Serviciul de urbanism din cadrul Primăriei Năsăud funcţionează după ureche. În ultima perioadă, în oraşul supranumit „al academicienilor”, au răsărit sau sunt pe cale de a apărea câteva construcţii pentru care au fost eliberate autorizaţii pe lângă lege. Altele sunt parcă „aruncate” în bătaie de joc, dând un o senzaţie de sufocare de la prima vedere.

 

Gazeta de Bistriţa demarează un serial cu privire la modul în care acţionează administraţia locală în frunte cu reprezentantul ei primarul, pe numele său Mircea Romocea, pe linie de urbanism şi amenajarea teritoriului în oraşul Năsăud. Sunt situaţii în care pur şi simplu ochii stau închişi. Ai celor din fruntea primăriei, evident.

 

Imobil nou pe str. Rahovei

În acest număr al publicaţiei noastre ne vom opri asupra unui caz de pe str. Rahovei din oraşul Năsăud, stradă pe care stă să apară un imobil prevăzut cu spaţii comerciale la demisol şi parter, şi şase apartamente cu o cameră, dispuse pe două etaje (câte trei pe fiecare etaj). Se înţelege deci, regimul de înălţime este D+P+2E. Toate bune şi frumoase până aici, însă modul în care au decurs lucrurile pentru autorizarea construirii acestui imobil frizează ilegalitatea, ca să nu mai discutăm de faptul că unul dintre vecini spune că locuinţa i-ar fi direct afectată din cauza lucrărilor de execuţie şi din această cauză nu şi-a dat acordul scris pentru realizarea construcţiei.

Locuinţa familiei Şot se află la circa 2 m de imobilul care urmează să se ridice. De fapt aceasta este distanţa care va rămâne între cele două imobile, mai precis 2,08 m. Familia Şot nu este deranjată de faptul că în imediata vecinătate va apărea o nouă construcţie, ci din cauză că locuinţa lor, fiind o construcţie foarte veche, nu va rezista în timpul lucrărilor de execuţie a noii clădiri.

 

Certificat de urbanism ilegal

Demersurile pentru construirea noii clădiri de pe str. Rahovei din Năsăud au început anul trecut, de proprietarul terenului învecinat familiei Şot – Leon Rus. În iunie 2014, bărbatul obţine un certificat de urbanism, în baza căruia urma să demareze obţinerea avizelor în vederea eliberării autorizaţiei de construire de către Primăria Năsăud. Certificatul de urbanism are însă o problemă, şi una mare de tot, fiindcă în cuprinsul acestui document se specifică faptul că a fost eliberat „în temeiul” reglementărilor Documentaţiei de urbanism faza PATJ/PUG/PUZ/PUD, aprobată prin HCL nr. 59 din 30.08.2007.

Ce spune însă respectiva Hotărâre de Consiliu Local nr. 59/30.08.2007, la art. 1?

„Se însuşeşte Planul Urbanistic de Detaliu, (PUD) , întocmit pentru construcţia unui ansamblu de locuinţe, în regim privat, compus din trei imobile, în regim de înălţime D+P+9E+M, situat pe str. I. Marţian, nr.12,oraş Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud , pe teren proprietate privată a solicitantului, cuprins în Anexa la prezenta hotărâre, din care face parte integrantă”.

Terenul situat pe str. Iulian Marţian nr. 12 aparţine unei firme cu acţionariat spaniol – S.C. „ANCORA INVERSIONES” SRL – cu sediul în Năsăud şi care intenţiona, aşa cum se poate vedea şi în cuprinsului primului articol din hotărârea de consiliu local adoptată în 2007, trei imobile cu 9 etaje+mansardă. Ca o paranteză fie spus, mult prea înalte chiar şi pentru zona respectivă unde există alte două blocuri de locuinţe cu doar 4 etaje.

În timp, firma spaniolilor a renunţat la investiţie, în condiţiile în care de la înfiinţarea ei, în 2007, şi până acum nu a înregistrat nicio cifră de afaceri, ba mai mult a mers pe pierderi, iar acum se află în lichidare, în timp ce terenul de pe str. Iulian Marţian este scos la vânzare.

În baza acestui certificat ilegal, au fost obţinute avizele necesare şi în final autorizaţia de construcţie.

 

constructie rus leon 1

Fără acordul vecinilor sută la sută

Ca urmare a eliberării autorizaţiei de construire lui Leon Rus, soţii Gavrilă şi Sabina Şot au depus o sesizare la Primăria Năsăud în care atrăgeau atenţia administraţiei locale că ei nu şi-au dat acordul pentru ridicarea imobilului.

