De la anul, tarife enorme la gunoi!
Primarii bistriţeni sunt revoltaţi

Primarii din judeţul Bistriţa-Năsăud, indiferent de culoarea politică, sunt foarte revoltaţi de propunerea Consiliului Judeţean cu privire la tarifele pentru colectarea deşeurilor şi transportul lor la depozitul ecologic de la Tărpiu.
Preţul nu este singurul aspect care a stârnit discuţii, ci şi amplasarea containerelor semi-îngropate sau a platformelor pentru depozitarea intermediară a gunoaielor menajere, plus intervalul de colectare de către firma care va câştiga licitaţia serviciului de salubrizare în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Când li s-a adus la cunoştinţă noile tarife estimate pe care populaţia ar trebui să le plătească anual, primarii au sărit ca arşi. „Aşa ceva nu se poate, sunt prea mari!”, spun majoritatea dintre edili.

Feldru şi Bistriţa au dat startul

Primii care au ieşit la rampă pe tema acestui subiect au fost primarul comunei Feldru, Ştefan Sângeorzan (PSD), şi viceprimarul municipiului Bistriţa, George Avram (PSD).
Potrivit primarului Ştefan Sângeorzan, în comuna Feldru, cetăţenii plătesc o taxă de salubrizare de 60 de lei pe an de familie, fără să conteze numărul membrilor acesteia. În schimb, potrivit caietului de sarcini, taxa pe care o persoană din mediul rural ar trebui să o plătească de anul viitor, este de 51,39 lei, la care evident se va adăuga şi TVA. În concluzie, dacă familia este compusă din cel puţin doi membri, atunci va plăti aproximativ 120 de lei pe an.
Nici Bistriţa nu face notă discordantă din acest punct de vedere. În acest moment, în municipiu se percepe o taxă de salubrizare de 5,93 lei de persoană lunar, adică 72 de lei pe an, în timp ce noile tarife prevăd că de anul viitor bistriţenii vor scoate din buzunar circa 10 lei lunar de persoană, adică aproximativ 120 de lei anual. Şi în acest caz, o familie compusă din cel puţin doi membri va plăti circa 240 de lei într-un an pentru salubrizare.
Şi numărul containerelor semi-îngropate au stârnit controverse. Astfel, în Feldru sunt prevăzute a fi amplasate 130 de astfel de containere, iar în Bistriţa 1.372, de zece ori mai multe decât există acum.

Bani pentru neica investitorul

Dacă cei doi reprezentanţi ai administraţiilor locale amintiţi mai sus şi-au expus punctele de vedere în ceea ce priveşte tarifele pentru colectarea deşeurilor menajere, puncte de vedere reflectate în media bistriţeană, să vedem care este părerea altor edili din judeţ.
Preţurile cât şi modul de colectare a deşeurilor menajere nu îl mulţumesc nici pe primarul Năsăudului, Dumitru Mureşan (PDL).
„Modul de colectare din mediul urban s-ar putea să fie insuficient. Până la întâlnirea din ianuarie noi vom face nişte propuneri asupra modului de colectare şi să vedem ce va ieşi. La Năsăud sunt prevăzute circa 80 de containere semi-îngropate. Ca număr este în regulă, dar modul de repartizare, datorită condiţiilor tehnice, a spaţiului, e o problemă, mai ales în zona străzilor cu case. (…) Preţurile lansate la ultima întâlnire a ADI sunt foarte mari faţă de ce avem acum, chiar dacă au un fundament”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Dumitru Mureşan.
Edilul este nemulţumit şi de încasarea banilor pentru operatorul de salubritate, activitate care, aşa cum a afirmat şi primarul comunei Feldru, este foarte posibil să fie efectuată de primării. Din această cauză, Dumitru Mureşan chiar ameninţă să iasă din ADI.
„Dacă încasarea banilor se face pe primărie, eu îmi declin competenţa şi chiar ies din asociaţie. Nu se poate! Nu mă văd eu încasând miliardele pentru neica investitorul şi să fac bani la bogaţi. Noi, de câte ori am fost acolo, nu ne-a spus nimeni că firma care va câştiga licitaţia va avea dezlegare, sau mă rog, obligaţia, să facă contracte cu noi, administraţiile publice locale”, a spus edilul Năsăudului.
„Dacă ne dă la Consiliile Locale competenţa de a aproba la detaliu caietul de sarcini, groapa de la Tărpiu îmbătrâneşte goală. Nu putem ca 62 de administraţii locale plus Consiliul Judeţean să ne punem de acord, vă daţi seama ce va fi când se va aduce în discuţie problema în consiliile locale unde fiecare consilier are părerea proprie. Părerea mea este că, caietul de sarcini ar trebui să intre spre aprobare ca şi cadru, nu cu amănunte”, a mai adăugat Dumitru Mureşan.

