În ultima ședință de lună trecută, Consiliul Local Bistrița a aprobat modificarea hotărârii din 1 septembrie cu privire la instituirea taxei speciale de salubrizare în municipiu de reședință de județ, pentru persoanele fizice. Propunerea inițială a luat o formă nouă, prin aprobarea subvenției de 3,3 lei lunar de persoană, care reprezintă în fapt diferența de la tariful vechi de 6,6 lei de persoană la noul tarif acordat Supercom, de 9,9 lei de persoană.

Prevederile conform cărora cetățenii din localitățile aparținătoare Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir și Slătinița ar trebui să plătească la nivelul tarifului de salubrizare din mediul rural, respectiv trei lei de persoană și cea referitoare la cazul familiilor cu mai mult de patru membri de a plăti pentru un număr maxim de patru persoane, nu au mai fost aprobate. Acest lucru nu înseamnă că tariful nu va fi modificat.

 

La Bistrița, deocamdată, doar subvenționare

La data aprobării taxei de salubrizare de 9,9 lei de persoană lunar, primarul Ovidiu Crețu acuza faptul că negocierile au fost făcute sub presiunea provocată de starea de urgență provocată de întreruperea serviciilor de salubritate prestate de către fostul operator Vitalia.

”Negocierea care s-a făcut cu Supercom s-a făcut în condiții de presiune. Comisia stabilită de Adunarea Generală ADI Deșeuri să negocieze a fost sub presiunea rezolvării problemei deșeurilor. Probabil că dacă ar fi fost un sistem de licitație, concurențial, așa cum va fi pentru viitorul contract de concesiune, lucrurile ar fi stat altfel. Comisia a avut un singur partener. Trei firme au fost acceptate, din care doar una a depus ofertă”, declara la acea vreme primarul Crețu.

Având la bază fișele de fundamentare pe categorii de cheltuieli, întocmite de noul operator Supercom SA Bucureşti, au fost stabilite ulterior tarife în cazul persoanelor fizice pentru precolectare, colectare, transport şi transfer deşeuri municipale, cu excepţia celor cu regim special la 9,9 lei/persoană/lună, în municipiul Bistrița și trei lei/persoană/lună în localitățile componente.

„Cuantumul ridicat al taxei de salubrizare impune subvenționarea parțială a acesteia din bugetul local al municipiului Bistrița pentru cetățenii cu domiciliul în municipiul Bistrița. Subvenția reprezintă diferența dintre tariful nou de 9,9 lei de persoană/lună și cel vechi de 6,6 lei/persoană/lună, si este de 3,3 lei pe lună de persoană. De subvenționarea parțială a taxei de salubrizare nu vor beneficia si cetățenii din localitățile componente Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir și Slătinița care vor plăti o taxă de trei lei de persoană lunar. De asemenea, în cazul familiilor formate din mai mult de patru membri, taxa se aplică pentru un număr de maxim patru persoane”, era proiectul municipalității, amânat pentru o dată ulterioară.

„Modificarea de tarif pentru localitățile aparținătoare ar putea face parte dintr-un proiect viitor, deoarece încă nu avem toate răspunsurile și documentele necesare de la ADI Deșeuri”, este explicația de acum a primarului Ovidiu Crețu, cu privire la neaprobarea proiectului de hotărâre de consiliu în forma inițială.

 

Tarife diferențiate sau discriminare?

Că ADI Deșeuri nu a transmis încă toate răspunsurile și documentația necesară s-ar putea datora și reacțiilor negative venite din partea locuitorilor municipiului Bistrița. Diferențele de taxe percepute celor care locuiesc în oraș, față de cei care locuiesc în localitățile aparținătoare au fost considerate de mulți ca fiind discriminatorii. Cei care nu sunt de acord cu o astfel de diferență susțin chiar mai mult, că de fapt costurile pentru municipiu, zona de blocuri, ar fi mai mici decât la case. Mai există însă și categoria celor care locuiesc la case, în oraș, și care spun că nu este normal să plătească mai mult decât cei din localitățile aparținătoare, condițiile și costurile de ridicare a gunoiului fiind similare.

 

Valea Borcutului și Cormaia, peste 2.000 dintre locuitorii Sângeorzului

După exemplul municipiului Bistrița și celelalte localități urbane din județ au transmis solicitări de aprobare a unei taxe de salubrizare diferențiate pentru localitatea reședință, respectiv localitățile aparținătoare.

„Am depus o cerere în acest sens la ADI Deșeuri în urma semnării contractului cu Supercom, la începutul lunii septembrie. Am solicitat de asemenea facturarea la numărul de beneficiari, ținând cont de un maxim de patru membri per familie”, ne-a precizat primarul orașului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău.

