Potrivit unor surse din piaţa imobiliară clujeană, dezvoltatorul Impact Developer Contractor are un proiect de edificare a mai multor locuinţe în zona municipiului. Nu este la prima tentativă de acest gen. Cei de la Impact au semnat în 2007 un contract cu municipalitatea clujeană, dar afacerea a căzut. Acum, compania Impact Developer Contractor este deţinută de Gheorghe Iaciu cu aproape 50% din acţiuni şi Adrian Andrici cu peste 15% din pachet., ambii implicaţi în afacerile de corupţie ale ANRP.

 

Potrivit unor surse de pe piaţa imobiliară clujeană, compania Impact Developer Contractor are un proiect de mari anverguri de dezvoltare imobiliară în Cluj Napoca.

Chiar dacă afacerile companiei au fost mai profitabile anul trecut, compania este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din ţară.

În primul semestru al acestui an, firma Impact a înregistrat un profit net de 12,2 milioane lei, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La capitolul venituri operaţionale, încasările au fost mai mari cu 14%, respectiv 70,7 milioane lei, iar veniturile din vânzarea de stocuri de proprietăţi rezidenţiale a fost de 67,46 milioane lei, în creştere cu 30% faţă de primul semestru al anului trecut. “Scăderea profitului a fost influenţată în principal de cheltuielile operaţionale şi cele de finanţare mai mari faţă de anul 2016”, se arată în raportul semestrial al dezvoltatorului imobiliar.

De altfel, anul trecut Bartosz Puzdrowski, CEO al Impact, susţinea că „piaţa rezidenţială s-a trezit anul trecut, si nu doar vânzările au crescut, dar şi preturile au început să crească încet, pentru prima oară în mulţi ani. Piaţa de-abia a început să crească şi cred că va avea acelaşi trend pentru următorii patru, cinci, şase ani, dacă nu mai mult”, a declarat Bartosz Puzdrowski în cadrul unei conferinţe de presă. În momentul de faţă, ca planuri certe de dezvoltare, Impact mai are în plan dezvoltarea a altor 3.155 de apartamente în Greenfiled, în perioada 2018-2022 şi pregăteşte două noi proiecte pe terenurile pe care le deţine în Bucureşti.

Claudiu Doboş, reprezentantul Impact a spus că nu poate confirma informaţiile referitoare la noul proiect al companiei. ”Din informaţiile pe care le am eu nu există un proiect de acest gen. Nu vă pot confirma această informaţie”, a declarat Doboş pentru Gazeta de Cluj.

 

Norocoşii din dosarul Retrocedărilor Frauduloase

In momentul de faţă, acţiunile Impact sunt deţinute de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care controlează pachetul majoritar, de 48,49% din Impact Developer & Contractor SA, după ce preluat în 2013 participaţiile fondatorilor Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu, ale căror acţiuni au fost executate silit, la cererea Băncii Transilvania. Adrian Andrici deţine 15,24%, Swiss Capital deţine 10,46%. Restul acţiunilor, de 24,82% sunt deţinute de alte persoane fizice şi juridice.

Iaciu împreună cu Andrici figurează pe lista norocoşilor care au obţinut despăgubiri de la ANRP. Conform procurorilor DNA, primii patru mari beneficiari ai tranzacţiilor drepturilor litigioase au obţinut titluri de 450 de ori mai valoroase decât sumele pe care le-au cheltuit cu moştenitorii de drept. Cea mai profitabilă afacere a făcut-o Stelian Gheorghe,  care a primit un beneficiu de 60 de ori mai mare, pe baza unei supraevaluări, datorită legăturii sale cu Dorin Cocoş şi a influenţei acestuia din urmă în lumea politică.

Gheorghe Iaciu a câştigat, dintr-o singură despăgubire, opt milioane de euro!

În august 2008, cu două luni înainte de căderea băncii Lehman Brothers, ceea ce a dat startul crizei imobiliare, Iaciu vindea 50% din proiectul Expo Market Doraly într-o tranzacţie evaluată la 70 milioane de euro. Controlează în prezent 49% din dezvoltatorul imobiliar Impact, care a construit, printre altele, cartierul Greenfield din Bucureşti şi cartierul Europa din Oradea, Doraly Mall, care administrează un centru comercial în Constanţa, şi Octogon Total Management. În compania Impact este asociat cu Adrian Andrici, alături de care s-a şi luptat în 2012 pentru preluarea controlului SIF Muntenia.  În 2014 a cumpărat, la Iaşi, cen­trul comercial Moldova Mall.

