La circa o săptămână după ce Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis contestația lui Traian Larionesi cu privire la durata prea mare a anchetei în dosarul în care Floare Gaftone, secretarul municipiului Bistrița, și Monica Pop, arhitectul șef al municipiului, sunt cercetate alături de alți funcționari din cadrul Primăriei Bistrița pentru constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și fals intelectual, și s-a dat un termen de maxim 10 luni pentru finalizarea cercetărilor, anchetatorii s-au trezit din amorțire și s-au gândit să schimbe expertul care trebuia să întocmească expertiza de specialitate, însă timp de mai bine de 2 ani și jumătate nu a mișcat un deget.

Arhitectul brașovean Cătălin Pricope, care este totodată și expert judiciar, a fost desemnat în iulie 2021 de procurori să întocmească în termen de 3 luni expertiza de specialitate în dosarul în care Floare Gaftone, Monica Pop, Monica Szucs, Sabina Malaicu, Dumitru Cincea și Ștefan Tamaș sunt cercetați de procurori pentru presupuse infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale. Numai că, în loc să efectueze lucrarea cerută de procurori, arhitectul Pricope, deși a încasat o parte din cei 85.000 lei, sumă pentru care s-a bătut palma pentru întocmirea documentației – bani plătiți de IPJ, dar și de părțile vătămate din dosar – i-a sfidat pur și simplu pe anchetatori. După mai bine de doi ani și jumătate de plecăciuni și rugăminți fierbinți, organele judiciare s-au gândit că este cazul să-l înlocuiască pe Pricope cu un alt expert. De fapt gândul cel bun le-a venit mai mult la presiunea judecătorilor de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care, la finele lunii martie, au decis că ancheta trebuie finalizată în termen de 10 luni, fiindcă a fost prea mult tărăgănată.

Cu toate anchetatorii au găsit țapul ispășitor în persoana arhitectului brașovean, mare parte din vină o poartă chiar ei! Aste în condițiile în care, atunci când au văzut că expertul nu-și face treaba pentru care a fost desemnat, în loc să acționeze ferm și să-l schimbe, așa cum spune legea, au preferat să doarmă în post, așteptând trecerea timpului. Că doar prescripția e după colț!

Flituiți la greu de expert

După ce Pricope s-a fofilat o vreme și nu a făcut nimic în expertiza dispusă în dosar, deși termenul de finalizare a fost prelungit de trei ori cu câte 60 de zile, scadența fiind stabilită pe data de 29 martie 2022, anchetatorii au început să se agite și au încercat să ia legătura cu el pentru a-i cere explicații. Asta în condițiile în care, legal, după o prelungire cu maxim 6 luni de zile a termenului limită de finalizare a unei expertize, nu mai exista temei legal pentru o altă prelungire.

Cu toate acestea, polițiștii implicați în anchetă l-au contactat telefonic pe arhitect și s-au înțeles să se întâlnească în Brașov, însă când au ajuns acolo au constatat că au făcut drumul degeaba, fiindcă Pricope nu s-a prezentat la discuții. Când polițiștii au încercat să ia din nou legătura telefonic cu el, arhitectul le-a respins apelurile, trimițându-le un mesaj prin care îi anunța că este într-o ședință și că se va deplasa el ulterior la Bistrița. Numai că, Pricope nu s-a ținut de cuvânt. Și nici nu le-a mai răspuns anchetatorilor, nici la telefon și nici la mesaje. Drept urmare, anchetatorii au ajuns la concluzia că există din partea lui Pricope rea-voință “de a nu continua colaborarea și de a amâna cât de mult termenul predării lucrării, din motive neexplicate/neîntemeiate”.

“Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât expertului Pricope Cătălin i-a fost predat întreg dosarul cauzei, precum și toate documentele necesare efectuării expertizei, cât și sume de bani în mai multe tranșe, sub formă de avans în vederea efectuării expertizei, sume înaintate atât de către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, cât de și părțile vătămate (…).

În perioada următoare organele de cercetare penală au efectuat foarte multe apeluri telefonice către numitul Pricope Cătălin, mesaje, diverse materiale informative luate din presă, dar susnumitul nu a răspuns, nu a dat curs niciunei acțiuni efectuate de organele de cercetare penală, fiind întocmite procese verbale în acest sens și depuse la dosarul cauzei”, se arată în ordonanța de înlocuire a expertului.

