Valul de ploi din ultima perioadă au scos la iveală starea deplorabilă a străzilor rămase neasfaltate, din Bistriţa. Deşi ne mândrim cu titlul de municipiu, pentru unii locuitori ai urbei asfaltul reprezintă un lux fără de care s-au obişnuit să trăiască, resemnându-se cu gândul că fiecare pas făcut pe strada plină de noroi şi gropi este o nouă provocare.

Locuitorii de pe străzile Tabără şi George Enescu nu se pot bucura de confortul pe care îl poate oferi o zonă rezidenţială, mai ales că până acasă sunt nevoiţi să parcurgă… o uliţă cu hârtoape. Problema nu e nouă. De mai bine de cinci ani oamenii încearcă să obţină finanţare de la municipalitate pentru asfaltarea acesteia.

Promisiuni multe, fapte… doar la anul

Situaţia se înrăutăţeşte atunci când plouă. Oamenii care locuiesc pe aceste străzi spun că în fiecare campanie electorală li s-a promis că drumurile se vor repara. Au rămas, însă, doar cu promisiunile, deoarece politicienii i-au uitat repede.

Pentru străzile neasfaltate Primăria municipiului Bistriţa ar trebui să intervină prin programul de întreţinere. Numai că … "în condiţiile în care acea zonă nu are finalizate lucrările apă-canal, nu s-a putut interveni", a precizat Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al municipalităţii.
Aproape impracticabile, străzile neasfaltate au început să creeze noi probleme locatarilor, dar şi şoferilor nevoiţi să "valseze" printre gropi. Bistriţenii s-au obişnuit deja ca, la sfârşitul anotimpului rece sau pe parcursul unei perioade bogate în precipitaţii, pe străzile neasfaltate să "răsară" gropile una câte una, iar noroiul să pună stăpânire pe toată „artera”. Problema străzilor neasfaltate nu mai reprezintă o noutate pentru locuitorii oraşului, obişnuiţi să dea piept cu realitatea şi să rezolve singuri, de cele mai multe ori, problemele. Sătui de noroiul care curge pe stradă la cea mai mică ploaie, mulţi bistriţeni au început să împrăştie pietriş în faţa casei sau să astupe gropile unde este cazul ca strada să poate fi cât de cât circulată. Astfel, pentru o promenadă pe aceste străzi după o ploaie mai zdravănă, se recomandă o pelerină şi o pereche de cizme din cauciuc, pentru că nu se ştie niciodată când un şofer nervos, care încearcă să evite zecile de gropi, te poate împroşca, la propriu, cu noroi…

Strada Tabără, strada contrastelor

Urcând pe strada Tabără din Bistriţa eşti întâmpinat de multe vile având curţile îngrijite care parcă scot şi mai mult în evidenţă strada neasfaltată.

