale situate în interiorul zonei protecţie monumente istorice. Iată şi prescripţiile care se aplică UTR 1 din Regulamentul de urbanism al oraşului Năsăud:

„Zona centrală se situează, în întregime, în interiorul limitelor de protecţie a valorilor istorice şi arhitectural urbanistice, suprapunându-se peste nucleul istoric, cu zone a căror valoare este rezultată din calităţile arhitectural-urbanistice ale fondului construit aparţinând unor diferite etape dar conservând amprentele unei lungi evoluţii istorice.

Această zonă conţine marea majoritate a monumentelor de arhitectură din Năsăud (atât înscrise în lista monumentelor cât şi propuse a fi înscrise) şi este alcătuită din cele mai importante si mai reprezentative clădiri de cult, publice şi foste clădiri rezidenţiale de mare valoare istorică, arhitecturalăşi memorială, adăpostind acum diferite alte funcţiuni sau menţinându-şi integral sau parţial funcţia de locuit. Toate acestea sunt însoţite de clădiri cu valoare arhitecturală sau numai de acompaniere dar şi de unele clădiri parazitare.

Valoarea deosebită datorată pe de o parte, coerenţei unor zone din ţesutul  urban (frontul compact de clădiri din sec. XIX-P-ţa Unirii) vizibilă atât de pe parcursurile interioare cât şi de pe înălţimile înconjurătoare, ca şi configuraţia spaţiilor şi volumelor singulare, necesită o protecţie specială deoarece reprezintă atractivitate pentru:

– turismul urban – sursă importantă de venituri pentru locuitori şi deci şi pentru bugetul local:

– investitorii importanţi – datorită prestigiului cultural conferit localităţii de existenţa unor valori arhitectural-urbanistice.

Potenţialul de dezvoltare a acestei zone în ceea ce priveşte diversificarea şi extinderea funcţiunilor prin reabilitare, reconstrucţie integrală sau parţială a unor insule şi prin conversie funcţională este cu totul deosebit, având şansa de a se înscrie astfel în zona centrală ca o entitate bine definităşi coerentă”.

În cadrul zonei C sunt incluse nu mai puţin de cinci subzone – C 1, C 2, C 3, C 4 şi C 5.

Strada Rahovei pe care urmează să fie construit imobilul cu demisol şi două etaje al lui Leon Rus este inclus în subzona C 2, despre care în Regulamentul de urbanism se precizează că este „subzonă centrală parte însemnatădin nucleul istoric, păstrând configuraţia ţesutului urban tradiţional , neomogenă stilistic, dar conţinând punctual clădiri monument istoric şi clădiri cu valoare ambientală mare, monumentale, în general retrase de la aliniament, dispuse izolat , formată din clădiri cu puţine niveluri (P; P+2)”.

 

 

Era musai nevoie de PUZ

În ceea ce priveşte condiţiile de utilizare, în acelaşi document se precizează că pentru toate cele cinci subzone, deci şi pentru subzona C 2 „orice nouă intervenţie va fi necesar să se încadreze în prevederile unui Plan Urbanistic Zonal care să cuprindăîntreaga zona centrală protejată, fiind exclusă acordarea autorizaţiei de construire numai pe baza unor Planuri Urbanistice necorelate”, în timp ce înălţimea maximă se va stabili pentru subzona C 2 prin PUZ, dar şi că „autorizaţiile de construire pentru construirea de locuinţe colective se vor putea elibera numai după PUZ autorizat”, după cum este vorba în acest caz particular.

Ori până la această dată, administraţia locală năsăudeană nu are nici măcar un PUZ întocmit, darămite aprobat în consiliul local, după aprobarea PUG-ului în 2008, ci doar pe ici pe acolo câte un Plan Urbanistic de Detaliu, costurile acestora fiind suportate de solicitanţii autorizaţiilor de construire.

Mai mult decât atât, acelaşi regulament mai precizează că pentru subzonele „C 1+C2+C3 – sunt admise următoarele funcţiuni: (…) locuinţe colective numai pe parcelele ocupate în prezent de acestea, fără a se permite construcţii noi”. Ori, în acest caz pe parcela cu pricina nu a existat construcţie cu locuinţe colective, ci una individuală precum de altfel există pe toată strada Rahovei.