La Sângeorz Băi, aproape 2000 de persoane trăiesc în localitățile componente Cormaia și Valea Borcutului.

”Motivarea celor de la Supercom, care au făcut această propunere, a fost aceea de solidaritate cu familiile mai numeroase și cu cei cu venituri mai reduse, care trăiesc în  localitățile aparținătoare, în condiții similare cu cele din mediul rural”, a explicat la rândul său secretarul orașului Sângeorz Băi, Traian Șorecău.

„Sperăm că modificările de tarif să intre în vigoare odată cu factura din luna octombrie”, a mai spus el.

traian-ogagau

Năsăud nu are buget pentru subvenționarea taxei

La Năsăud deja a fost primit răspunsul și acceptul din partea firmei Supercom pentru un tarif diferențiat. Primarul Mircea Romocea spune că a solicitat acest lucru în a doua parte a lunii septembrie, după ce a avut o discuție cu primarul de la Bistrița, Ovidiu Crețu, și cu reprezentanții Supercom.

„Am primit deja un răspuns pozitiv din partea operatorului de salubrizare. După ce vom avea avizul final de la ADI, von institui și noi o taxă de salubrizare redusă pentru localitățile componente, Liviu Rebreanu și Lușca. Tariful acceptat de Supercom este de trei lei de persoană lunar, constituit ca taxă anuală de salubrizare, ne-a precizat primarul Mircea Romocea.

În privința unei eventuale subvenționări a taxei de salubrizare, primarul spune că este dificil acest lucru, având în vedere bugetul redus al localității, dar că va avea loc o discuție în acest sens la nivelul consiliului local. În Năsăud, fostul operator de salubritate, Vitalia, avea încheiate 6.000 de contracte cu beneficiarii, dintre care 700 erau în cele două localități, Liviu Rebreanu și Lușca.

 

Beclean, într-o situație similară

La Beclean situația este similară, aici fiind vorba de trei localități aparținătoare, respectiv Coldău, Figa și Rusu de Jos.

Primarul Nicolae Moldovan a precizat pentru Gazeta de Bistriţa că la nivelul oraşului Beclean nu ia în calcul o eventuală subvenţionare a costurilor pentru a reduce practic taxa de salubrizare la nivelul tarifului de dinainte, pentru persoanele din localitatea de reşedinţă.

„Noi am solicitat ADI Deşeuri, atât pentru localităţile aparţinătoare, cât şi pentru alte cartiere, ale căror condiţii sunt similare cu cele din mediul rural, aprobarea unui tarif redus, ca la sate. Nu am primit încă răspuns de la ADI Deşeuri, dar ne aşteptăm să ne fie aprobat tariful redus pentru Coldău, Figa şi Rusu de Jos. Cererea am formulat-o având la bază tocmai similitudinea în care serviciul de salubritate se desfăşoară în aceste localităţi, la fel ca în cele din mediul rural din restul judeţului”, a spus primarul Nicolae Moldovan.

Beclean este prima unitate administrativ teritorială care, după exemplul Bistriței, a aprobat instituirea unei taxe de salubrizare în localitate, prin ședință de consiliu local la începutul lunii septembrie.

 

Cine nu declară numărul de persoane, primește decizie de impunere

Calculată de la tariful de 9,90 lei de persoană per lună, taxa specială de salubrizare este de fapt de 118,80 lei de persoană/an. Conform reglementărilor legale în vigoare, taxa se plăteşte anual, cu termene de plată în două rate egale și se încasează prin casieriile Direcţiei Economice – Venituri din Primărie, direct în contul municipiului deschis la Trezoreria Bistriţa, sau online.

Stabilirea taxei speciale de salubrizare pentru persoanele fizice se face pe baza declaraţiei de impunere a acestora. În cazul nedepunerii declaraţiei în termen de 15 zile de la data aducerii la cunoştinţă publică a hotărârii, obligaţia de plată se va stabili din oficiu si se vor emite decizii de impunere, care se vor transmite contribuabililor persoane fizice.

Direcţia Economică – Venituri, pe baza declaraţiilor de impunere depuse de către utilizatori conform legii şi a deciziilor de impunere din oficiu, transmite lunar Direcţiei Servicii Publice situaţia la zi a beneficiarilor serviciului de salubrizare.

