Consilierii locali bistrițeni trebuiau să voteze zilele trecute prelungirea actualului PUG, până noua varianta actualizată va fi finalizată, undeva prin 2026. Documentul a fost „bombardat” de obiecții de legalitate, pe care secretarul Floare Gaftone le-a expus pe nu mai puțin de 39 de pagini, în care a surprins toate demersurile pe care le-ar fi făcut cu privire la PUG în ultimul deceniu. Între timp, din cauza lipsei unui aviz de la Ministerul Dezvoltării, proiectul de hotărâre n-a mai fost votat de consilieri și a fost retras de pe ordinea de zi de către primarul Ioan Turc.

Primăria Bistrița pregătește un nou Plan Urbanistic General, care, însă va fi gata abia prin 2026. Municipalitatea a organizat o licitație pentru a găsi o firmă care să se ocupe de reactualizarea PUG, însă aceasta nu s-a finalizat încă. Astfel, până una alta, municipalitatea este nevoită să funcționeze tot după PUG-ul din anul 2013, care a mai fost prelungit o dată în 2018.

Proiectul ce prevede prelungirea Planului Urbanistic General s-a aflat pe masa consilierilor locali la ședința extraordinară de CL din 31 octombrie. Proiectul a fost însă retras de pe ordinea de zi chiar la începutul ședinței, chiar de către primarul Ioan Turc, asta după ce documentul n-a primit avizul Ministerului Dezvoltării:

„Propun retragerea de pe ordinea de zi a punctului 5. Motivul este acela că  nu a venit avizul de la Ministerul Dezvoltării, un aviz absolut obligatoriu pentru a intra cu proiectul de hotărâre pentru dezbatere și aprobare în Consiliul Local. Vom convoca o ședință de Consiliu Local, cu caracter extraordinar, imediat ce vom avea avizul”, a precizat în cadrul ședinței, primarul Ioan Turc.

Ce „bube” a găsit Floare Gaftone prelungirii PUG-ului:

Secretarul Floare Gaftone a pus însă tunul pe documentul ce trebuia să fie votat de consilierii locali și a venit cu mai multe obiecții de legalitate, care s-au întins pe nu mai puțin de 39 de pagini. Acolo, Floare Gaftone reia și toate demersurile pe care le-ar fi făcut cu privire la PUG încă de pe vremea fostului primar Ovidiu Crețu.

Secretarul municipiului Floare Gaftone vorbește și de lipsa avizului din partea Ministrului Dezvoltării, care a și stat la baza retragerii proiectului de pe ordinea de zi, dar și faptul că au trecut mai mult de 10 ani de la întocmirea PUG-ului care se folosește acum și că nu se poate prelungi mai mult de o dată.

„Având în vedere problemele întâmpinate în aplicarea Planului Urbanistic General al municipiului, în lipsa clarificării problemei URT-urilor aplicabile nu avizez proiectele de hotărâre și nu voi contrasemna hotărârea Consiliului Local de prelungire a prelungirii termenului de valabilitate a documentației de urbanism, chiar dacă documentația proiectului va fi completată cu avizul MDLP – care în acest moment lipsește”, spune Floare Gaftone în document.

Urgența votării acestui proiect este într-adevăr maximă, întrucât prelungirea anterioară a Planului Urbanistic General a fost votată în 31 octombrie 2018 pentru următorii 5 ani, deci până în 31 octombrie 2023. În aceste momente, cu proiectul retras de pe ordinea de zi, Primăria Bistrița se ghidează după un Plan Urbanistic General expirat.

Numai că, Floare Gaftone este într-o mică eroare, asta pentru că potrivit legii, valabilitatea unui Plan Urbanistic General este de maxim 15 ani, astfel că, PUG-ul Bistriței poate fi extins, ținându-se cont de lege, până în 2028.

Singurul proiect care a fost votat și a primit, culmea, și girul secretarului Floare Gaftone a fost cel care prevede inițierea demersurilor de prelungire, dar nu și prelungirea propriu-zisă.