Au prelungit termenul de efectuare a expertizei în afara legii

În condițiile în care la dosar exista un document care atesta că, în urmă cu ceva ani, Pricope fusese solicitat de municipalitate în vederea efectuării unei lucrări de specialitate PUZ Codrișor – PUZ-uri solicitate ulterior de către arhitectul brașovean și care fuseseră ridicate în original de către procurori de la Primăria Bistrița – anchetatorii au luat în calcul posibilitatea ca acesta să fi fost contactat de una dintre persoanele cercetate în dosar.

Drept urmare, pe 16 iunie 2022 s-a emis o ordonanță prin care s-a dispus predarea integrală, de îndată, a dosarului penal 89/P/2021, împreună cu toate documentele predate expertului în data de 2 iulie 2021, dar și cele ulterioare, precum și predarea expertizei judiciare în urbanism, indiferent dacă aceasta este întocmită parțial sau total. Totodată s-a dispus obligarea lui Pricope să restituie integral sumele de bani primite în avans în vederea efectuării expertizei.

Cu toate acestea, anchetatorii au găsit de cuviință să se mai milogească de Pricope, încă o dată.

Astfel, pe 17 iunie 2022, deci la o zi după ce s-a emis ordonanța amintită mai sus, “în speranța identificării unei explicaţii pertinente”, anchetatorii s-au dus la Brașov unde s-au întâlnit cu Pricope și au căzut de comun acord ca expertiza să fie terminată până la finele lunii septembrie. Asta deși legal termenul de efectuare a expertizei nu mai putea fi prelungit!

Și culmea, polițiștii au fost flituiți și de data aceasta, fiindcă arhitectul nu s-a ținut de cuvânt. În luna în care trebuia să predea lucrarea, Pricope a fost citat de două ori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, însă nici vorbă să se prezinte. După lungi insistențe, Pricope a ajuns la Bistrița abia spre finele lunii octombrie, când a fost stabilit “cu maximă clemență” un nou termen pentru finalizarea expertizei: 17 februarie 2023.

Numai că, arhitectul brașovean s-a dat iar la fund, nu a mai răspuns nici polițiștilor, nici procurorului de caz și nici nu a efectuat expertiza dispusă în dosar.

“Așadar, numitul Pricope Cătălin, desemnat prin ordonanţa organelor de cercetare penală nr. 89/P/2021 din data de 02.07.2021 în calitate de expert judiciar pentru a efectua o expertiză judiciară în urbanism, nu a întocmit raportul de expertiză în termenul legal final stabilit (termenul inițial a fost prelungit de trei ori succesiv, în total 6 luni, la solicitarea expertului Pricope Cătălin, fiecare prelungire fiind de câte 60 de zile).

Deși la expirarea termenului final prelungit succesiv i-a fost solicitat de către organele de cercetare penală în mod expres, prin diferite modalități, în multiple rânduri, fie finalizarea raportului de expertiză, fie prin punerea la dispoziție a tuturor actelor și obiectelor încredințate, precum și observațiile cu privire la activitățile desfășurate până la momentul înlocuirii sale și prezentarea la sediul organelor de urmărire penală în vederea lămuririlor necesare, acesta cu rea-credință nu a dat curs acestora.

Astfel, expertul judiciar Pricope Cătălin a încălcat dispozițiile art. 175, alin 7 și 8 și alte art. 176, alin 4 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală(…)”, se mai precizează în document.

Au dormit în post, dar dau vina doar pe expert

Anchetatorii spun că faptele sunt cu atât mai grave cu cât au condus la crearea unor pagube atât în dauna persoanelor vătămate din cadrul dosarului penal, prin împiedicarea soluționării cauzei, proba cu expertiza fiind esențială, în lipsa acesteia neputând fi finalizată urmărirea penală și tragerea la răspundere penală și civilă a persoanelor cercetate, cât și a Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, care a achitat parțial contravaloarea lucrării.

Practic, prin refuzul de a duce la bun sfârșit expertiza care i-a fost încredințată, dar și de a se prezenta în fața organelor judiciare și de a restitui actele predate cu ocazia dispunerii expertizei, Pricope nu a făcut altceva decât să împiedice desfășurarea anchetei, dând astfel un ajutor nesperat persoanelor cercetate în dosar.

Pricope a avut ca termen de predare a întregii documentații existente la dosarul de urmărire penală data de 28 noiembrie 2023.

Anchetatorii au mai așteptat însă, încă patru luni pentru a dispune înlocuirea expertului cu un altul pentru a întocmi documentația cerută de procurori. Și asta doar obligați de termenul dat de judecători.

1 COMENTARIU

  1. Normal că se tergiversează
    Procurorii sunt APARATORII CORUPTIEI IN BISTRIȚA,SE CUNOASTE FOARTE BINE
    Ar trebui arestați acești indivizi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.