În baza situaţiei lunare, Direcţia Servicii Publice confirmă prestarea serviciilor către utilizatori prin serviciul de specialitate şi achită contravaloarea prestaţiilor reprezentând taxa specială de salubrizare, pe baza facturilor emise de operatorul desemnat al serviciului de salubrizare precum si a altor documente justificative, întocmite de Serviciul de specialitate al Direcției Servicii Publice Bistrița.

mircea-romocea-bistrita-nasaud

Prețul corect vine prin superoferte

Acest joc de-a „prețul corect” este cel puțin ciudat, în condițiile în care fostului operator de salubritate, Vitalia, i-a fost respinsă ultima solicitare de majorare de tarif pentru colectare de către ADI Deșeuri. Ori, se știe, Vitalia și-a pierdut licența de operator de salubritate tocmai din cauza ineficienței economice, adică mai concret a pierderilor înregistrate din activitatea de bază. În momentul în care vine Supercom, cu „superoferta”, primește tot ceea ce visau cei de dinaintea lor: adică tarife mari, plăți direct de la bugetele locale, prin instituirea așa-numitei taxe de salubrizare de către toate UAT-urile, și un aparat administrativ pe tavă, care lucrează în beneficiul său (documente, declarații de impunere către cetățeni, colectare taxe etc.).

Speculațiile pe această temă pot fi multe. Ceea ce este cert e faptul că locul Vitaliei a fost luat foarte rapid, pe o criză declanșată brusc, deși situația economică a fostului operator era știută de doi ani de zile, adică era un deznodământ previzibil. S-a instituit starea de urgență, care a permis apoi contractarea serviciilor firmei Supercom „sub presiune”, după cum s-a exprimat Ovidiu Crețu, primarul municipiului Bistrița.

 

ADI face primul pas, în locul Vitaliei

Mai mult, dacă până acum doar se vorbea, s-a declanșat deja și un război în instanță, care se anunță a fi unul complicat, între fostul operator și ADI Deșeuri. Dacă în urmă cu nu foarte mult timp, ADI Deșeuri proviziona fonduri prin solicitări de suplimentare a contribuției UAT-urilor și Consiliului Județean, tocmai pe motiv că se aștepta la un proces cu fostul operator, iată că tot ADI Deșeuri este cel care face primul pas și dă în judecată Vitalia. Motivul ar fi că nu sunt de acord cu întreruperea contractului din vina asociației, așa cum a denunțat Vitalia contractul.

„Având în vedere rezilierea contractului de concesiune nr.187 din 17.02.2016 cu SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud va avea nevoie de asistență juridică în ipoteza în care apar litigii cu vechiul operator, precum și în vederea întocmirii unei documentații de atribuire care va sta la baza procedurii de atribuire a serviciului public de salubrizare, respectiv activității de precolectare și colectare și transport al deșeurilor municipale și managementul stațiilor de transfer și al centrelor de colectare din jud. Bistrița-Năsăud. Aceste cheltuieli vor fi în sumă de 165.000 de lei”, se arăta într-o adresă semnată de fostul director executiv al ADI, Dragomir Cîmpan, trimisă conducerii Consiliului județean. Primul pas l-a făcut însă tot ADI Deșeuri, care pe data de 9 septembrie înregistrează la Tribunal un dosar în care dă în judecată Vitalia.

„Noi am primit o notificare de reziliere a contractului din culpa ADI Deșeuri pe care o contestăm. Nu suntem de acord că noi suntem vinovați. Am angajat avocat. Decizia luată este de a contesta, și e aprobată de Adunarea Genarală a ADI Deșeuri de o lună de zile”, a spus Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Nicolae Moldovan

Niciodată să nu spui niciodată

Fără să vrem a da idei nimănui, putem însă să ne întrebăm cui folosește, în situația de acum, un astfel de proces între ADI Deșeuri și Vitalia. Adică ADI Deșeuri face tocmai ce trebuia să facă Vitalia. Numai că acum, fostul operator poate să pună pe tapet, ca argument în procesul deschis, tocmai „favorurile” care i-au fost făcute noului operator, demonstrând că lipsa de eficiență economică nu i se datorează, ci i-a fost provocată tocmai de către organismul județean, prin condițiile impuse. Și să mai ceară și daune…

Până la deznodământul final va mai trece destul timp. În viitorul apropiat însă vor trebui trecute alte două etape. Va avea loc o licitație pentru atribuirea serviciului de salubrizare, după încheierea perioadei limitate de trei luni, de la starea de urgență din luna august și vor mai fi niște …alegeri, pe data de 11 decembrie. Aparent cele două chestiuni nu au nicio legătură una cu cealaltă, însă vorba celor care fac politică: „niciodată să nu spui niciodată”. Mai ales când te gândești că la sate e fieful și bazinul electoral ce trebuie ținut aproape. Iar la oraș, o subvenționare din bugetul local dă bine la imagine. Cu alte cuvinte, mărinimie din ambele părți de data aceasta, că este de unde: și de la Supercom, și de la administrația publică. În ceea ce privește cetățeanul plătitor de taxe, adică… votantul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.