Andrici este nominalizat de procurorii DNA în dosarul în care a fost arestată preventiv AlinaBica, fosta şefa a DIICOT, Potrivit acestora, Adrian Andrici şi Stelian Gheorghe au împărţit cele 61,7 milioane de euro cu care a fost prejudiciat statul. Adrian Andrici este, cu 85%, principalul acţionar al Club Sportiv U Craiova SA. În afară clubului de fotbal, este implicat în domeniul construcţiilor, prin SCT Bucureşti  şi CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SRL, al imobiliarelor – prin Rural Moldova SRL, Extraland SRL Voluntari şi Pro Real Estate Development SRL,  şi al comerţului, prin Intensiv DVM SRL. Andrici este de asemenea prezent pe piaţa media, deţinând alături de Adevărul Holding postul Radio City FM Bucureşti(40%) şi este unul dintre finanţatorii revistei Kamikaze.

dan ioan popp china facebook (1)

La Cluj au avut ghinion

SC Impact Developer&Contractor a încheiat în 2007 un parteneriat cu municipalitatea clujeană pentru construirea unui cartier de locuinţe, iar această asociere s-a materializat prin apariţia SC Lomb, care a fost înregistrată în 2008. În cadrul acestei societăţi, primăria avea 51% din acţiuni, iar cei de la Impact, restul. În cursul acestui an, companiei Impact i s-a cerut de mai multe ori insolvenţa pentru o serie de contracte neplătite. În replică, oficialii companiei au declarat că, nu sunt probleme pentru că, de fapt, societăţile care susţin că au de primit bani de la SC Impact Developer&Contractor sunt datoare faţă de SC Impact. Cu toate acestea, la începutul acestei luni, reprezentanţii societăţii constructoare au notificat municipalitatea că acţiunile deţinute sunt anulate pentru că nu a pus la dispoziţie terenul pe care ar urma să se construiască cartierul Lomb.

La Oradea, unde SC Impact a derulat un proiect asemănător cu cel de la Cluj, compania constructoare a fost acuzată de Primăria Oradea că nu şi-a respectat o serie de obligaţii contractuale. Municipalitatea orădeană a arătat că SC Impact nu ar fi avut voie să vândă metrul pătrat construit cu mai mult de 335 de euro, însă un contract de vânzare-cumpărare încheiat pe numele unui orădean arată că preţul de cumpărare a fost în jur de 500 de euro/mp. Conform oficialilor primăriei orădene, compania Impact Developer&Contractor nu şi-a respectat obligaţiile contractuale faţă de municipalitatea orădeană. „Vânzarea locuinţelor s-a făcut la un preţ peste valoarea stabilită în contract, de 335 de euro/mp şi locuinţele nu au fost terminate în termenul de 1.200 de zile”, se arată într-o adresă a primăriei din Oradea.

La Constanţa, unde şi aici au apărut nemulţumiri vizavi de modul în care Impact şi-a respectat obligaţiile contractuale, conflictele au apărut după ce clienţii s-au trezit acasă cu somaţii prin care li se sugera să accepte semnarea unui “Act adiţional la Contractul de Execuţie”, act prin care clienţii se angajează să plătească ratele de achitare a caselor la un alt cur al monedei euro decât cel care era în vigoare la data respectivă.


Probleme cu criza

SC Impact Developer&Contractor a întâmpinat  probleme şi din cauza băncii Lehman Brothers, “promotorul” crizei financiare, care în toamna anului trecut figura ca acţionar al companiei SC Impact Developer&Contractor. După falimentul băncii americane, la începutul acestui an acţiunile companiei care se tranzacţionează la bursă au suferit o scădere. La data respectivă, principalul acţionar al Impact era preşedintele şi fondatorul companiei, Dan Ioan Popp.

El a fost implicat în afacerea prin care elena Udrea şi-a construit casa. În 2002, Gigi Becali vinde terenul casei lui Udrea către firma firma Impact Developer & Contractor (fost Impact SA, fondat de Dan Ioan Popp). Suprafaţa pe care se va construi casa fostului ministru de la Turism şi Dezvoltare făcea parte dintr-un teren de 50.000 de mp care a fost vândut de Gigi Becali către Impact.

În momentul de faţă Popp nu mai face parte din nici proiect imobiliar de anvergură.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.