Legea pensiilor a stârnit suficient de multe controverse cât pentru un foileton întreg. Până la un punct, lucrurile sunt simple. Partidul Național Liberal susține această lege, ba chiar va fi a patra majorare de pensii în timpul guvernărilor liberale din ultimii ani trei ani. Tot PNL a spus foarte clar: creșterea pensiilor nu va fi condiționată de creșteri de taxe sau introduceri de taxe noi, a notat deputatul PNL Diana Morar, pe pagina sa de Facebook.

Aleasa bistrițeancă îl critică dur pe premierul Marcel Ciolacu din cauza intenției acestuia de a majora taxele sau de a introduce altele noi, pentru a face rost de bani la bugetul de stat, în timp ce doar din colectarea necorespunzătoare a TVA, România a pierdut 37 de miliarde lei.

„Cea mai simplă cale, mai ales dacă există un oarecare grad de confuzie între termenii de social și socialist, e să crești taxele. Nu avem bani? Să luăm de la bogați. Doar că modelul Robin Hood de la Buzău are nevoie de o oarecare finisare. Bogații de la care visează premierul să mai scoată niște bani la buget sunt, de fapt, contribuabilii onești care susțin economia. Care plătesc taxe, impozite, salarii, nu scot bani din țară prin diverse tertipuri și nici nu fac evaziune fiscală.

Mai mult decât atât, acești antreprenori sunt copiii sau nepoții celor cărora le creștem pensiile. Ei merg acasă copleșiți de griji și împovărați de datorii, înjurând statul român care nu mai încetează să pună presiune. Unii aleg să pună lacătul, poate să plece din țară, lăsând în urmă copii singuri sau părinți cu pensii mai mari, dar sfâșiați de dor și griji. Privind cu o doză de cinism, probabil că pe Kiseleff calculele electorale sunt simpliste: noi luăm voturi de la pensionari, antreprenorii sunt la liberali, nu ne pasă. Aș îndrăzni să spun că între banii de la pensie și suferința propriilor copii, alegerea în cabina de vot va fi una emoțională.

Revenind la dilema care ne macină pe toți – de unde luăm banii pentru pensii – , soluțiile sunt altele decât pedepsirea mediului de afaceri. Vorbim de colectare – unde stăm la fel de prost ca în ultimii ani. Doar din TVA, în 2022, România a pierdut 37 de miliarde lei – o treime nu se colectează, suntem pe primul loc in Europa. În plus, creșterea taxelor în general favorizează economia gri sau neagră, pentru că multe firme își pun creativitatea la contribuție ca să fenteze sistemul. Soluția NU este creșterea taxelor și nici introducerea de taxe noi.

Sigur că toți economiștii spun cuvântul magic: colectarea. Pentru a crește colectarea avem nevoie de un ANAF modern și puternic. Un ANAF funcțional presupune creșterea capacității instituționale, cu întărirea structurilor teritoriale, cu angajați motivați și stimulați, nu puși sub presiune ca li se scad salariile concomitent cu creșterea cerințelor la locul de munca, așa cum in prezent se susțin amendamente prin parlament, cum este cel inițiat de UDMR la Senat care, ironic, cere creșterea gradului colectării după ce taie veniturile angajaților ANAF. Este necesară digitalizarea de îndată , însă, despre procesul de digitalizare nu putem vorbi în termeni rapizi, peste noapte, astfel ca lucrurile trebuie abordate într-o notă serioasă, nicidecum declarații populiste.

Iar domnului Robin Hood de la Buzău, care declară război evazioniștilor, îi sugerez să caute pădurea dincolo de copaci. Dl Ionut Mișa, colegul său protejat pe funcția de  vicepreședinte ANAF, îi poate răspunde. Dacă nu, să plece! Să se uite și în curtea marilor datornici la stat. Și în cea a marilor contribuabili. Să caute profiturile care ies din țară fără vreo ezitare, să caute tertipurile fiscale prin care statul ratează milioane de euro lunar și să lase antreprenorii să își facă treaba. Pe înțelesul lui, evaziunea fiscală nu este la copiii și nepoții pensionarilor după al căror vot tânjește.

Partidul Național Liberal va bloca prin toate pârghiile, orice încercare de creștere sau introducere de taxe noi.

Soluții există, chiar dacă nu sunt simple. Dar nici guvernarea responsabilă nu va fi vreodată simplă”, a scris Diana Morar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.