Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale, în urma celui de-al doilea tur de scrutin, obţinând 50,33% din voturile valabil exprimate, în timp ce contracandidatul său, social-democratul Mircea Geoană a obţinut 49,66%.
În timp ce Mircea Geoană a avut parte de un sprijin larg, alături de Alianţa PSD-PC regăsindu-se PNL, UDMR, PRM, PNG-CD, Partida Romilor, plus o bună parte a mass media centrale, Traian Băsescu a fost susţinut doar de democrat-liberali.

Cu toată împotrivirea a unei bune părţi a scenei politice româneşti, Traian Băsescu a fost declarat învingător al celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
Mircea Geoană, după primul tur de scrutin, deşi era considerat deja câştigătorul indubitabil al preşedinţiei în majoritatea sondajelor şi în viziunea experţilor politici, liderul PSD „a reuşit” totuşi să piardă.
În urma numărătorii, la scrutinul prezidenţial s-au prezentat 58,02% dintre alegători (10.620.116), fiind valabil exprimate 98,69% voturi (10.481.568). Au fost anulate 1,3% din voturi (138.476) potrivit rezultatelor finale. Astfel, pentru Traian Băsescu au votat 5.275.808 de români, iar pentru Mircea Geoană 5.205.760. Diferenţa dintre cei doi este, astfel, de numai 70.048 voturi.

A spus „hop!” până nu a sărit

Duminică seara, după închiderea urnelor, preşedintele PSD, Mircea Geoană, dat de exit-polluri drept învingător în scrutinul prezidenţial, i-a mulţumit lui Traian Băsescu, „cel care a condus România în ultimii cinci ani”, spunând că speră ca acesta să aibă puterea de a depăşi „acest moment de amărăciune personală”, pentru un transfer democratic de putere.
„Vreau să mulţumesc celui care a condus România în ultimii cinci ani, Traian Băsescu. Sunt convins că va avea puterea de a depăşi acest moment de amărăciune personală pentru un transfer democratic de putere, decent, demn de o ţară democratică”, a declarat duminică, imediat după ora 21.00, Mircea Geoană.
El a dat asigurări că-l va trata pe Traian Băsescu cu tot respectul cuvenit „unui fost şef de stat”.
Luni dimineaţa însă, Biroul Electoral Central a dat un cu totul ale rezultat după centralizarea a unei mari părţi din voturi.

Excese de gesturi politice

Sociologul Vasile Dâncu a analizat eşecul lui Mircea Geoană în acest al doilea tur şi greşelile făcut de liderul PSD pe parcursul campaniei electorale, dar şi în cele două săptămâni scurse între cele două tururi de scrutin.
Fost strateg al PSD, Vasile Dâncu susţine că înfrângerea lui Geoană şi a alianţei politice ce s-a coordonat în jurul acestuia se explică prin votul maselor împotriva unor oameni şi partide percepute de electorat drept nişte instituţii ale statului, văduvite de orice credibilitate. „Greşelile făcute de Mircea Geoană şi excesele de gesturi politice făcute de echipa de campanie a acestuia au facilitat, până la urmă, un fel de revoluţie la urne. Semnarea pactului de la Timişoara a fost un astfel de gest politic, în exces. Toate aceste greşeli şi gesturi politice au condus la un fel de revoluţie la urne, o reacţie contrară îndreptată asupra alianţei care l-a sprijinit pe Mircea Geoană, o alianţă percepută a ţine de instituţiile statului, instituţii lipsite de orice credibilitate”, a declarat Vasile Dâncu pentru Inpolitics.
Sociologul afirmă că exit-pollurile realizate de CSOP în colaborare cu IRES au fost cele mai apropiate de realitatea voturilor. „Este vorba de acurateţea muncii pe teren cu echipele CSOP şi IRES, echipe foarte bune care au lucrat perfect. Am beneficiat de analize privind trendurile, analize elaborate de mai mult timp”, a explicat Dâncu. Totodată el a făcut o similitudine cu rezultatele exit-pollurilor de la referendumul care viza suspendarea lui Traian Băsescu în 2006, ceea ce i-a adus şi o răcire ale relaţiilor lui cu liderii PSD. “Eu am o experienţă personală care a deteriorat relaţiile mele cu conducerea PSD în momentul episodului «322». La referendumul pentru suspendarea preşedintelui am spus clar, public, că scorul va fi de 75 la 25 pentru preşedinte deoarece, pentru electorat, se luptă un om cu nişte instituţii care nu se bucură de încredere. Atunci, în PSD, a început trimiterea mea către margine de nişte oameni care au considerat că este mai greu să îmi dea dreptate decât să mă marginalizeze”, a spus Vasile Dâncu.
Legat de contestaţia depusă de PSD la Curtea Constituţională sub motivaţia că alegerile prezidenţiale la cel de-al doilea tur de scrutin ar fi fost fraudate, Vasile Dâncu a declarat: „Suntem pe tărâmul tuturor posibilităţilor. Judecând după faptul că PSD, prin faptul că a sărbătorit duminică seara, a prevalidat alegerile, judecând după raportul OSCE care nu a constatat nereguli mari în desfăşurarea alegerilor, mi se pare că nu ar avea mari şanse”.

