Fost sef la U Cluj condamnat

In scandalul fraudarii banilor proveniti din transferurile a doi jucatori de la U Cluj, instanta Judecatoriei Cluj Napoca a gasit un singur vinovat: pe Sorin Bagiu, fost director al clubului de fotbal. Celelalte persoane implicate in acest scandal, Stefan Dimitriu,  Marius Bojita, fost presedinte al clubului clujean si rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Calina Dorina, fosta contabila a clubului de fotbal si Costel Burca, fostul director administrativ, s-au “pierdut” in cercetarea procurorilor care i-au scos pe acestia de sub urmarire penala. Dupa primirea sentintei, Bagiu a facut recurs la Curtea de Apel Cluj, unde instanta i-a dat ca termen jumatatea lui februarie.

Judecatoria Cluj Napoca l-a condamnat pe Sorin Bagiu la inchisoare cu suspendare si la plata a peste 1,2 milioane de lei catre Finantele clujene, in solidar cu U Cluj, pentru evaziune fiscala.
“Condamna pe inculpatul BSMN (Bagiu Sorin Marian Nicolae) pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prevazuta de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005, cu art. 13 C.penal, art. 74 si art. 76 C.penal, la o pedeapsa de: 1 an si 6 luni inchisoare. Condamna pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 31 alin. 2 rap. la art. 43 din Legea 82/1991, cu art. 13 C.penal, art. 74 si art. 76 C.penal, la pedeapsa de: 5 luni inchisoare. In baza art.81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an si 6 luni inchisoare, pe durata unui termen de incercare de 3 ani si 6 luni, stabilit in conditiile art.82 Cod penal. (…) In baza art.14, art.346 Cod pr. penala, art. 998 Cod civil, obliga inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente Fotbal Club Universitatea F.S.P. Cluj Napoca, la plata sumei de 1.288.288 lei despagubiri civile, plus dobanda legala incepand cu data savarsiri faptei si la plata efectiva a acesteia, in favoarea partii civile A.N.A.F. Obliga pe inculpat sa plateasca statului suma de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, suma in care se include si onorariu de 100 lei in favoarea aparatorului din oficiu av. Dobai Georgeta Claudia, onorariu ce se va plati din FMJ”, arata sentinta primei instante clujene. Bagiu a facut recurs la aceasta sentinta, iar termenul pentru judecare a fost stabilit de curtea de apel la jumatatea lunii. In momentul de fata, Fotbal Club Universitatea FSP Cluj Napoca se afla in insolventa. Suma de circa 1,2 milioane de lei reprezinta impozitele restante pentru transferurile jucatorilor Razvan Cocis si George Florescu. Sumele de bani provenite din vanzarea celor doi jucatori nu au fost inregistrate ca “venituri”, ci ca o sponsorizare.

Alte nume s-au pierdut pe drum

In urma cu cinci ani, procurorii clujeni au primit o scrisoare anonima in care se arata cum cei din conducerea “U” Cluj din acea perioada au “jonglat” cu transferul a doi fotbalisti, George Florescu si Razvan Cocis la echipa moldoveana Sheriff Tiraspol. Initial, in cadrul cercetarilor derulate erau vizati si Marius Bojita, fost presedinte al clubului clujean si rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Calina Dorina, fosta contabila a clubului de fotbal si Costel Burca, fostul director administrativ, dar procurorul de caz, Dorin Ciumarnean le-a dat acestora neinceperea urmaririi penale. In aceasta situatie, toate rezultatele investigatiilor au fost puse pe seama lui Sorin Bagiu, fostul director executiv de la “U” Cluj. Conform documentului in baza caruia organele de cercetare penala s-au autosesizat, o scrisoare anonima, in aceasta afacere erau implicate nume grele din Cluj-Napoca. Conform cercetarilor derulate de subcomisarul de politie Simona Cornea, urmarirea penala ar fi trebuit sa se inceapa si pe numele Marius Bojita, Dorina Calina (fostul contabil de la “U” Cluj) sau Costel Burca, dar prim-procurorul de la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, Daniel Ciumarnean, a admis inceperea urmaririi penale doar pe numele lui Sorin Bagiu, fostul director executiv al clubului de fotbal. “Denuntatorii sustin ca suma de 300.000 de dolari a fost impartita intre Stefan Dimitriu, Marius Bojita, Mircea Gavrila, Nicolae Ienac si Tiberiu Petris, iar “derularea afacerii a fost gestionata in consiliul de administratie al “U” Cluj” de catre reprezentantii BT, Nicolae Tarcea si Patritiu Abrudan, care au facilitat depunerea sumei de 550.000 de dolari intr-o caseta de valori din Banca Transilvania “pana cand persoanele mai sus mentionate au cazut de acord asupra cotelor ce i-a revenit fiecaruia”, iar diferenta de 250.000 de dolari ar fi ramas in caseta de valori din Banca Transilvania, “ca masura asiguratorie pentru reprezentantii bancii””, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii clujeni. Astfel, chiar daca in aceasta afacere de evaziune fiscala s-a aratat ca erau implicate si alte persoane, procurorii de caz au dispus neinceperea urmaririi penale fata de acestea, doar in baza unor declaratii date de toti cei enumerati anterior, in care cei implicati in aceasta afacere au spus ca, de fapt, nu au avut de-a face cu acest caz de evaziune fiscala.

