La peste 14 milioane de euro este estimată investiţia care asigură utilităţile şi drumul de acces pentru Wonderlandul mult visat de primarul Ovidiu Creţu, conform calculelor existente în studiul de fezabilitate prezentat, săptămâna trecută, consilierilor locali bistriţeni.

Din această sumă ar trebui să fie realizate două drumuri de acces în lungime totală de aproximativ 5 km, două piste pentru biciclişti în lungime totală de circa 4 km, reţele de apă ce se întind pe aproximativ 3,5 km, reţele de canalizare – 1,7 km, staţie de pompare a apei şi un rezervor cilindric subteran şi reţele electrice – 4 km.

 

La finele anului trecut, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu a comandat întocmirea unui studiu de fezabilitate cu privire la „elaborarea fazelor de proiectare la obiectivul de investiţii «Utilităţi aferente amplasamentului COMPLEXULUI SPORTIV POLIVALENT din extravilanul mun. Bistriţa, localitatea componenta Unirea»”, pentru care municipalitatea a plătit aproximativ 100.000 de lei.

Costurile estimate pentru execuţia utilităţilor sunt enorme, proiectantul propunând două variante: una de peste 16,3 milioane euro – din care C+M (n.r. – construcţii şi montaj) se ridică la 12,047 milioane euro, iar cea de a doua variantă este estimată la 14,46 milioane euro – din care C+M se ridică la 12,063 milioane euro. Potrivit studiului de fezabilitate, recomandată este cea de a doua variantă.

 

Ce propune concret studiul de fezabilitate

Pe scurt este vorba de amenajarea căilor de acces, a trotuarelor, a pistelor de biciclişti, asigurarea scurgerii apelor pluviale de pe suprafaţa străzilor de acces major pe amplasament în zona mediană a acestuia, din direcţia localităţii componente Unirea; amenajarea accesului din zona străzii Ghinzii – strada Valea Ghinzii din municipiul Bistriţa, pe toată lungimea sa, amenajare trotuare şi piste de biciclişti, asigurarea scurgerii apelor pluviale de pe suprafaţa străzii de acces; asigurarea alimentării cu apă de la reţeaua publică prin intermediul unui rezervor de 60 mc, după care apa este pompată spre rezervorul principal de 410 mc, care va alimenta tot complexul; canalizarea apelor uzate menajere se propune a se realiza prin pompare spre reţeaua publică, iar canalizarea pluvială se va deversa în râul Bistriţa; alimentarea cu energie electrică se va realiza de la staţia de 110/20kV amplasată pe str. Grănicerilor.

Practic, discutăm de amenajarea a două străzi, una având o lungime de 2,5 km, iar cealaltă de aproximativ un km, ambele fiind prevăzute cu trotuare, dar şi cu piste pentru biciclişti. Totodată, la intersecţia dintre strada Ghinzii cu strada Valea Ghinzii se va reabilita podul existent care are o lungime de 10 m, iar pentru accesele la proprietăţi vor fi amenajate120 de podeţe. Reţelele de apă se vor întinde pe o lungime de aproximativ 3,5 km şi va fi amenajată şi o staţie de pompare a apei, în timp ce reţelele de canalizare vor avea o lungime totală de circa 1,8 km.

 

Jumătate din investiţie merge pe amenajarea a circa 4 km de drum

Potrivit studiului de fezabilitate, din cei peste 14 milioane de euro estimaţi pentru asigurarea utilităţilor necesare Complexului Polivalent de pe Dealul Cocoşului, mai bine de jumătate, adică peste 7,5 milioane euro, ar fi cheltuiţi pentru amenajarea celor două căi de acces. Pentru amenajarea reţelei de apă, suma estimată se ridică la peste 712.600 euro, iar pentru amenajarea reţelei de canalizare estimările ajung la peste 286.000 de euro. De asemenea, pentru realizarea reţelei electrice, costurile sunt estimate la aproximativ 4,5 milioane euro.

Conform devizului general al investiţiei, cheltuielile pentru obţinerea şi amenajarea terenului se ridică la peste 52.000 de euro, cheltuielile pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului (branşamente, reţele, utilităţi, drumuri) – circa 7.150 euro, cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică – 111.197 euro. De asemenea, cheltuielile pentru investiţia de bază (construcţii şi instalaţii, montaj utilaj, utilaje şi echipamente) se ridică la 12,87 milioane euro. La capitolul „alte cheltuieli”, suma prevăzută este de circa 1,41 milioane euro. Aici sunt incluse organizarea de şantier ale cărei costuri sunt estimate la peste 112.000 euro, lucrări de construcţii pentru organizarea şantierului – 83.442 euro, cheltuieli conexe organizării – 28.844 euro; cheltuielile pentru comisioane, cote, taxe (CSC, ISC) – 126.468 euro, în timp ce cheltuielile diverse şi neprevăzute se ridică la aproximativ 1,2 milioane euro. Lucrările ar dura, din momentul începerii, 19 luni.

 

Vrabia mălai visează

Dacă în 2008, încă înainte de a obţine funcţia de primar, Ovidiu Creţu arunca pe piaţă ideea de a construi la Bistriţa un complex sportiv multifuncţional, renumitul Wonderland, investiţie estimată la 160 milioane de euro, până în acest moment el s-a rezumat la întocmirea de documentaţii. În momentul în care s-a izbit de realitate, cruntă de altfel, aceea de a nu găsi pe nimeni dispus să pompeze bani la greu în „măreţul” obiectiv, a încercat să îşi atingă scopul pe bucăţi. Când a început să facă primii paşi în transpunerea pe hârtie a proiectului, Creţu l-a numit Complexul Sportiv Polivalent Wonderland şi care, dacă va deveni cândva o realitate, se va întinde pe o suprafaţă de 282 de hectare, din care 274 hectare păşune şi 8,2 hectare pădure. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), Wonderland va avea terenuri de fotbal, tenis, handbal, baschet, badminton, bazine de înot, patinoar, dar şi o pârtie de schi, piste de ciclism şi karting. De asemenea, vor fi amenajate spaţii de cazare, săli de conferinţe, restaurante, spaţii comerciale, spaţii pentru întreţinere fizică pentru sportivi. Anul trecut avansa ideea construirii şi a unui Aqualand.

Până la această dată municipalitatea condusă de Ovidiu Creţu a cheltuit numai pentru întocmirea de documentaţii peste 400.000 de lei.

De vreo doi ani încoace, Ovidiu Creţu face mare tam-tam pentru amenajarea unei pârtii de schi, pentru care de altfel a contractat şi un credit bancar în valoare de 40 milioane lei, din care jumătate vor fi cheltuiţi pentru acest obiectiv. La această sumă se adaugă şi cei peste 14 milioane euro (circa 63 milioane lei) pentru asigurarea utilităţilor, care, potrivit spuselor sale ar urma să îi obţină prin accesarea de fonduri europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.