Gazeta de Oradea organizează, sâmbătă, 14 mai, cea de-a VI-a ediţie a concursului „Cupa Presei la Pescuit Sportiv”
Duel între undiţarii din presă

Sorin Sotoc

Undiţele la apă! Jurnaliştii bihoreni sunt puşi în faţa unei noi provocări. Împătimiţii pescari vor avea ocazia să-şi dispute titlul de cel mai bun undiţar din breaslă. Data a fost stabilită – 14 mai, locul de asemenea – Husasău de Criş. Dacă vor să-şi demonstreze veleităţile de pescari, jurnaliştii bihoreni au acum şansa cea mare. Cea de a VI-a ediţie a singurului concurs din Bihor dedicat undiţarilor din presă va fi găzduită de cea mai nouă bază de pescuit sportiv şi de agrement din Bihor. Unde apa „fierbe” de peşte.

Gazeta de Oradea a aruncat mănuşa. Rămâne de văzut câţi dintre jurnaliştii pasionaţi într-ale pescuitului vor vrea să o ridice. Este cel de-al şaselea an consecutiv în care pescarii din presă vor avea ocazia să schimbe pixul cu undiţa şi să se dueleze pentru peştele cel mare.

Şase ani

Prima ediţie a concursului, primul de acest gen consacrat în exclusivitate jurnaliştilor bihoreni, a avut loc în primăvara anului 2000, în 6 mai, pe lacul de agrement de la Cefa, bază sportivă care a găzduit dealtfel toate cele cinci concursuri de până acum. Cu toate că ediţia inaugurală nu s-a bucurat de o largă participare, impactul în breasla jurnaliştilor a fost pozitiv şi a oferit posibilitatea continuării acestei manifestări sportive în care un simplu şi banal hobby a devenit un alt fel de liant pentru presarii bihoreni.
Cea de a doua ediţie a fost organizată în data de 5 mai 2001, când prezenţa presei locale a depăşit 60 de persoane. Mai mult de jumătate dintre aceştia şi-au încercat norocul la înmuiat râma-n apă.
Al treilea concurs a fost organizat în 11 mai 2002, când alături de jurnaliştii din mass media locală au fost prezenţi şi corespondenţi de Bihor ai cotidianelor naţionale, reprezentând un total de peste 80 de participanţi. Peste 25 dintre aceştia s-au înscris pe lista de concurenţi, iar şase reuşind să pună mâna pe premiile puse la bătaie de organizatori.
Cea de a patra ediţie a “Cupei Presei la Pescuit Sportiv”, s-a desfăşurat în data de 3 mai 2003. Dintre cei aproape 100 de jurnalişti prezenţi, un număr de 28 şi-au adjudecat dis-de-dimineaţă tot atâtea standuri de competiţie.
A cincea ediţie a concursului s-a derulat în data de 8 mai 2004 şi a adus în competiţie 30 de jurnalişti. Varianta oficială a celei de a V-a ediţii a fost urmată de o a doua, în toamna aceluiaşi an, când presarii bihoreni au fost invitaţi să se bată-n undiţe în cadrul unui concurs organizat sub patronajul renumitei firme austriece de articole şi accesorii pentru pescuit „Byron”.

„Prinde şi eliberează!”

Tradiţia continuă. În acest an, cea de a VI-a ediţie a concursului „Cupa Presei la Pescuit Sportiv” este organizată de „Gazeta de Oradea”, care continuă tradiţia începută mai mult dintr-o joacă a acestei manifestări care a captat an de an atenţia breslei presarilor bihoreni. Concursul se va derula sâmbătă în cadrul pitoresc oferit de complexul piscicol situat la periferia localităţii Husasău de Criş, la 14 km. distanţă de Oradea. Este pentru prima oară când organizatorii şi gazda acestei manifestări instituie şi promovează conceptul de pescuitul sportiv „Prinde şi eliberează!”.
Concursul se va derula cu respectarea unui regulament pe care şi-l va asuma fiecare participant. Startul de va da începând cu ora 9.30, oră de la care vor fi deschise listele de participare, după care va urma tragerea la sorţi a standurilor de pescuit. Concursul se va derula individual, într-o singură manşă de pescuit staţionar în intervalul 10.00 – 13.00. Fiecare redacţie va putea înscrie în concurs doi participanţi, existând astfel posibilitatea acumulării a maxim două premii de redacţie. În virtutea unei concurenţe echitabile, fiecare participant va putea pescui doar cu două undiţe.
După ce arbitrii delegaţi de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bihor, care supervizează derularea întregii competiţii, vor da fluierul final, prada fiecărui pescar norocos va fi cântărită iar peştele eliberat. Cele şase premii puse la bătaie de Gazeta de Oradea, constând în ustensile şi accesorii de pescuit, vor fi acordate celor care au acumulat cea mai mare cantitate de peşte, indiferent de specie. Festivitatea de premiere este programată pentru ora 14.00, după care va urma o „partidă” de poveşti pescăreşti, depănate la o masă câmpenească asortată cu o ciorbă pregătită la ceaun.