 

harta puz nasaud

 

 

 

În plus, pe harta UTR 1 există o altă menţiune extrem de importantă care traduce prezenţa haşurării cu linii verticale: „INTERDICŢIE TEMPORARĂ DE CONSTRUIRE PÂNĂ LA AUTORIZAREA PUZÎNTREGA ZONĂ CENTRALĂ INTERZICÂNDU-SE AUTORIZĂRI PE BAZA UNOR PLANURI URBANISTICE LOCALE”.

Asta ca să nu mai vorbim de o altă afirmaţie bezmetică a Primăriei Năsăud, aceea că „zona în care se  propune a se realiza construcţia este o zonă mixtă, multifuncţională, în care se regăsesc atât spaţii comerciale (magazine, piaţa agroalimentară, restaurante, etc.), spaţii industriale – S.C. Ineul S.A., cât şi spaţii de locuit”. UTR 1 nu este considerată zonă mixtă, singurele de acest gen fiind cele prinse în UTR 6, 11 şi 12.

 

 

C2 NU e zonă mixtă

Cât despre acordul vecinilor, pe care Leon Rus nu îl are în proporţie de sută la sută, Primăria Năsăud spune că:„în conformitate cu reglementările prevăzute în Documentaţia de urbanism nr.7/2006, faza PUG/PUZ/PUD, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr.90/30.09.2008, zona în care se propune a se realiza construcţia este o zonă mixtă, multifuncţională, în care se regăsesc atât spaţii comerciale (magazine, piaţa agroalimentară, restaurante, etc.), spaţii industriale – S.C. Ineul S.A., cât şi spaţii de locuit.

Conform Planului Urbanistic General al oraşului Năsăud, în zona C2 sunt admise construcţii care deservesc spaţii comerciale şi comerţ cu amănuntul, fără acordul vecinilor,drept urmare este posibilă construcţia de imobile care au acest regim cu respectarea normelor de bună vecinătate”.

Numai că în respectiva documentaţie, în baza căreia şi noi am adus contra-argumente nu se face niciunde vreo precizare la aşa ceva. Mai mult decât atât, dacă ar exista o astfel de precizare, aceasta ar contraveni Legii nr. 50/1991 cu privire la autorizarea executării lucrărilor de construcţii, care la Anexa nr. 1, pct. 2.5.6 prevede că„Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata vecinătate – şi numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea acestora – pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri existente, precum şi în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate”. Ori legea este primordială şi trebuie să stea la baza documentaţiilor de urbanism oricare ar fi ele.

 

Vecinii nu şi-au dat acordul tocmai pentru că nu s-a efectuat o expertiză tehnică

O altă afirmaţie a Primăriei Năsăud din dreptul la replică arată că „În legătură cu expertiza tehnică menţionată, precizăm faptul că, investitorul a dorit să realizeze expertiza tehnică pe cheltuiala sa în vederea stabilirii parametrilor de rezistenţă a imobilului în discuţie, situat pe strada Rahovei nr.10, însă proprietarii imobilului, respectiv soţii Şot, au refuzat orice tip de colaborare nedorind să discute sub nici o formă cu investitorul care ne-a comunicat că a fost ameninţat de sus numiţii că va fi dat la organele de Poliţie pentru hărţuire dacă îi mai contactează. În acest sens avem declaraţia numitului Rus Leon”.

Pentru întocmirea unei expertize tehnice, Leon Rus nu avea nevoie de acordul vecinilor. Culmea culmilor este că tocmai vecinii – familia Şot – au cerut în nenumărate rânduri întocmirea unei astfel de expertize, şi chiar Primăria a recunoscut că trebuie întocmită. Nefiind întocmită respectiva expertiză tehnică, care să ateste soţilor Şot dacă le-ar fi sau nu afectată casa de lucrările la noua construcţie, aceştia nu şi-au dat acordul.

Mai pe româneşte spus, construcţia care urmează să fie edificată pe str. Rahovei a fost practic autorizată ilegal, întrucât vorbim de un imobil care conţine locuinţe colective, nu individuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.