Sindicaliștii din sănătate și asistență socială au demarat o serie de acțiuni de protest marți, în toată țara, inclusiv în Bistrița-Năsăud, nemulțumiți fiind de apariţia Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 226/2020, care prevede îngheţarea salariilor şi pensiilor în acest an.

”Refuzul Guvernului de a respecta legea şi de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceştia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni. În aceste condiţii, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS, reprezentând peste 100.000 de membri de sindicat din unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială, a analizat situaţia creată de apariţia OUG nr. 226/2020 şi a decis organizarea în următoarea perioadă a unei serii de acţiuni pentru susţinerea următoarelor revendicări:

  • aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
  • stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată;
  • acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială„, se arată într-un comunicat de presă al Federației Sanitas.

Astfel, marți, sindicaliștii au pichetat sediile prefecturilor din întreaga țară, o astfel de acțiune fiind organizată și al nivelul județului Bistrița-Năsăud.

Zeci de sindicaliști, care țineau în mâini pancarte inscripționate cu mesaje precum ”Respectați legile țării” sau ”Nu ne mai mințiți”, au pichetat sediul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud și au înaintat un memoriu prefectului județului.

Sindicaliştii au mai anunţat că vor picheta şi sediile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor Publice, Guvernului şi Parlamentului României în perioada în care vor avea loc dezbaterile pe Legea bugetului de stat.

În funcţie de rezultatul acestor acţiuni, Federaţia SANITAS anunță că va continua să organizeze forme de protest legale pentru susţinerea şi soluţionarea revendicărilor membrilor de sindicat.

UPDATE:

După ce au pichetat sediul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, doi reprezentanți ai sindicaliștilor au avut o întrevedere cu subprefectul Eugen Curteanu, fiind discutate detalii legate de revendicările acestora.

Subprefectul i-a asigurat că va intermedia comunicarea dintre aceștia și Guvern, prin înaintarea memoriului depus ulterior protestului de către Sanitas la Instituția Prefectului. De asemenea, în data de 14 ianuarie va avea loc o ședință a Comisiei de dialog social, organizată în sistem de videoconferință, la care vor participa și reprezentanți ai Sindicatului Județean SANITAS Bistrița-Năsăud și ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here