Primarul comunei Sieu-Magherus, Sorin Mitiean, nu scapa nicio ocazie de a face bani ilegal. Edilul comunei comite ilegalitati la drumul mare, iar pe cei nu îi sunt alaturi îi ameninta ca îi va „rezolva”. Acesta nu a ratat ocazia de a umfla contul familie nici anul trecut, când dupa întocmirea unor acte mai mult pe lânga lege pentru apropiatii sai, a reusit sa obtina o suma foarte mare de bani. Acesta si-a împroprietarit ilegal socrul si pe tatal casierei din cadrul primariei, pe o suprafata de teren pentru care îsi arata interesul o anumita societate din Bistrita. Cei doi proaspeti proprietari au vândut ulterior terenul în favoarea societatii bistritene, pe o suma foarte mare de bani.

Primarul democrat-liberal al comunei Sieu-Magherus, Sorin Mititean, a mirosit imediat oportunitatea de a se îmbogati, atunci când o societate bistriteana, SC Teraplast, a fost interesata de o anumita suprafata de teren, de pe raza comunei, pe care sa faca o investitie. În ciuda faptului ca socrul sau, Ioan Timandi, în urma revendicarilor, a fost deja pus în posesie conform legii 18/1991, primarul a eliberat un nou titlu de proprietate pe terenul aflat în zona de interes a societatii bistritene. Tot aici a primit un hectar de teren si tatal casierei din cadrul primariei, Iacob Morar. Atât socrul primarului cât si tatal caseritei nu au avut dreptul la retrocedari în zona în care au fost împroprietariti, în documantatie primariei neexistând nici un act justificativ din partea celor doi.

Ilegalitati funciare

În anul 2006, SC Teraplast prospecta piata pentru a-si muta sediul într-o zona periferica a orasului. Astfel s-a ajuns si la  primarul din Sieu Magherus, Sorin Mititean, în administrarea caruia exista o suprafata mare de teren, mai mult decât perfecta pentru noua destinatia a societatii. Oportunitatea de afacere a fost vazuta imediat de primarul buclucas si astfel a început demersurile. Cum terenul dorit era în proprietatea primariei, câstigul de pe urma vânzarii lui ar fi intrat, normal, în visteria acesteia, asa ca primarul Mititean a decis sa schimbe putin mersul lucrurilor. Acesta a ignorat total faptul ca terenurile din acea zona erau revendicate de mai multi localnici din Saratel si a emis doua titluri noi de proprietate pe numele socrului sau, Ioan Timandi, si al lui Ioan Morar, care este nimeni altul decât tatal caseritei din cadrul primariei Sieu Magherus. Nici una din cele doua persoane nu au la dosarul de punere în posesie nici un act doveditor, care sa arate ca ar fi detinut terenuri în zona respectiva. Mai mult decât atât Ioan Timandi a mai fost odata împropritarit nu la mult timp de la aparitia legii 18/1991. Niciunul dintre cei doi nu avea dreptul la terenuri în respectiva zona, mai ales ca Iacob Morar are domiciliul în Chirales, comuna Lechinta, a carei terenuri nu se extind pâna în zona Saratelului. Astfel tatal caseritei a primit suprafata de 1,100 hectare, iar socrul primarului 0,9 hectare de teren în baza legii 247/2006, asta în ciuda faptului ca nici unul nu pot aduce dovezi care sa arate ca acel teren li se cuvine. Mai mult cele doua proprietati se învecineaza, Ioan Morar avându-l ca vecin sudic pe Ioan Timandi. De asemenea, Ioan Timandi a mai obtinut de la primarie o suprafata de 1,91 de hectare de teren în baza legii 18/1991 în zona localitatii Sieu Magherus imediat dupa intrarea în vigoare a acestei legi. Cele doua suprafete de teren pe care au fost împroprietariti cei doi apropiati ai primarului au fost ulterior vândute aceleasi societati bistritene, care se arata interesata de acea zona. Sumele vehiculate sunt undeva între 3000-4000 de euro pe ar, iar câstigul total ar fi fost de aproximativ 700.000 de euro.

Fara scupule

Primarul Sorin Mititean actioneaza ilegal fara nicio rezerva, nepasându-i de nimeni din jurul sau. Astfel prin mânareala funciara din 2007 si-a umplut buzunarele proprii, lasând fara terenuri proprietarii de drept. Mai mult de 10% din populatia Saratelului a ramas fara terenuri în urma actinunii primarului. Oamenii au cerut în repetate rânduri titluri de proprietate, dar primarul a refuzat sa le acorde, dovedind astfel ca interesele sale sunt pe primul loc. Actiunea primarului este pe cât de ilegala pe atât de vizibila. Acesta nu a împroprietarit doua persoane oarecare din localitate, ci apropiatii lui si exact pe terenul care la acel moment dat prezenta cea mai mare valoare. Daca actiunea ar fi fost legala cele doua pesoane ar fi fost puse în posesie în urma cu mai mult timp, deoarece au existat mai multe legi de punere în posesie, si total în alta parte, deoarece nici una nu detine acte doveditoare pentru acele suprafete de teren.

Ovidiu Tudoran

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.