Reguli stricte

Regulamentul de participare impune pescarilor condiţii stricte, însă uşor de respectat. În concurs pot participa doar angajaţi ai unor mijloace mass-media locale, presă scrisă şi audio-vizual. Fiecare redacţie poate înscrie în competiţie doi reprezentanţi, indiferent de sex, care pot pescui cu doar două undiţe, băţ fix sau băţ cu inele. În concurs sunt admise orice fel de momeli, naturale sau artificiale şi orice fel de monturi. Fiecare participant este obligat să facă tot posibilul pentru a nu răni exemplarele prinse, care apoi sunt eliberate imediat după cântărire.

Peşti „de speriat”

Ediţia de toamnă a concursului din anul trecut, dedicată tot presarilor bihoreni, a fost organizată în 23 octombrie sub egida renumitei mărci austriece de articole şi accesorii de pescuit „Byron”. A fost concursul care a adus pentru prima oară jurnaliştii pe lacul de agrement din Husasău de Criş. Timp de trei ore, pescarii din presă au îndurat cu stoicism ploaia rece şi o vreme de să nu-ţi dai nici câinele afară din casă, în speranţa unor capturi de talie. Unii au avut noroc. Cel mai mare peşte care s-a dat lovit a fost un crap de 13,5 kg. În virtutea conceptului promovat de organizatori „Prinde şi eliberează!”, frumosul exemplar a fost cântărit, fotografiat, pupat şi repus imediat în mediul său natural. Spre disperarea unora dintre pescarii inveteraţi, care şi-l imaginau deja sfârâind pe grătar.

Visul pescarilor

Complexul piscicol de pescuit sportiv şi de agrement din Husasău de Criş a fost înfiinţat în toamna anului trecut. Situată la o distanţă de 14 km. de Oradea şi beneficiind de acces auto în orice anotimp şi indiferent de condiţiile meteorologice, balta a avut iniţial o suprafaţă de 0,8 hectare dar în prezent luciul de apă este extins la o suprafaţă de 2,2 hectare.
Speciile cu care este populat lacul sunt: crap (de până la 20 de kg.) – preponderent, caras (de până la 1 kg.), somn indigen (de peste 10 kg.), ştiucă (de peste 5 kg.), biban, clean. Cu toate că a fost deschis de curând, complexul şi-a câştigat deja faima printre pescarii bihoreni. Atât conformaţia topografică a fundului bălţii, amenajată într-o fostă balastieră cu denivelări atipice unui lac obişnuit şi propice dezvoltării unui mediu piscicol sălbatic, cât şi natura vegetaţiei de fund permit pescuitul în orice stil, cu vargă fixă ori lansetă. Dintre toate lacurile private din Bihor, acesta este singurul unde se admite şi pescuitul pe timp de noapte.
Capturile record înregistrate anul trecut au fost la crap de 18 kg., caras 800 gr., clean 1 kg. şi somn 8 kg. În acest an, cel mai mare crap prins aici a fost de 15 kg., chiar la începutul sezonului de pescuit. Amatorii de senzaţii tari au la Husasău de Criş şansa de a gusta „live” plăcerea unui dril la peşte mare şi, dacă-i ţine punga, pot să-şi ducă exemplarele prinse acasă.
Complexul oferă facilităţi de parcare şi are 10 locuri de campare. Umbrarele acoperite cu stuf, care încadrează balta, au fiecare câte un şemineu din piatră dotat cu grătar. La Husasău de Criş plăcerea unei partide de pescuit se îmbină armonios cu relaxarea unei ieşiri la iarbă verde, în mijlocul naturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.