Războiul declaraţiilor dintre PD-L şi PSD nu mai conteneşte, ba chiar a luat amploare.
Declaraţiile, de o parte şi e cealaltă, au început să curgă mai ales după ce social-democraţii au afirmat că se gândesc să rupă protocolul Coaliţiei după alegerile europarlamentare din 7 iunie.

La Bistriţa, deşi protocolul a fost rupt pe plan local, deputatul Radu Moldovan, liderul PSD BN susţinea, săptămâna trecută că acest aspect nu este în vizorul PSD, ieşirea ţării din criză şi alegerile fiind obiectivele principale.
Deputatul Ioan Oltean, liderul PD-L BN, este convins că social-democraţii nu vor face un asemenea pas.

Mazăre a dat tonul

Senatorul PSD de Constanţa, Alexandru Mazăre, a dat tonul declaraţiilor pe această temă, el afirmând că în timpul unei teleconferinţe a filialelor PSD din teritoriu cu conducerea centrală a partidului mulţi lideri din teritoriu s-au plâns de faptul că protocolul încheiat cu PD-L nu funcţionează. Potrivit lui Mazăre numărul judeţelor în care protocolul nu funcţionează este mult mai mare decât acolo unde acesta funcţionează. Printre organizaţiile judeţene care ar putea ridica stindardul revoltei s-ar număra cele de Bistriţa-Năsăud, Gorj, Vaslui, Mehedinţi şi Dâmboviţa. În cazul în care social-democraţii vor denunţa protocolul cu PD-L, atunci PSD îşi va retrage oamenii de la guvernare şi va intra în opoziţie, mai susţine Mazăre, fratele liderului PSD Constanţa.

„Am constatat că situaţia de la Constanţa nu este singulară şi sunt multe judeţe care sunt în pragul de a rupe acest protocol. La două, trei judeţe venea câte un preşedinte de filială şi spunea: «Domnule preşedinte Geoană, vă spunem că aici la noi aici în judeţ colaborarea cu PD-L decurge perfect, suntem pe punctul de a rupe protocolul». E vorba, printre altele, de judeţele Gorj, Bistriţa, Vaslui, Mehedinţi, Dâmboviţa. Dacă stau să mă gândesc sunt mai multe judeţe în care protocolul nu funcţionează decât cele în care funcţionează. Şi vreau să mai fac încă o precizare importantă. De cele mai multe ori cauzele pentru care aceste protocoale locale nu funcţionează nu ţin de organizaţiile locale. Nici noi nu avem mari reproşuri să aducem colegilor de la PD-L de pe plan local. Dar miniştrii PD-L nu respectă protocoalele locale. Acolo unde sunt oameni care trebuie să fie puşi pe funcţie în baza protocolului de către miniştrii PD-L acest lucru nu se întâmplă”, a explicat Alexandru Mazăre natura supărărilor din PSD. „După alegerile europarlamentare vă puteţi aştepta la orice. Deocamdată, scopul nostru este să câştigăm aceste alegeri europarlamentare. Apoi, domnul preşedinte Mircea Geoană a sugerat că vom avea o reuniune aici la Constanţa, la care vor participa preşedintele partidului, vicepreşedinţii partidului, lideri marcanţi din teritoriu, miniştri şi PSD urmează să facă o evaluare a modului în care decurge această colaborare şi protocolul cu PD-L, după care va fi luată o decizie care îşi va urma traseul statutar. Se va propune o anumită direcţie şi o anumită strategie care urmează a fi dezbătută şi votată în forurile partidului, în Consiliul Naţional şi chiar în Congres”, a precizat Mazăre.
În ton cu colegul său de la Constanţa, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a fost şi el de părere că social-democraţii ar trebui să iasă de la guvernare după euroalegeri.

Oprişan îşi ironizează colegii

În schimb, liderul PSD Vrancea Marian Oprişan i-a ironizat pe colegii săi de partid Marian Vanghelie şi Alexandru Mazăre, catalogându-i drept infantili din punct de vedere politic şi a pus astfel de năstruşnicii pe seama faptului ca unii pesedişti mai fac temperatură din când în când.

PSD preocupat de criză

Imediat după apariţia declaraţiei senatorului Mazăre, deputatul Emil Radu Moldovan, liderul PSD BN, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că în timpul teleconferinţei nu s-a discutat deloc pe tema nemulţumirilor pe care unii lideri din teritoriu le-ar avea vis-a-vis de protocolul cu PD-L. „Discuţiile au fost cu totul altele, legate de campanie şi cum să convingem oamenii să iasă la vot. Nu a fost nicio discuţie pe această temă (n.r. – ruperea protocolului). Personal nu pot să mă pronunţ, dar credeţi-mă că PSD are acum obiective mai importante, cum ar fi scoaterea ţării din criză”, a spus Radu Moldovan.

Democrat-liberalii nu cred declaraţiile social-democraţilor

De cealaltă parte a baricadei, democrat-liberalii au refuzat să creadă afirmaţiile colegilor lor social-democraţi şi au catalogat afirmaţiile care făceau referire la ieşirea de la guvernare ca fiind „de campanie”.

Gheorghe Flutur, vicepreşedintele PD-L a subliniat, în presa centrală, că fiecare partid din coaliţia de guvernare este responsabil în egală măsură pentru gestionarea problemelor României. „Dacă respectăm contractul, e una. Dacă unii nu vor să respecte, e treaba lor şi vor răspunde în faţa electoratului. Noi, PD-L, ne-am angajat să respectăm acest contract şi o vom face”, a spus vicepreşedintele PDL.

PSD face joc de gleznă

Deputatul Ioan Oltean, liderul PD-L BN, este şi el foarte convins că social-democraţii nu vor face un astfel de pas. „Nu va fi rupt (n.r. – protocolul). Pesediştii nu pleacă de la guvernare nici dacă sunt daţi afară. Personal, eu cred că este doar un joc de glezne din partea lor. Dar acest joc de glezne este neproductiv pentru parteneriat. Este clar că în sânul PSD sunt două tabere, una care vrea ca partidul să rămână la guvernare şi una care ameninţă că iese de la guvernare, dar ei au un număr important de primari, de care trebuie să ţină cont”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa Ioan Oltean.

Interese de partid

Făcând o analiză a declaraţiilor apărute în presă, este destul de clar că unele spuse ale social-democraţilor au doar menirea de intimidare a adversarului. Social-democraţii, potrivit presei centrale, recunosc în culise faptul că cererea de ieşire de la guvernare este doar o strategie electorală. De fapt, dorinţa lor cea mare este aceea de a ştirbi din imaginea PD-L. Ideea este ca în românii să perceapă că doar PD-L ar conduce ţara, fără PSD, care sunt împiedicaţi de democrat-liberali să-şi exercite atribuţiile puterii, cărora li se pun beţe în roate, cauză din care social-democraţii nu ar putea să-şi respecte promisiunile.
În ceea ce priveşte reacţiile democrat-liberalilor, chiar dacă aceştia exclud o ieşire de la guvernare a social-democraţilor, aceasta nu înseamnă că nu şi-o doresc de fapt. Chiar dacă oficial se discută mai mult despre posibilitatea continuării guvernării în aceeaşi formulă – PSD – PD-L – o eventuală remaniere guvernamentală nu este exclusă din calcule.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.