Băsescu, câştigător în ochii lui Mitrea

Senatorul PSD Miron Mitrea, fostul secretar general al partidului, a opinat că deşi rezultatele alegerilor prezidenţiale au fost puţin previzibile, cu atât mai mult cu cât în spatele lui Mircea Geoană au fost aliniate cel puţin trei partide, au fost determinate şi de unele greşeli evidente de campanie comise de echipa a candidatului social-democrat.
„A câştigat Traian Băsescu, care a reuşit să îşi mobilizeze şi valorifice mai bine electoratul şi a reuşit să câştige un al doilea mandat consecutiv, lucru pe care nu l-a mai făcut nimeni în Europa de sud-est”, a afirmat Mitrea.

Staff-ul lui Geoană, foarte slab

Mitrea a afirmat că au existat „greşeli de campanie absolut evidente” comise de Mircea Geoană şi de echipa de campanie.
Fostul coordonator al campaniei electorale a PSD la alegerile parlamentare a apreciat că staff-ul lui Geoană a fost unul „foarte slab” şi s-au făcut mai multe mişcări greşite, începând cu anunţurile că liderul PSD ar fi „patronat” de unele persoane şi continuând cu lipsa de spontaneitate a acestuia.
„Campania a avut două puncte de inflexiune, în mod normal o campanie are un punct de inflexiune, din acest punct de vedere a fost atipică. Primul a fost când s-a introdus strategia Johannis, şi asta a fost o mişcare foarte bună a liberalilor şi sigur că Mircea Geoană şi cu echipa lui, neavând o strategie proprie, faptul că s-au lipit la asta a fost o mişcare înţeleaptă pentru ei, moment în care s-a intrat pe o curbă ascendentă, mă refer la candidatul Geoană, şi a fost adus pe un palier chiar uşor descendent candidatul Traian Băsescu. Din păcate, a urmat turul doi. În turul doi s-a intrat foarte bine, însă la începutul ultimei săptămâni curba s-a întors, ăsta-i al doilea moment de inflexiune, şi Traian Băsescu a început să crească şi a crescut până la momentul final. (…) Nu pot să fac pe marele atotştiutor, am văzut mişcări pe care le-am considerat greşite, începând cu asumarea lui Mircea Geoană de către diferite persoane, era un concurs pentru cine este patronul lui Mircea Geoană, chestie care a creat o dificultate majoră pentru el. Mircea Geoană este un candidat mai puţin spontan în acţiunile politice şi a fost speculat acest lucru foarte bine de adversarul lui care a câştigat. Sunt multe elemente aici pe care le putem discuta, începând cu Ordonanţa de Urgenţă de a schimba secţiile de vot, chestiuni care pentru mine au fost evidente, am şi anunţat atunci mirarea mea – se ştia relaţia mea mai puţin cordială cu Viorel Hrebenciuc şi echipa lui – că au acceptat când au fost la guvernare o OUG de acest gen”, a spus Mitrea.

