Un raport secret realizat de Serviciul de Audit Intern al UE susţine că deconturile şi cheltuielile cu pensiile ale europarlamentarilor sunt atât de generoase încât unii dintre aceştia pot ajunge să câştige 1,13 milioane de euro pe lângă salarii în cei cinci ani de mandat în Parlamentul European.

Documentul care atestă acest lucru a fost ţinut secret de Parlamentul European dar a fost parţial publicat anul trecut.

Pe lângă salariu

Potrivit raportului, fiecare membru al Parlamentului European poate câştiga uşor mai mult de 1,13 milioane de euro pentru cheltuieli şi beneficii pentru pensii în cei cinci ani de mandat în PE. Printre sumele primite se numără fonduri pentru hrană (117.000 de euro), pentru personal (489.840 de euro), pentru biroul de europarlamentar (243.120 de euro) sau pentru călătorii (60.000 de euro).
Aceste cheltuieli nu includ salariul unui europarlamentar (72.215 de euro/an), care urmează să crească la 83,959 de euro după alegerile europene programate în luna iunie.

Raport ţinut secret

Între europarlamentari există o adevărată cultură de a plăti bonusuri mari personalului. De exemplu, într-un caz bonusul a depăşit de 19,5 ori salariul lunar al oficialului european.

Existenţa raportului care arată valoarea salariilor fost făcută publică de către europarlamentarul britanic Chris Davis, în urmă cu un an. Olandezul Paul van Buitenen, membru al Parlamentului European, a publicat apoi un sumar al documentului pe pagina sa de internet, în ciuda faptului că Parlamentul European a decis să nu facă public raportul. În raport, însă, se arată că nu toţi europarlamentarii abuzează de aceste servicii.
Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a declarat că, pe baza acestui raport, Parlamentul a luat măsuri şi au urmat consecinţe importante, rezultatul fiind o remanierea completă a sistemului, care va intra în vigoare după alegerile din iunie.
Astfel, după alegeri, alocaţia fixă de călătorie a parlamentarilor va fi înlocuită cu decontarea cheltuielilor reale.

Lefurile europarlamentarilor români

Nu este o afacere rea să fii membru în Parlamentul European. Lefurile sunt bune, asta dacă luăm ca punct de referinţă salariile din România, însă munca este mai multă.
O săptămână sesiune la Strasbourg, o săptămână întâlniri în grupul politic, două săptămâni muncă în comisii. În Parlamentul de acasă, leafa merge, timpul trece, ei se fac că muncesc. În Parlamentul European, cei care lipsesc de la serviciu pierd bani.
Cine, cum şi cât plăteşte pentru cei 35 de parlamentari români care au devenit membri ai PE? Este o întrebare care-i frământă în special pe aleşii din Legislativul de la Bucureşti. Sunt unii care se gândesc că pot împuşca mii de euro alegând o carieră europeană, iar alţii sunt mai pragmatici şi consideră că este mult mai rentabil să fii politician la tine acasă decât să te duci la Strasbourg, unde munca seamănă cu cea a unui funcţionar.

Diurna acoperită

Pentru observatori şi pentru europarlamentari, Parlamentul European acoperă diurna şi indemnizaţia pentru transport şi cazare. Atât membrii plini, cât şi observatorii îşi rezervă direct, cu sprijinul serviciilor specializate ale Parlamentului European transportul şi cazarea şi nu prin intermediul misiunilor la Bruxelles sau Strasbourg ale statelor membre sau în curs de aderare.
Salariul unui europarlamentar român care lucrează la Bruxelles şi Strasbourg este egal cu salariul unui parlamentar român de la Bucureşti, adică în jur de 1.000 de euro.

Faptul că, în general, europarlamentarii au salarii egale cu cele ale parlamentarilor din ţara de origine este extrem de criticat în Parlamentul European. Asta, deoarece italienii, francezii şi germanii ajung să aibă salarii foarte mari, pană la 12.000 de euro, în timp ce colegii lor din Europa Centrală şi de Est au salarii de 10 – 12 ori mai mici. Din acest motiv, există o propunere care ar putea fi aplicată după alegerile generale pentru Parlamentul European din 2009, ca europarlamentarii să aibă toţi acelaşi salariu, în jur de 7.000 de euro.