Iată şi ce le răspunde primăria, printre altele, într-o adresă care poartă semnătura primarului Mircea Romocea, a secretarului oraşului – George Pop, dar şi a şefului Serviciului Urbanism – Vasile Leahu:

„Legea nr. 50/1991 cu privire la autorizarea executării lucrărilor de construcţii, Anexa nr. 1, pct. 2.5.6 prevede ca «Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata vecinătate – şi numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea acestora – pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri existente, precum şi în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate».

Mai pe româneşte spus, pentru a obţine autorizaţia de4 construire, Leon Rus trebuia să aibă anexat la Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire şi acordul vecinilor. Acord exprimat doar de unii dintre ei, nu de toţi, şi mai ales de cei direct afectaţi. Or, din trei proprietari de locuinţe aflate în imediata vecinătate  – doi lateral (stânga-dreapta) şi unul din spate doar unul, cel din spate şi care de altfel i-a vândut terenului lui Rus, şi-a exprimat acordul.

 

teren bloc  spaniol

PUZ, PUD… niet????

Un al doilea aspect este că pentru construcţia lui Rus nu este întocmit nici un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) dar nici unul de Detaliu (PUD). Despre PUZ şi o eventuală aprobare a acestuia s-a discutat într-o şedinţă a Consiliului Local Năsăud din luna martie, la DIVERSE.

Iată şi ce s-a discutat cu privire la această problemă:

„Dl. primar citeşte solicitarea dlui. Rus Leon care cere aprobarea unui P.U.Z. pentru construirea unui imobil D+P+2E pe strada Rahovei nr.9 din oraşul Năsăud.

Dl. Rus Leon prezintă documentaţia pe care o are şi arata semnăturile mai multor vecini care nu se împotrivesc construirii imobilului, de asemenea arată că demisolul şi parterul vor fi folosite pentru spaţii comerciale în timp ce la etaj vor fi construite câte 3 apartamente/etaj.

Dl Leahu Vasile, şeful compartimentului Urbanism din cadrul Primăriei oraşului Năsăud susţine că problema în acest caz este acordul unuia dintre vecini, Şot Sabina, care refuză construirea imobilului nefiind de acord cu o astfel de construcţie lângă casa acesteia motivând faptul că un spaţiu comercial atât de aproape ar deranja-o şi că imobilul acesteia ar avea de suferit.

Dl. consilier Marica Marius întreabă dacă se poate construi fără acordul vecinei respective.

Dl. secretar Pop George susţine că doar printr-o expertiză care să ateste faptul că imobilul nu ar fi afectat”.

Deci, pe lângă acordul vecinilor, pe care Leon Rus nu îl are în proporţie de sută la sută, acesta nu are nici un PUZ sau cel puţin un PUD care să fi fost aprobat de consilierii năsăudeni. În plus, contrar celor susţinute chiar de secretarul primăriei şi de altfel lucru solicitat de soţii Şot, nu s-a efectuat nicio expertiză care să ateste că locuinţa acestora nu va fi afectată în vreun fel.

Cu toate acestea, Leon Rus a obţinut autorizaţia de construire, iar zilele trecute s-a apucat de lucru. Disperaţi că nimic nu s-a rezolvat, soţii Şot au luat din nou taurul de coarne. Astfel au trimis o nouă adresă administraţiei locale prin care atrăgeau atenţia că expertiza tehnică nu a fost efectuată, însă primăria, prim primar, secretar şi şeful compartimentului Urbanism îi răspund la modul evaziv, cum că i s-a comunicat lui Rus că „are obligaţia de a efectua o expertiză tehnică de către un specialist atestat şi luarea de măsurilor de consolidare sau protejare a imobilului”. Despre care imobil se face vorbire, nu se mai dă vreun detaliu, precum nici în cât timp ar trebui efectuată respectiva expertiză. În tot acest timp, lucrările avansează cu spor.

Zilele trecute, soţii Şot au depus o plângere prealabilă la Primăria Năsăud, în care i-au cerut primarului stoparea lucrărilor, întrucât, în opinia lor, autorizaţia de construire nu este una legală.

Mai mult decât atât, soţii Şot sunt decişi să depună pe numele celor care au eliberat autorizaţia de construire, respectiv primar Mircea Romocea, dar şi Vasile Leahu – şeful compartimentului Urbanism – o plângere la DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

(VA URMA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.