Castelul Torma de la Uriu a fost cumpărat anul acesta de un investitor privat, care vrea să-l reabiliteze, extindă și să facă acolo sală de evenimente și unitate de cazare. Investitoarea este nimeni alta decât Sorina Drecșan, fostă purtătoare de cuvânt a Prefecturii și sora fostei șefe a AJOFM Bistrița-Năsăud, Doris Rai.

Aflată într-o stare avansată de degradare, fără uși, geamuri și chiar și fără acoperiș, reședința familiei nobiliare Torma din Cristeștii Ciceului, și-a găsit un nou proprietar anul acesta, care și are planuri mari pentru clădire.

Clădirea a fost cumpărată de Sorina Drecșan și soțul său. Aceasta a fost purtător de cuvânt al Instituției Prefectului acum aproximativ un deceniu, pe vremea prefectului Cristian Florian. De altfel, este sora fostei șefe a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Doris Rai.

Curioși care a fost prețul de achiziție a conacului din Cristeștii Ciceului, comuna Uriu? Potrivit unui portal dedicat vânzărilor imobiliare, pentru clădire s-a cerut aproape 200.000 de euro. Imobilul este însă foarte degradat, după cum se vede și în fotografiile făcute publice de portalul respectiv, la publicarea anunțului de vânzare.

Conform aceluiași anunț, conacul este situat pe un teren care se întinde pe 11.500 de metri pătrați, suprafața construită la sol fiind de 651 de metri pătrați. Demisolul are 209 metri pătrați, iar suprafața desfășurată are 860 de metri pătrați.

Proprietatea are acces direct de la DN17, precum și de la un drum secundar, prin spate. Regimul de înălțime este demisol+parter. Fundațiile sunt din boltișoare de cărămidă sub clădirea inițială și beton sub extinderea care a fost făcută cel mai probabil în perioada comunistă.

„Clădirea este decopertată, neavând acoperiș instalat, zugrăveala este deteriorată, tâmplăria exterioară lipsește. La interiorul imobilului are doar parțial tencuieli și zugrăveli, deteriorate. Pardoselile sunt parțial din ciment sclivisit în stare de deteriorare. Clădirea necesită renovare”, se arată în anunțul de vânzare a clădirii.

Ce planuri are familia Drecșan cu conacul Torma

Odată ce a achiziționat clădirea, familia Drecșan s-a apucat să obțină avizele și autorizațiile necesare pentru a se apuca de treabă. În toamnă, investitorii au cerut și acordul de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului.

Potrivit proiectului depus la Agenția pentru Protecția Mediului, investitorii vor să reabiliteze, restaurez și mansardeze Castelul Torma. Vor amenaja acolo o sală de evenimente la parter și camere de locuit la mansardă. De asemenea, se va împrejmui proprietatea, iar curtea va fi reamenajată.

APM Bistrița-Năsăud a dat undă verde proiectului: „Proiectul a parcurs etapa de evaluare inițială și etapa de încadrare, din analiza listei de control pentru etapa de încadrare și din analiza criteriilor de selecție pentru stabilirea necesității efectuării evaluării impactului asupra mediului din Anexa 3 la Legii nr. 292/2018 nu rezultă impact semnificativ asupra mediului al proiectului propus”.

Conacul familiei Torma va avea spații dedicate evenimentelor la parter, cramă la subsol și spații de locuit la mansardă. Sala de evenimente va putea găzdui 150 de persoane. Pe 2.600 de metri pătrați vor fi amenajate alei pietonale și carosabile, pe 8200 de metri pătrați (adică 71% din teren) vor fi amenajate spații verzi. Va fi amenajată și o parcare cu 35 de locuri, 5 pentru personal și 30 pentru vizitatori.

„Se propune demolarea colțului nord-estic parazitar construit în secolul XX în suprafață de 43,48 de metri pătrați, realizat cu fundații de beton armat și zidărie cărămidă. Se va reconstrui pe același amplasament și extinde cu suprafața în total de 107, 48 metri pătrați cu fundații beton armat, zidărie din cărămidă. Clădirea se va mansarda. Șarpanta acoperișului va ri refăcută din lemn, termoizolată cu vată minerală, cu învelitoare din țigle ceramice”, se arată în proiect.

Toate tencuielile și vopsitoriile vor fi refăcute, tâmplăria va fi și ea refăcută cu lemn. Pe tot conturul clădirii vor fi executate trotuare din pavaj pe strat de nisip. Domeniul va fi împrejmuit. Se va păstra actuala structură de rezistență a clădirii, se vor demola ziduri parazitare interioare nestructurale și porțiunea de clădire adaugată ulterior.

Istoria fascinantă a castelului familiei Torma

Nu este cel mai spectaculos castel din județ, însă are o istorie cel puțin interesantă. Conacul a fost construit în 1593 de Kristof Torma, membru al familiei nobiliare cu același nume.

Clădirea a fost construită pe un singur nivel, iar o primă modificare a conacului a avut loc în timpul domniei fiului său, tot pe numele de Kristof, în anul 1627. Din această perioadă datează atât ancadramentele păstrate, cât şi încăperea cea mai veche a subsolului, boltită cu o boltă semicilindrică din piatră.

În 1782, la comanda lui József Torma, care a moștenit conacul, clădirea suferă o modificare majoră. Conacul își câștigă aspectul neoclasicizant în urma lucrărilor de la mijlocul secolului al XIX-lea. Rezultatele acestei lucrări au fost porticurile neoclasice sprijinite pe stâlpi şi panourile adâncite a suprafaţei faţadelor, vizibile pe fotografiile din perioada interbelică.

Pe atunci clădirea avea un acoperiș cu pantă ruptă, în stil baroc, iar în faţa sa se întindea o intrare carosabilă arcuită şi prevăzută cu un parapet zidit. Cu siguranță o analiză a arhivei familiale ar putea modifica în mai multe privinţe acest istoric sumar al construcţiilor.

Aici s-a născut Szofia Torma, în anul 1831. Aceasta avea să fie prima femeie arheolog, antropolog și palentolog din Transilvania. Szofia Torma a studiat la Universitatea din Cluj și a lucrat ani buni acolo, având un rol decisiv în fondarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Aceasta era deosebit de inteligentă și o autodidactă desăvârșită așa că nu e greu de crezut că a descoperit civilizația și scrierea Turdaș. A corespondat ani în șir cu cercetători de prim rang ai vremii din vestul și centrul Europei.

Interesată despre istorie și arheologie era și restul familiei. Tatăl său Jozsef Torma a făcut cercetări în tabăra romană fortificată de la Ilișua. Fratele său a fost profesor universitar la Pesta, arheolog, epigrafist. Acesta a înființat muzeul antichităților dacice de la Aquicum.

Zsofia Torma a părăsit zona și conacul în care s-a născut abia în 1861, anul în care a murit tatăl său, Jozsef Torma.

Comuna Uriu are nu mai puțin de 3 conace. Cel mai grandios este în satul Ilișua și a aparținut familiei Hye. Un alt conac se află în centrul comunei Uriu, care a aparținut familiei Betegh, descendenți ai unor soldați veniți din secuime, care au fost răsplătiți pentru faptul că au servit Imperiul Austro-Ungar, cu pământ în Uriu.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.