Lechinta a fost considerata intotdeauna adevarata perla a viticulturii romanesti. Numele vinurilor de Lechinta se pronunta cu respect in tara si strainatate, dar acum cand viticultura este la pamant rasare un nou domeniu in care se fac bani din piatra seaca si anume energia regenerabila.

Cum viile de la Lechinta fac acum parte din istoria comunei, in locul lor baietii destepti vor monta panouri fotovoltaice, adica vor face bani cash din energia solara. Satenii isi mai amintesc cu mandrie cand vinurile castigau numeroase medalii in targurile internationale de profil si in trecut au fost alese ca vinurile casei regale din Austria.
In trecut se cultiva vita de vie pe o suprafata de 500-600 de hectare, iar acum au mai ramas aproximativ 25 de hecatre pe care se mai cultiva. Sotii Ceausescu erau serviti cu vin de Lechinta cand poposeau pe meleagurile judetului, la celebrele partide de vanatoare de la Dealul Negru. Nu ca ar conta prea mult, dar cifrele arata cam asa: … tone iar acum.. tone. Practic, totul s-a distrus la scurt timp dupa Revolutie, din mai multe cauze: lipsa unui proiect de anvergura prin care zona sa fie valorificata la adevaratul potential, costurile de productie si probabil dezinteresul autoritatilor in valorificarea potentialului enorm al zonei. Vinuri care si-au creat un brand in timp au disparut pur si simplu. Feteasca alba, Feteasca regala sau Pinot gris sunt vinurile produse la Lechinta.
 
Pozitionarea excelenta catre soare face ca dealurile Lechintei sa fie o mina de aur pentru investitorii care au simtit imediat potentialul enorm al zonei. Ca si locatie a fost vizat Ritul Mic iar Agentia pentru Protectia Mediului a eliberat un acord de mediu pentru proiectul denumit "Parc de productie energie regenerabila.
 
SC GES GREEN ENERGY SPECIALISTS SRL din Bistrita are in plan montarea a 5.340 de panouri fotovoltaice care permit transformarea energiei solare in energie electrica. Datorita procesului dificil de productie, materialelor scumpe necesare, al eficacitatii inca scazute a produselor, dar si a altor factori importanti, aceasta tehnologie este inca destul de scumpa iar din primele estimari valoarea investitiei este de aproximativ trei milioane de euro, realizandu se din venituri proprii si din finantari nerambursabile.
 
Claudiu Pop si Cristian Chira din localitatea Nasaud in asociere cu Ciaran Rodgers un cetatean irlandez vor monta panourile fotovoltaice pe o suprafata de aproximativ 2.7 hectare. Baietii au aproximativ 30 de ani si vor sa demonstreze ca pot scoate bani frumosi din energie solara.
 
Milioane de euro din lumina soarelui
Terenurile pe care erau plantate viile sunt ca o mina de aur pentru SC Ges Green. Societatea a comandat un proiect si estimeaza ca vor scoate milioane de euro din soarele Lechintei. Practic, energia electrica produsa va fi vanduta catre Electrica la  pretul pietei la care se adauga un bonus si anume certificatele verzi, adica moneda de schimb platita de Stat pentru energia verde.  
Cati bani produc aceste panouri?
Toata lumea stie ca din energie verde se fac bani frumosi, iar parcul de la Lechinta va produce aproape un milion de euro pe an. O capacitate instalata de 2 MW, cum este cea de la Lechinta va produce minim 8 MWh in cele patru ore in care soarele va straluci din plin, adica 3.000 MWh pe an (curent suficient pentru a intretine 250 de locuinte, timp de un an). Aceste certificate verzi vor fi cumparate de Electrica la aproximativ 50 de euro bucata, pentru fiecare MWh produs din energie solara.
 
OPCOM  Operatorul  Pietei  de Certificate Verzi este organismul ce asigura tranzactionarea Certificatelor Verzi si care determina preturile pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi, indeplinind functiile prevazute de Regulamentul de organizare si functionare a Pietei de Certificate Verzi (Ord. ANRE nr. 22/2006).
 
Doar ca legea 2202008 a suferit o modificare in luna august 2010, iar energia produsa de panourile fotovoltaice va fi mai bine-platita, adica se elibereaza 6 certificate verzi pe fiecare MWh produs din captarea energiei solare. Conform legislatiei in vigoare, Electrica este obligata sa achizitioneze energia produsa din surse regenerabile cum este si cazul panourilor de la Lechinta.
 
Simplificand rationamentul, SC GES Green va produce aproximativ 2.500 de euro pe zi din energia solara, adica peste un milion de euro pe an bani lichizi. Asta in cazul in care proiectul lor va fi acceptat de Agentia Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei.
 
 Afacerile de milioane, vanate de baietii destepti
Reprezentatii Electrica sustin ca sunt mai multi investitori interesati de genul acesta de afaceri prin care practic scot bani din piatra seaca. Parcul solar de la Lechinta este primul proiect de acest gen din judet, insa probabil vor urma si altele, avand in vedere sumele ce se produc cu astfel de afaceri de ultima generatie. "Pentru zona Lechinta sunt mai multe solicitari pentru parcuri de panouri solare de aceeasi capacitate, vreo trei sau patru investitori s-au aratat interesati sa realizeze parcuri de panouri solare. La aceasta ora exista o singura firma care are avizul pentru realizarea unui parc de panouri solare. Nu avem niciun fel de probleme sa preluam energia pe care o produc, trebuie doar sa finalizeze studiul de consultanta, dupa aceea lucrurile pot intra in linie dreapta" a declarat Alexandru Roman, directorul Electrica Bistrita.
 
Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.