Becleanul nu acceptă

Nicolae Moldovan (PSD), primarul oraşului Beclean, este de aceeaşi părere ca şi ceilalţi colegi ai săi, edili.
„Cu mărirea tarifelor eu nu o să fiu de acord, fiindcă noi de ani de zile, din 2002 de când am înfiinţat direcţia de salubrizare de la Beclean, nu avem nicio sincopă financiară. La tarifele care sunt astăzi în oraşul Beclean, costuri, toate elementele sunt întrunite. Deci, nu putem accepta un astfel de preţ. E imposibil aşa ceva în condiţiile în care noi avem un tarif de doi lei pe lună de persoană. Va creşte de cinci ori! Aşa cine nu ar face salubrizare? Plus că firmele acestea vor introduce tariful în factura de curent, o să facă un contract cu cei de la Electrica, şi va fi ca un fel de taxă obligatorie şi nimeni nu se va putea sustrage. Indiferent că o persoană este sau nu plecată din localitate va plăti taxa respectivă. Noi nu vom accepta decât dacă ne vom convinge că serviciul va fi unul eficient, toate dotările sunt noi din proiect. Noi ne-am cumpărat dotările, nu sunt noi, dar cu toate achiziţiile şi cu un tarif de doi lei lunar de persoană, cu un serviciu în formare şi cu cetăţeni care nu plătesc în totalitate, fiindcă avem şi restanţieri, cu toate acestea noi am avut o activitate economică pozitivă”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Nicolae Moldovan.
Şi la Beclean numărul containerelor semi-îngropate este unul mare, de aproximativ 190, faţă de numărul punctelor de colectare actual, de circa 20.

„Niet!” la noile tarife

Edilii din Rodna, Telciu, Romuli, Rebrişoara şi Budacu de Jos nu fac nici ei excepţie în ce priveşte dezacordul faţă de noile tarife.
„În ceea ce priveşte containerele, aici este o problemă, deoarece Rodna este foarte compactă. Cu ceva vreme în urmă ne-am înţeles să ne aducă euro-pubele pentru colectarea selectivă. Am stabilit 52 de locaţii pentru amplasarea lor pentru care am dat certificat de urbanism. Acuma s-a schimbat situaţia. Conform proiectului sunt prevăzute peste 90 de containere semi-îngropate. Nu am unde să le pun. Doar nu le-oi pune în faţa statuii lui Florian Porcius sau să le îngrop în faţa primăriei! Una ne-am înţeles şi alta se face acum. În ceea ce priveşte tarifele, la Rodna diferă în funcţie de numărul membrilor dintr-o familie: o persoană singură plăteşte 34 de lei pe an, o familie formată din două persoane plăteşte 64 de lei pe an, la trei persoane – 94 lei, patru persoane – 116 lei, iar la peste şase persoane – 150 de lei pe an. Astea sunt preţurile pe care noi le-am prevăzut pentru anul 2012, fiindcă noi ducem gunoiul la Sângeorz-Băi şi ne costă transportul 60.000 de lei în plus. Dacă vom lua 50 de lei de persoană aşa cum sunt stabilite noile tarife, i-a terminat pe oamenii din comună! Nu mai vorbesc de mediul de afaceri. Eu unul nu voi accepta noile preţuri. Dacă alţii sunt de acord, treaba lor. Sunt convins că nici Consiliul local nu va fi de acord”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Alexandru Năşcan (PDL).
„Mi se par cam exagerate, dar poate vor mai scădea în urma licitaţiei. O să vedem”, este de părere primarul comunei Telciu, Sever Mureşan (PDL).
„Eu îl văd cam mare tariful ăsta pe persoană, dar nu eu hotărăsc, aici este necazul. Dacă într-o casă sunt zece oameni, înseamnă 5 milioane lei vechi pe an. De ce nu pun pe gospodărie, nu pe persoană? Acum tariful este de 30 de lei per gospodărie pe an şi se adună din poartă în poartă cam la două săptămâni. Şi aşa scot banii greu de la oameni, noi avem contract cu GCL Năsăud pentru colectarea gunoiului menajer. Noi, în asociaţie (n. r – ADI) ne-am înţeles la început una, alta se face acum. Câinii latră, ursul merge mai departe!”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul comunei Rebrişoara, Nicolae Bodiu (PSD).
„Noi am cumpărat maşină de transporta gunoiul. Şi acuma eu ce să fac? Să mă uit la maşină şi să le plătesc că îmi transportă ei gunoaiele. Preţul este exagerat. Aici oamenii plătesc 10 lei de persoană pe an, şi când am fixat tarifele astea au făcut ca trenu’. Dacă nu se schimbă ceva, eu sunt în stare să ies din asociaţie. Eu am maşină, aşa le ducem noi la depozit la Tărpiu şi nu au decât să ne taxeze pentru ceea ce ne procesează deşeurile. Cum să le spun oamenilor că trebuie să plătească de zece ori mai mult? Îmi şi sar oamenii în cap”, a afirmat primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa (PNL).
„E destul de mult, la o primă vedere. La noi se plăteşte acum 24 de lei pe an de persoană. Cea mai mare problemă va fi tariful ăsta pentru cazurile sociale, care nu vor avea de unde să plătească. Aici trebuie găsite soluţii, chiar dacă noi nu avem foarte mulţi. E greu, dar proiectul trebuie implementat, fiindcă nu se poate arunca gunoiul oriunde”, este de părere edilul comunei Budacu de Jos, Florin Simionca (PDL).

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.