După cum mărturisesc locatari, e aproape imposibil de urcat pe stradă când plouă sau după ploaie. Strada aflându-se în pantă, fiecare ploaie, cât de mică, face ravagii, spălând pietrişurile şi lăsând în urmă un noroi aşa de mare, încât e aproape imposibil de circulat.
Profesorul Măgeruşan Leon, locuitor pe strada Tabără a declarat pentru Gazeta de Bistriţa: „Am adunat semnături de la toţi locuitorii de pe stradă şi am cerut primăriei să facă măcar ceva. Am precizat acolo că nu s-a făcut nimic în afară de un studiu de fezabilitate, nici acela finalizat. Am fost în audienţă la domnul primar de atunci, Vasile Moldovan, şi răspunsul dânsului a fost: nu vă dau nimic, şi încă o precizare din partea primarului de ce aţi făcut casă acolo? La care am răspuns simplu: pentru că primăria a aprobat intravilan acolo, din cauza asta ne-am construit casă. L-am rugat să ne ajute măcar cu instalarea apei, cel puţin cu un utilaj de săpare sau ceva, dar nu ne-a ajutat cu absolut nimic, totul am făcut pe cont propriu. Canalizarea e terminată, dar nu sunt făcute branşările. Am înţeles că din banii plătiţi intră şi cinci metri de branşament. Cel puţin atâta să facă şi ce mai e în plus, facem noi. Am primit promisiuni de la Aquabis că vor finaliza lucrările în vara asta. După ce am depus la primărie încă o cerere cu vreo 30 de semnături, în care i-am rugat să facă ceva cu drumul care e impracticabil, au adus ceva piatră cu care au uniformizat cât de cât strada. Marea problemă a drumului e stratul freatic foarte aproape de suprafaţă, şi din cauza asta aproape tot timpul curge apă pe şanţ şi la cea mai mică ploaie, fiind şi în pantă şi lung, apa curge pe drum şi spală tot ce s-a pus pe ea. În concluzie aici nu rezistă drumul dacă nu e făcut bine. Am adus şi noi pietre, maşini de pietre, am plătit să uniformizăm cât de cât drumul să se poată circula.
Pompele pentru apă le-am cumpărat noi, dar au fost preluate de regia de apă şi acum se ocupă ei de pompe, dar marea problemă este că apa nu ajunge până sus fiindcă nu are presiune destulă„.
Familia Sarkani a declarat că au depus cerere la Aquabis, din cauză că nu au presiune la apă.” Apa neavând presiune nu urcă întotdeauna până la noi, ceea ce e foarte neplăcut nu putem folosi de exemplu maşina de spălat sau să avem siguranţa că avem apă destulă să facem o baie. Din păcate, nici până în ziua de azi nu s-a luat nici o măsură în urma cererii depuse”, au declarat cei din familia Sarkani.
Cu aceeaşi situaţie se confruntă şi familia Mihon. Deşi au plătit peste zece milioane pentru pompă, nu au apă aproape deloc, dar şi cererea dânşilor depusă la autorităţi a rămas fără răspuns.
Am luat legătura cu Vasile Moldovan, fostul primar al municipiului Bistriţa, care ne-a asigurat că drumul Tabără a fost introdus în programul de asfaltare, dar fiindcă în zonă nu erau finalizate lucrările apă-canal nu s-au putut face demersurile în această direcţie.

De George Enescu, autorităţile au aflat de la TV

Pe strada George Enescu ne întâmpină iar o privelişte tristă – clădiri moderne pe un drum neasfaltat plin de gropi. Locuitorii s-au plâns că după lucrările de apă-canalizare pe strada întreţinută până la începerea lucrărilor de locuitori, care din finanţe proprii au făcut îmbunătăţiri pentru ca strada să poată fi circulată, a rămas un drum plin de gropi şi şanţuri.

Veber Cifor Claudiu, locuitor al aceleiaşi străzi, a declarat că a depus o cerere la primărie în care cerea să refacă drumul cel puţin aşa cum era înainte de începerea lucrărilor, dar autorităţile s-au sesizat abia după ce a venit televiziunea şi a arătat starea deplorabilă a străzii. Singura intervenţie făcută de municipalitate a fost să prindă capacele de la canale în beton, în rest nu s-a făcut nimic, deşi viceprimarul George Avram a promis oamenilor că până la toamnă strada va fi asfaltată.
Un al locuitor al străzii s-a plâns că a stricat deja două maşini din cauza stării în care se află strada, şi taxiurile refuză să preia comenzi de acolo, dată fiind situaţia drumului. A declarat că a adus până acum 11 maşini de piatră, plătite din banii proprii, ca să mai uniformizeze drumul pentru a se putea circula pe ea.

Autorităţile găsesc scuze

Întrebat de situaţia străzilor amintite mai sus, viceprimarul George Avram ne-a spus că pentru strada George Enescu acum se efectuează studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic şi urmează să fie asfaltată, iar pe strada Tabără se vor depune pietrişuri când este nevoie şi, probabil, anul viitor va intra şi ea în programul de asfaltare.

Ioan Şandru, directorul SC Aquabis SA, ne-a declarat în legătură cu situaţia de pe strada Tabără: „Într-adevăr pompele pentru alimentarea apei ne-au fost predate nouă, însă sunt amplasate la un cetăţean în curte, care nu ne dă voie să intrăm pe proprietatea lui pentru eventualele intervenţii. Cei care au făcut investiţia nu au încheiat un contract cu persoana respectivă şi din cauza asta nu putem interveni”. În concluzie, localnicii trebuie să se descurce tot pe cont propriu.

Noemi Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.