Primarul Turc și secretarul Gaftone s-au luat la harță în ședința de CL

Deși n-a mai ajuns pe masa consilierilor locali, acest proiect a aprins spiritele în ședința din 31 octombrie, secretarul Floare Gaftone luându-se la harță, așa cum îi este obiceiul în ultima vremem fie cu viceprimarul Sorin Hangan, fie cu primarul Ioan Turc.

„Am avut în vedere în momentul în care am întocmit obiecții de legalitate faptul că nu s-a făcut dovada existenței avizului Comisiei Tehnice de Urbanism, nici dovada consultării acestei comisii așa cum se prevede Legea 350, Legea Urbanismului. (…) Nu îmi rămâne decât să sper ca până la următoarea ședință se vor face demersurile necesare. Apreciez că având în vedere că au trecut 10 ani de la aprobarea PUG-ului, precum și multitudinea de probleme cu care ne confruntăm este nevoie de o prezentare amplă în fața consiliului local. Este de notorietate faptul că avem nevoie de o precizare foarte clară cu privire la completarea documentației de urbanism”, și-a motivat Floare Gaftone decizia de a ataca prelungirea PUG-ului, în cadrul ședinței extraordinare.

Primarul Ioan Turc a dat de înțeles secretarului Floare Gaftone că nu va permite ca orașul să fie blocat prin neprelungirea PUG-ului, până la finalizarea celui nou:

„Situația este criticabilă și nu avem nicio culpă nici eu nici viceprimarii, nici administratorul public. Am găsit o stare de lucruri, dar vreau să clarific un aspect: orașul nu poate fi lăsat fără un plan de urbanism general, pentru a satisface interesele cuiva sau pentru a alimenta probleme de natură personală, subiectivă. Se lucrează pe o documentație din 2013. S-a făcut o prelungire în 2018, nu avem decât să mai prelungim pentru o scurtă perioadă de timp, pentru că a fost urcată în SEAP, facem procedură pentru realizarea unui PUG nou, conform finanțatorului, noua documentație trebuie să fie gata până în luna mai 2026. Așa cum s-a procedat din 2013 până în 2018, vom proceda și din 2023 până în 2026. Toate aceste interpretări, artificii, meditații pline de retorică nu își au rostul și locul. Nu voi fi de acord ca orașul să fie blocat”, a spus Ioan Turc.

Primăria Bistrița pregătește un nou Plan Urbanistic General, care va fi gata abia în anul 2026. Proiectul Elaborarea și transpunerea în format GIS a Planului Urbanistic General al municipiului Bistrița și transpunerea în format GIS a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a municipiului Bistrița are o valoare de aproape un milion de euro și este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Elaborarea Planului Urbanistic General presupune revizuirea reglementărilor urbanistice, a indicatorilor urbanistici propuși și a prevederilor planului inițial prin aducerea acestora în acord cu legislația în vigoare, tendințele de dezvoltare și cerințele de dezvoltare și actualizarea listei de proiecte de investiții necesare pentru implementarea viziunii de dezvoltare, în baza unor studii de specialitate și a analizei gradului de implementare a planurilor urbanistice în vigoare și a impactului acestora la nivelul localității. Acesta, dar și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului vor fi transpuse în format GIS, în cadrul aceluiași proiect.

Planul Urbanistic General (PUG) este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor ce compun unitatea teritorial-administrativă de bază. Planurile Urbanistice Generale cuprind analize, reglementări şi regulamentul local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unităţii de bază (suprafeţe din intravilan, cât şi din extravilan).

PUG-ul stabileşte și norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scară mai mică, Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) şi apoi Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD).

Andreea Radu

1 COMENTARIU

  1. Pai astia din 2013 nu au avut timp sa faca/comande un PUG nou? Adica de 10 ani???
    Sunt de noaptea mintii astia din primarie de la urbanism! De lucrul asta cine se face vinovat, ca mi se pare destul de grav? Stiu ca in lege zice ca se poate prelungi:
    „valabilitatea poate fi prelungită tot prin hotărâre a consiliului local, pe baza analizei de specialitate, dacă se menţin reglementările urbanistice prevăzute şi dacă acestea nu contrazic alte reglementări conexe sau acte normative apărute între timp.”
    Dar a verificat cineva de la urbanism daca nu au aparut reglementari noi, ca ma indoiesc ca nu!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.