Datorii istorice

La un an dupa afacerea transferului celor doi fotbalisti, clubul de fotbal intra in insolventa. Conform unui raport al Casei de Insolventa Transilvania, firma care s-a ocupat de falimentul clubului, “datoriile au urmatoarea componenta: furnizori si asimilate, catre bugetul de stat si local, salarii, creditori diversi. Ponderea cea mai mare a datoriilor (peste 60%) in total datorii este cea catre bugetul de stat ca urmare a neachitarii la scadenta a contributiilor salariale (impozit pe salarii, contributii la sanatate, somaj, pensii). De asemenea se inregistreaza datorii cu salariile, primele si ratele contractuale ale jucatorilor, datorii catre furnizorii de servicii si catre diversi creditori”, arata raportul de insolventa.
Dupa ce la “U” Cluj au intrat cei 450.000 de dolari, clubul a mers tot mai prost. Conform lichidatorului, “la capitolul cheltuieli si strans legat de jucatorii de fotbal, trebuie remarcat faptul ca, in luna februarie 2005, toti jucatorii au fost cesionati societatii comerciale sportive FCM U Cluj SA, in baza unui contract de cesiune. Cu toate acestea, din asociatie au continuat sa se plateasca alimentatii de efort pentru jucatorii unei alte echipe inclusiv in luna iunie 2006. Ca o concluzie a celor aratate mai sus, rezultatul activitatii fara scop patrimonial, este unul negativ in fiecare an analizat, adica cuantumul cheltuielilor ocazionate este mai mare decat cel al veniturilor obtinute. Se situeaza pe traiectorie oscilanta, cea mai mica pierdere inregistrandu-se in anul 2004, 643.121 Ron, dupa care la finele anului 2005 inregistreaza o valoare dubla, adica asociatia incheie exercitiul financiar cu o pierdere de 1.248.170 Ron”, mai arata lichidatorul clubului.


Sesizarea anonima

Sesizarea anonima a fost facuta in martie 2005, iar invinuirile care i se imputa lui Bagiu sunt legate de contractele de transfer din 21 iunie 2004 ale lui Cocis si Florescu in schimbul sumei de 550 de mii de dolari. Anchetatorul a explicat ca suma, in loc sa fie inregistrata in mod real in contabilitate ca venit din transfer, a fost inregistrata in mod fals ca sponsorizare. Potrivit actelor, sponsorizarea figura in documente ca fiind facuta de o firma din localitatea Balti, din Republica Moldova, care in urma cercetarilor s-a dovedit ca la data respectiva nu functiona, fiind radiata. In contract s-a consemnat ca firma din Balti sponsorizeaza clubul cu 550 de mii de dolari, iar documentul a fost semnat de Sorin Bagiu si de contabila Dorina Calina. Ciumarnean a precizat ca Dorina Calina nu a putut fi pusa sub invinuire deoarece a fost doar un executant, ea neparticipand la discutiile legate de ingineriile financiare care urmau sa se faca. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Cluj s-a constituit in acest dosar ca pare civila si cere plata unor daune in valoare de peste 1,2 milioane de lei.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.