Medicul urolog Dan Stefanescu, prins in flagrant in timp ce lua mita de la un pacient, a fost scos de sub urmarirea penala de procurorii bistriteni. Doctorul a primit doar o amenda administrativa in cuantum de o mie de lei.
In ultimii 20 de ani, Dan Stefanescu a mai fost cercetat de procurorii bistriteni, tot pentru luare de mita, dar si atunci, ca si acum, s-a dispus neinceperea urmaririi penale.

Dan Stefanescu, singurul medic urolog din judet, a fost prins de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud in timp ce lua mita de la un pacient, in luna februarie anul acesta.
Cel care l-a turnat procurorilor pe Stefanescu a fost un pacient al acestuia, un barbat in varsta de 60 de ani, din Viile Tecii. Omul avea nevoie de un aviz pentru dosarul de prelungire a pensiei de boala, pe care o avea de mai bine de zece ani, si trecerea in grupa a doua de invaliditate. Cum doctorul Stefanescu nu a vrut sa-i dea avizul fara a primi 400 de lei, iar el nu avea de unde sa-i mai plateasca, batranul s-a prezentat la procurori.

Nu a avut bani sa-i dea mita si l-a turnat la politie

La acea vreme, barbatul din Viile Tecii a declarat pentru bistriteanul.ro ca nu a fost prima data cand i-a dat spaga doctorului Stefanescu. „De-a lungul mai multor ani i-am dat mita doctorului Stefanescu. Dar anul acesta chiar nu am mai avut si din acest motiv nu a mai vrut sa-mi puna diagnosticul”, a spus omul.
„In urma cu multi ani m-am imbolnavit de uretra. Am fost operat de uretra si la Mures, si la Cluj si la Bucuresti. Pana la urma am ajuns si in Germania. Dupa sase luni m-am intors in Bistrita si am venit la doctorul urolog Dan Stefanescu. Dupa ce i-am explicat tot ce mi s-a intamplat, pur si simplu mi-a stricat toate operatiile pe care mi le-au facut specialistii. Mi-a facut vreo trei operatii si dupa aia mi-a spus… stai un pic…ca eu nu pot sa-ti fac operatia asta de cate ori vreau… Am fost propus de catre el sa intru in pensie de handicap. Chiar el mi-a pregatit dosarul. Vreau sa spun ca eu am intrat in pensie de handicap pentru ca am fost bolnav, eu nu m-am dus sa-i ofer bani ca sa-mi cumpar o pensie. Cand am mai avut bani i-am mai dat, dar anul asta chiar nu am mai avut de unde sa-i dau. Din acest motiv m-a tot purtat si nu a vrut sa-mi puna diagnosticul. Trebuia sa ma prezint la Comisia de Handicap si din acest motiv a trebuit sa ajung la medicul urolog. Cand trebuia sa-mi ofere hartia prin care sa-mi puna diagnosticul a tot spus ca nu stie daca mi-o mai poate da (eu nu i-am dat nici un ban)”, a mai povestit barbatul.
Cand a vazut ca nu are nicio sansa de a i se rezolva problema fara sa dea bani medicului urolog, batranul a apelat la politisti.
„In ultima instanta am apelat la politia economica si le-am spus tot ce mi s-a intamplat. Ei mi-au dat niste bani pe care scria MITA. M-am dus la spital si i-am oferit doctorului banii, iar el i-a luat fara nici un fel de remuscare. Apoi au intervenit politistii si procurorii care au actionat. Acestia au gasit urme de amprente ale doctorului pe bani si de acolo au inceput sa faca o ancheta. Sa stiti ca mi s-a mai intamplat ceva asemanator in urma cu aproximativ cinci ani. Am depus o plangere la un director. Dupa cateva zile a venit cineva la mine si m-a rugat sa-mi retrag plangerea. Apoi am fost operat si tratat, fara nici un ban. Sincer mi-e frica de ceea ce o sa se intample, dar nu se poate ca pe intreg judetul sa fie singurul medic urolog”, a mai marturisit barbatul din Viile Tecii.

A mai fost cercetat pentru luare de mita

Dupa ce doctorul Dan Stefanescu a luat banii inscriptionati cu MITA, procurorii au deschis o ancheta impotriva acestuia. Medicul a fost cercetat in stare de libertate, deoarece, potrivit procurorilor, suma despre care se vorbea era foarte mica. In ziua flagrantului, Stefanescu a refuzat sa fie audiat, el prezentandu-se la Parchet pentru a da declaratii abia trei zile mai tarziu, in jurul pranzului, alaturi de un avocat. In momentul in care a inceput ancheta, Stefanescu s-a imbolnavit subit si a intrat in concediu medical.
La acea vreme, procurorul sef al sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, Angela Sangeorzan, declara ca impotriva doctorului Dan Stefanescu au mai existat si alte acuzatii de luare de mita in ultimii 20 de ani, insa procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale.
„Din cate stiu eu a mai fost cercetat, chiar de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, insa solutiile au fost de netrimitere in judecata. (…) Cred ca au fost mai multe cazuri in decursul anilor, in ultimii 20 de ani sa spunem, de dupa 1989”, a declarat Angela Sangeorzan.
Cu toate ca s-a mai „ars”, Stefanescu pare sa nu se fi invatat minte si si-a continuat nestingherit procurarea de foloase necuvenite.
Chiar daca pe rolul instantelor nu a existat niciun dosar pe numele lui Dan Stefanescu, la Ministerul Sanatatii au fost inregistrate doua plangeri la adresa sa, care datau din lunile aprilie si august 2010. Insa in ciuda reputatiei proaste, ale suspiciunilor mai vechi de luare de mita si ale plangerilor de la Ministerul Sanatatii, nimeni nu a luat nicio masura impotriva sa. Cei de la minister au trimis plangerile la Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud (DSP BN), iar de aici au fost remise Colegiului Medicilor, care nu aveau competente in a le rezolva.