Pe lângă salariu

Pe langă salarii, Parlamentul European mai acordă membrilor săi:
Alocaţii pentru acoperirea costurilor necesare îndeplinirii activităţii membrilor, călătorii şi alocaţia zilnică;
 Alocaţia pentru cheltuieli generale;
Alocaţia necesară angajării unui asistent;
Telefoane, echipament IT şi călătorii acasă, decontate.

Alocaţiile europarlamentarilor

Europarlamentarii beneficiază de o alocaţie zilnică de 274 de euro, atât timp cât participă la activităţi oficiale în spaţiul UE, acoperind cheltuielile de cazare, masă şi alte cheltuieli aferente şederii. Pentru a obţine această alocaţie zilnică, aceştia trebuie să semneze condica. Pentru participarea la reuniuni oficiale în afara spaţiului UE, alocaţia se reduce la jumătate, dar costul cheltuielilor de cazare şi mic dejun sunt suportate de parlament.
Parlamentul European plăteşte de asemenea transportul atât internaţional, cât şi local, atât timp cât punctul de plecare sau de sosire este legat de o activitate parlamentară.

Astfel este acordată o alocaţie, care poate ajunge până la 3.826 euro pe an, pentru a acoperi costurile călătoriei oriunde în lume, cu excepţia statului unde membrul este ales, pentru diverse activităţi parlamentare, conferinţe, etc. Aceasta poate fi folosită şi pentru a acoperi costurile de cazare, dar trebuie justificată cu chitanţe, boarding pass etc.
Europarlamentarii primesc de asemenea o sumă de 3.876/lună, necesară acoperirii cheltuielilor cu facturi telefonice, echipament IT, călătoriei în statul lor membru.

Cazarea

Indiferent că a ales să stea la hotel sau să-şi închirieze un apartament, europarlamentarul român trebuie să-şi plătească singur aceste cheltuieli. Chiria unui apartament cu două camere şi un living, mobilat decent şi situat într-o zonă acceptabilă a Bruxelles- ului este de minimum 1.800 de euro, la care se adaugă în jur de 200 de euro cheltuielile de întreţinere, apă, căldură etc.
Mulţi oficiali europeni, indiferent că lucrează la parlament, comisie sau consiliu, închiriază însă apartamente mai scumpe, deoarece acestea sunt de reprezentare, se organizează întâlniri de lucru, prânzuri sau se dau interviuri presei. Deocamdată nu este şi cazul europarlamentarilor noştri, care închiriază un apartament câte doi pentru a face economii.

Angajarea unui asistent personal apolitic
Membrii Parlamentului European mai au dreptul la o alocaţie de 15.222 euro / lună, pentru a-şi angaja unul sau mai mulţi asistenţi parlamentari. Mai mulţi membri pot angaja un singur asistent. Aceşti asistenţi nu pot fi afiliaţi vreunui grup politic şi nu sunt asimilaţi funcţionarilor europeni. Astfel că, deşi la prima vedere această alocaţie pare foarte mare, în realitate din aceşti bani se vor plăti şi impozitele pe salariile asistenţilor, atât cât sunt ele în ţara de origine a europarlamentarului şi a asistenţilor respectivi.

Salarii plătite de popor

Contribuabilii români plătesc anual circa 500.000 de euro pentru fiecare europarlamentar român, bani care reprezintă salariul, diurna, cheltuielile pentru transport, sumele pentru consilierii parlamentari, plus o alocaţie consistentă pentru promovarea politică, însă după ce şi-a plătit cazarea, un politician poate rămâne lunar cu un venit de 9.000 de euro.

Din acest an, europarlamentarii vor rediscuta sumele din aşa-numitul "pachet Cox", denumit în acest fel după, Pat Cox, preşedintele Parlamentului European din vremea când s-au adoptat aceste reguli. Cea mai dură discuţie vizează egalizarea salariului, care ar afecta europarlamentarii din vestul Europei, plătiţi mai bine.

Mihaela Mocanu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.