Din cele 30 de puncte termice, care au apartinut pâna nu demult falimentatului Proditerm, 20 au fost atribuite prin concesionare directa sau prin licitatie mai multor institutii publice, societati comerciale ori unor fundatii. În acest sens, în luna noiembrie a anului trecut au fost aprobate prin hotarâre de consiliu local circa 70 de cereri de atribuire a unor spatii din aceste puncte termice, în vederea modernizarii si, ulterior, a utilizarii acestora pentru diverse activitati. Acestia, însa, nu îsi vor vedea prea repede visul împlinit, deoarece Primaria Bistrita este în proces cu lichidatorul fostei societati de termificare bistritene.

Se dovedeste astfel ca, de la teorie pâna la practica este un pas destul de mare. Aceasta din cauza ca situatia juridca a spatiilor care au apartinut Proditermului nu este înca una foarte clara. Exista astfel riscul ca cei aproximativ 70 de solicitanti sa nu reuseasca sa îndeplineasca prevederile hotarârii consiliului local, întrucât lichidatorul fostei societati de termoficare Proditerm a atacat în instanta hotarârile luate de Consiliul Local Bistrita, prin care punctele termice primeau alta destinatie – de sedii de firme, asociatii, fundatii sau institutii publice.

Printre cei care au concesionat spatii în punctele termice se numara multe institutii publice, printre care Serviciul public de eliberare a pasapoartelor, Serviciul public de eliberare a permiselor de conducere, Directia judeteana pentru cultura si culte, Agentia SAPARD, Camera de Comert, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vânatoare (ITRSV), Agentia Domeniilor Statului (ADS), iar lista poate continua.

Procese peste procese

Cele 30 de puncte termice au fost preluate în urma cu trei ani de Primaria Bistrita, în urma unei hotarâri de consiliu local – HCL 152/2004. Tot în acea perioada, se spune ca au fost contractate si doua credite în valoare totala de circa patru milioane de dolari pentru cumparare de pacura, desi era folosit gazul metan drept combustibil.

Dupa ce Proditerm a acumulat datorii de peste 67 de miliarde lei vechi, în anul 2006 a fost declarat falimentul acestei societati. Anul trecut, Consiliul Municipal, în calitate de actionar unic, a decis si desfiintarea sistemului centralizat, din cauza numarului foarte mic al abonatilor – sub 1000. Pentru a plati datoriile restante, lichidatorul Proditerm – Ultralex IPURL – a decis sa revendice punctele termice, dar si sa-i dea în judecata pe bistritenii care nu si-au platit datoriile catre Proditerm. Prin urmare, la Tribunalul Bistrita-Nasaud au ajuns peste 200 de astfel de cauze si aproape tot atâtia bistriteni au primit somatii de plata executorii.

În vara anului trecut, Ultralex IPURL a cerut în instanta Primariei Bistrita, eliberarea a doua puncte termice, în care se efectuau lucrari de amenajare. La scurt timp dupa aceea, Primaria Bistrita a deschis si ea în instanta o actiune, de rectificare si constatare, prin care se urmarea întabularea a sase puncte termice, care figureaza, de altfel, în Cartea Funciara. Dosarul depus la Judecatoria Bistrita a stat aici mai bine de jumatate de an fara a se face nimic. Recent, Judecatoria si-a declinat competenta în favoarea instantei de Contencios administrativ. Pentru cele sase puncte termice a fost emisa, în aprilie 2007, o hotarâre de consiliu, prin care a fost aprobata prelungirea contractelor de închiriere pe 10 ani, chiriasii fiind obligati sa reabiliteze si sa modernizeze aceste spatii în termen de un an de la încheierea contractului. În caz contrar, ar urma rezilierea contractului. Prin aceeasi hotarâre era prevazuta si concesionarea celorlate puncte termice, prin licitate publica, pe o perioada de 20 de ani, dupa dezafectarea acestora, în baza unui studiu de oportunitate, a unui caiet de sarcini si a unui regulament de organizare a licitatiei.

Nu exista exproprieri

În urma verificarilor actelor care stau la baza întabularii solicitata de Primaria Bistrita, lichidatorul a constatat ca doar cele sase figureaza în CF, înscrise în domeniul public al municipiului. Pentru restul de pâna la 30 nu exista niciun fel de înscrisuri oficiale, acestea, mai precis terenul de sub punctele termice, figurând si la aceasta data pe vechii proprietari, persoane fizice. În plus, nici procedurile de expropriere nu au fost efectuate. Drept urmare, anul acesta, în ianuarie, Ultralex IPURL a deschis un nou proces, solicitând de aceasta data primariei toate cele 30 de puncte termice, care au fost trecute în proprietatea acesteia. Actiunea a fost deschisa în baza Legii 85/2006, art 80, alin 1, lit a, care prevede anularea transferurilor gratuite efectuate cu trei ani înainte ca o societate sa fie declarata falimentara.

La sfârsitul saptamânii trecute, la termenul prevazut de instanta, Primaria Bistrita a depus o întâmpinare, în care motiva faptul ca toate punctele termice fac parte din domeniul public, în baza Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia. Drept urmare, procesul a fost amânat pentru un alt termen si nu este exclus ca dosarul sa poposeasca în cele din urma pe masa instantei Curtii de Apel Cluj pentru descâlcirea itelor.

Exista la aceasta data 11 furnizori de produse si servicii care, de ani buni, nu si-au luat banii de la defunctul Proditerm. Acestia au de recuperat peste 67 miliarde de lei vechi. Primul pe lista furnizorilor neplatiti este Eon Gaz România SA, ce are de recuperat peste 59 miliarde lei vechi. Acesta este urmat de Electrica cu 530 milioane, SC Aquabis cu 1,37 miliarde lei si Administratia Nationala a Rezervelor de Stat cu 5,9 miliarde. Restul, au de recuperat sume cuprinse între 37 si 166 de milioane de lei vechi.

Pe lista creditorilor externi pagubiti se afla Consortiul Bancar Deutsche Bank AG, Banc Post si ABN Amro Bank SA. Creditul restant este de 11 miliarde lei vechi la care se adauga dobânzile restante, de circa 900 de milioane lei vechi. Lista creditorilo interni este si ea una destul de lunga, în frunte aflându-se Ministerul Finantelor Publice, care a achitat în numele Proditermului, catre banci, datorii de peste 1,8 miliarde lei ale societatii.

Dupa aprobarea bugetului pe acest an, au fost alocati 34.000 lei noi pentru plata partiala a datoriilor societatii.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.