A primit NUP dupa noua luni de ancheta, fiindca procurorii nu au avut probe

Cazul spagii primita de doctorul Stefanescu a fost anchetat timp indelungat, mai precis noua luni. Zilele trecute, s-a anuntat si concluzia la care au ajuns procurorii care au instrumentat cazul. Doctorul Stefanescu a fost scos de sub urmarirea penala si de aceasta data! Singura pedeapsa primita este o amenda administrativa, in cuantum de o mie de lei.
Faptul ca doctorul Dan Stefanescu a mai fost cercetat pentru asemenea fapte, de luare de mita, nu a contat in fata procurorilor. De altfel, procurorul sef al sectiei de urmarire penala a Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud explica jurnalistilor, in luna februarie, ca atata timp cat medicul nu a fost trimis in judecata nu exista fapta.
„Din moment ce s-a retinut ca nu poate fi trimis in judecata si nici nu a fost sanctionat administrativ, deci s-au dat solutii de netrimitere in judecata, nu se poate lua in considerare ca a mai comis fapte penale. Doar ca a mai fost denuntat, ca au mai fost probleme, dar solutiile ca atare nu pot fi luate in considerare. Se merge pe probe concrete. De data aceasta avem probe pe acest caz, si procurorul de caz se va pronunta aici, urmare a intregii probatiuni pe care o va administra in cauza”, a declarat, in februarie, Angela Sangeorzan.
Chiar daca probe existau, procurorii care au instrumentat cazul doctorului Stefanescu nu au reusit sa dovedeasca faptul ca a existat continuitate in luarea de mita.
„Procurorii nu au reusit sa dovedeasca faptul ca luarea de mita a avut continuitate si s-a stabilit scoaterea lui de sub urmarire penala si aplicarea unei amenzi administrative de 1000 de lei”, a explicat jurnalistilor, zilele trecute, procurorul sef al sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, Angela Sangeorzan.

Rebeleanu a fost singurul din judet condamnat pentru luare de mita

Singurul medic din Bistrita-Nasaud, condamnat pentru luare de mita este medicul legist Codrin Rebeleanu. El a primit o pedeapsa de trei ani inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pe o perioada de incercare de cinci ani.
In februarie 2007, Rebeleanu a fost prins in flagrant de oamenii legii, in timp ce primea 500 de euro, drept mita.
Cu o zi inainte de flagrant, la sediul Directiei Generale Anticoruptie-Cluj, un cetatean a depus un denunt in care se preciza ca in cursul anului 2006, a avut un accident de circulatie, iar pasagerul a suferit vatamari corporale care au necesitat, conform unui certificat medico-legal 55 de zile de ingrijiri medicale cu mentiunea revizuirii la un anumit termen. In urma accidentului, soferul s-a ales cu dosar penal pentru vatamare corporala din culpa si conducere cu o alcoolemie peste limita legala. Ulterior, soferul s-a impacat cu pasagerul, iar acesta din urma si-a retras plangerea. In cursul lunii ianuarie 2007, cei doi s-au prezentat la Serviciu de Medicina Legala Bistrita-Nasaud, unde Codrin Rebeleanu, medic legist-sef la acea vreme, a examinat victima accidentului dupa care a rugat-o sa iasa din cabinet. Ramas singur cu soferul, medicul i-a cerut suma de 500 de euro pentru a nu mari numarul de zile de ingrijiri medicale de la 55 de zile la peste 60. Acest lucru ar fi dus la anularea impacarii intre parti, iar soferul ar fi fost cercetat penal. Doctorul l-a amenintat pe sofer ca daca nu ii da banii, il baga la puscarie.
In luna martie 2007, doctorul Rebeleanu a fost trimis in judecata, iar cazul a trenat in instante pana in februarie 2011, cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat condamnarea doctorului Codrin Rebeleanu „la pedeapsa de trei ani inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de cinci ani pentru savarsirea infractiunii de luare de mita”. De asemenea, instanta a interzis lui Rebeleanu „exercitarea urmatoarelor drepturi pe o perioada de un an dupa executarea pedepsei principale, respectiv: dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat”. Totodata medicul legist a mai fost obligat sa plateasca statului suma de 4.000 lei reprezentand cheltuieli judiciare.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.