Proba B a etapei naționale a OLIMPIADEI „LECTURA CA ABILITATE DE VIAȚĂ” – OLAV, CLASELE IX-XII se desfășoară la Bistrița, în perioada 23-26 mai.

„Inițial concurs, „Lectura ca abilitate de viață” (LAV) a luat naștere în anul școlar 2012-2013 la Bistrița, având susținerea Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, din dorința de a le oferi elevilor din România un concurs „altfel”, nu doar regenerator al gustului pentru lectură, ci și provocator prin structură și prin tipologiile textuale propuse spre decriptare.  Receptat favorabil atât de elevi, cât și de profesorii lor, din anul școlar următor, concursul a primit statutul de  olimpiadă. Astăzi, este o competiție la care participă, anual, un număr record de elevi. Patru dintre etapele naționale ale LAV/OLAV s-au desfășurat în Bistrița, iar acum, la 10 ani după prima ediție a olimpiadei, revine ACASĂ”, a transmis inspectorul general școlar Cristian Nicula.

În acest an școlar, noul Regulament specific valorifică experiența de lectură a elevilor din învățământul preuniversitar propunând organizarea competiției pe principiile programei pentru cursul opțional Lectura și abilitățile de viață,  ale programei școlare de tip CDS, Educație digitală și abilități media (elaborată în cadrul proiectului sistemic noncompetitiv Profesionalizarea carierei didactice – PROF, POCU/904/6/25/146587) și  ale Cadrului european de referință LiFT-2, privind studiul literaturii în învățământul secundar, elaborat în proiectul Comenius LiFT-2 – http://www.literaryframework.eu – în care Universitatea din București a fost partener.

Destinată elevilor capabili să folosească lectura, abilitățile media și competențele digitale în vederea dezvoltării personale, olimpiada se desfășoară pe două niveluri de învățare, potrivit competențelor de lectură și media dobândite de elevi în context formal sau nonformal și în acord cu practicile competiționale internaționale: nivelul 1 − clasele a IX-a și a X-a, respectiv- nivelul 2 − clasele a XI-a și a XII-a și include structural, două probe.

Proba A – scrisă a fost susținută în 19 aprilie 2024, la nivelul fiecărui  județ și al municipiului București,  în săli supravegheate audio-video, din cei 142 de participanți, calificându-se pentru proba B, un număr 62 de elevi din 32 de județe, respectiv din municipiul București.

Proba B, care se va desfășura în Bistrița, în perioada 23-26 mai 2024, constă în dezbateri organizate pe structura afirmator – negator, pe baza unor moțiuni, ale căror teme vizează mesajul textelor din lista anexată regulamentului și modalitatea în care acestea pot influența dezvoltarea personală a individului. Ca format, dezbaterea, determinată de structura numerică a lotului de elevi calificați/nivel, este flexibilă și constituie o adaptare la domeniul competiției a modelului Karl Popper.

Festivitatea de deschidere va avea loc, joi, 23 mai 2024, de la ora 15.00, la Palatul Culturii din municipiul Bistrița, iar proba B în 24 mai, la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.