Neexperimentatul Hrebenciuc

Senatorul PSD a susţinut că eşecul lui Mircea Geoană a fost cauzat şi de slaba experienţă a lui Viorel Hrebenciuc în conducerea unei campanii electorale.
„Prea multă siguranţă după primul tur, prea puţină experienţă în campanii, foarte mulţi oameni care nu au mai condus campanii, nici Viorel Hrebenciuc nu a condus campanii. El a condus campania din 1992 a lui Ion Iliescu, în 1992 Ion Iliescu câştiga cu oricine la conducerea campaniei, deci nu avea nici el experienţă chiar dacă pe sus se lauda ca are”, a mai declarat Miron Mitrea.
Senatorul a evitat să facă estimări despre posibila evoluţie a PSD după alegeri, afirmând că totul depinde de decizia lui Traian Băsescu în ceea ce priveşte construcţia de putere guvernamentală. Pe de altă parte, el a menţionat că situaţia viitoare a PSD va depinde şi de cum îşi vor asuma acest eşec cei implicaţi în campania electorală prezidenţială.
Şeful staff-ului de campanie al PSD pentru prezidenţiale a fost Viorel Hrebenciuc, cel care l-a acuzat pe Miron Mitrea că dintr-o poziţie similară ar fi făcut „blat” cu Traian Băsescu la alegerile parlamentare din 2008, întrucât nu a făcut numărătoare paralelă a voturilor.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

  1. ‘In data de 18 decembrie 2009 de pe patul meu de suferinta in boli ‘

    ‘Astazi la 3 ani si 5 luni comemoram pe +Ioan Gh. TODIROAE
    (N. 16 iunie 1916 Timisesti – D. 18 iulie 2006 Targu Neamt)
    din Satul si Comuna Timisesti, Judetul Neamt’

    ‘Cat razboi greu contra bolsevicilor pentru binele Europei a facut +Ionica
    in prima linie a frontului la infanterie si nu razboi mai usor la artilerie si
    si nu razboi mai usor la aviatie …’

    ‘+Ionica nu si-a vazut [cu ochii lui] drepturile sale legale internationale de decorat de razboi datorita tradatorilor romani urmatori:
    – tradatori romani din Timisesti Romica Groza, Valentin Ichim si altii, uneltele indirecte ale americanilor
    si
    – sefilor sefilor lor si anume urmatorii:
    – tradatorul roman Ion Iliescu
    (criminal atat in 22, 23, 24, 25, 26, 27 si a.m.d. Decembrie 1989 cat si criminal cat a fost presedintele pus de americani al Romaniei),
    – urmasul sau spion american tradatorul roman Mircea Geoana
    si
    – fostul si actualul presedinte pus de americani tradatorul roman Traian Basescu.’

    ‘Nici eu nu vad [cu ochii mei] drepturile legale internationale ale lui +Ionica,
    drepturi legale internationale de decorat de razboi tot datorita tradatorilor romani mai sus precizati nominal’

    ‘DUMNEZEU sa-l ierte pe +Ionica’

    ‘Nu mai vine +Ionica’

    ‘Numai lacrimi a lasat +Ionica in urma’

    ‘+Ionica a lasat lacrimi in afara de
    – casa din Tmisesti,
    – gospodaria din Timisesti,
    – terenurile agricole din Timisesti,
    – apartamentul din Piatra Neamt’

    ‘Sunt sigura ca lui +Ionica i-a parut foarte bine ca trecuse de 90 de ani’

    ‘Toate-s contra romanilor’
    ‘Toti politicieniipolitisti romani vor cat mai sus si cat mai bogati pe seama taranilor si orasenilor’
    ‘Hoti si mincinosi asa-s politicieniipolitisti romani’

    ‘DOAMNE ajuta romanii.’

    [Data: vineri 18 Decembrie 2009]
    [EXP.: conform Olga TODIROAE, cel mai varstnic locuitor al Satului Timisesti, 90 de ani fara 6 zile]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.