Consiliul Județean Bistrița-Năsăud (CJ BN) pregătește al treilea bloc pentru functionari, tot pe strada Prundului, unde au mai fost amenajate alte două blocuri: unul pentru personalul medical și altul pentru functionari. Funcționarii vor plăti chirii modeste, mult sub prețul pieței, în ciuda faptului că salariile lor, în multe cazuri, le depășesc pe cele din mediul privat.

Consiliul Județean a pregătit deja documentația pentru cel de-al treilea bloc de locuințe, dedicat funcționarilor publici. Se pare că a fost realizat deja studiul de fezabilitate pentru acest proiect.

Instituția a solicitat deja eliberarea avizului de mediu pentru această investiție. Blocul ar urma să fie ridicat pe strada Prundului, acolo unde mai sunt două blocuri, unul pentru funcționari și altul pentru medici. Blocul va fi ridicat prin Agenția Națională pentru Locuințe.

„UAT Județul Bistrița-Năsăud se confruntă cu un număr crescut de cereri de locuințe de serviciu din partea funcționarilor publici ai Consiliului Județean, precum și cereri din instituții subordonate acestuia.(…) Beneficiarii obiectivului de investiții propus a  se realiza prin programul implementat de ANL sunt funcționarii publici din cadrul instituțiilor publice locale/centrale, precum și angajații din instituții subordonate acestora, care nu dețin sau nu au deținut, individual sau în comun, împreună cu soții lor, în proprietate o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea”, se justifică investiția, în documentația depusă la APM.

Suprafața de teren alocată este de aproape 2.000 de lei. Acesta aparține Consiliului Județean. Blocul ar urma să aibă două etaje.

„Blocul de locuințe de serviciu (apartamente cu una sau două camere) se vor construi pe terenul pus la dispoziția ANL-ului de către autoritățile locale, cu drept de folosință gratuită pe întreaga perioadă de realizare a investiției. Forma clădirii propuse este neregulată, însă poate fi încadrată într-un pătrat. Aceasta va avea 12 apartamente, împărțite pe 3 nivele: parter + două etaje (câte 4 apartamente pe nivel)”, se arată în documentația depusă de Consiliul Județean la Agenția Județeană pentru Protecția Mediului.

Loc de joacă pentru copii și panouri fotovoltaice

Conform aceluiași document vor fi create 12 locuri de parcare, câte unul pentru fiecare apartament, alei carosabile, alei pietonale, spații verzi și o clădire parter pentru centrala termică. Va fi amenajat și un loc de joacă pentru copii, de 60 de metri pătrați. Accesul pietonal și accesul auto în amplasament se va face din strada Prundului.

Pe fiecare etaj vor fi amenajate câte două apartamente cu o cameră și două apartamente cu două camera. Fiecare apartament dispune de un balcon. Pentru accesul în bloc a persoanelor în scaun rulant va fi montată la intrare o platformă acționată electric cu deplasare pe vertical.

Pe bloc vor fi amplasate și panouri fotovoltaice, iar energia produsă de acestea va fi folosită pentru iluminatul și încălzirea spațiilor comune ale blocului de locuințe. Investiția este estimată la 6 milioane de lei. Perioada de implementată propusă este de 15 luni.

Se pare că funcționarii plătesc maxim 100 de euro chirie pentru locuințele de serviciu, în condițiile în care, pe piața liberă, chiria unui apartament cu două camera ajunge să coste și 200 de euro. Avantajele bugetarilor par greu de înțeles, având în vedere faptul că, de multe ori, câștigă mult mai bine decât cei din mediul privat.

Mini-cartier pentru bugetari pe strada Prundului

Pe strada Prundului se conturează un mic cartier destinat bugetarilor. În zonă, Consiliul Județean a mai ridicat două blocuri a câte 24 de apartamente. Acestea au deja un loc de joacă pentru copii și 62 de locuri de parcare. Și celelalte două au fost realizate tot prin ANL.

Potrivit prevederilor HG nr. 719/2016 pentru aprobarea Programului „Construcția de locuințe de serviciu”, ANL implementează programul guvernamental de construcții locuințe de serviciu, care se dezvoltă pe terenuri proprietatea publică a statului ori a UAT-urilor, puse la dispoziția ANL de către autoritățile administrației publice locale/centrale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

În ceea ce privește beneficiarii acestor locuințe, aceștia pot fi funcţionarii publici, precum şi angajaţii din instituţiile publice centrale şi locale, care nu deţin sau nu au deţinut, individual sau în comun, împreună cu soţii lor, în proprietate o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu excepția cotelor-părţi din locuinţe dobândite prin moștenire. Acestea nu pot fi vândute.

De asemenea, instituţiile publice locale sau centrale pot încheia protocoale de colaborare, prin care stabilesc că locuinţele de serviciu să fie repartizate personalului din mai multe instituţii. Pentru soluţionarea cererilor pentru repartizarea locuinţelor de serviciu, autorităţile publice au constituit comisii de examinare a solicitărilor de locuinţe de serviciu, care stabilesc și ordinea de repartizare şi modalităţile de diferenţiere.

Ultimul bloc ridicat pe strada Prundului are parter, trei etaje și un etaj tehnic. Au fost amenajate acolo nouă garsoniere și 15 apartamente cu câte două camere. Acesta a costat 4,6 milioane de lei.

Blocuri pentru medici la Bistrița și Beclean

Primul bloc ridicat pe strada Prundului a fost dedicat medicilor atât din sistemul public, cât și din cel privat. În 2019, 18 medici tineri de la Spitalul Clinic Județean de Urgență și doi din mediul privat primeau cheile apartamentelor.

Investiția totală s-a ridicat la suma de 3,1 milioane de lei, din care contribuția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a fost de circa 500.000 de lei, sumă investită în viabilizarea terenului și amenajarea unui zid de sprijin, a  locurilor de parcare și a spațiilor verzi.

Un an mai târziu, Agenția Națională pentru Locuințe recepționa alte 24 de locuințe pentru tinerii specialiști din domeniul sănătății din Beclean. Locuințele (12 garsoniere și 12 apartamente cu două camere) au fost construite în amplasamentul din strada Petru Maior, cu regim de înălţime P+3E (parter+3 etaje). Valoarea investiției a fost de 3.120.224,54 lei.

Și la Năsăud s-a dat startul construirii unui bloc cu 16 apartamente ANL, pentru tineri și specialiștii din sănătate, în regim de înălțime P+3E, pe str. Bistriței, investiție care se cifrează la circa 7 milioane de lei.

Și militarii vor primi locuințe ANL, lucrările la blocul pentru ei urmând să înceapă anul viitor. Primăria Bistrița pregătește două blocuri, care vor avea în total 72 de apartamente. 36 vor fi destinate angajaților municipalității, iar 36 angajaților MApN.

Cele două blocuri ar urma să fie construite în cartierul Subcetate. Investițiile vor include atât edificarea blocurilor, cât și asigurarea utilităților și amenajarea terenului din preajmă cu străzi, alei de acces, parcări, platformă de gunoi, spații verzi și locuri de joacă pentru copii.

Municipalitatea a amenajat în zona Subcetate mai multe blocuri dedicate tinerilor. Tot acolo au fost ridicate mai multe blocuri sociale.

Andreea Radu

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine face, nu mai mâncați atâta rahat turcesc și nu mai asmuțiți privații asupra bugetarilor și invers.
    Voi creați aceasta prăpastie între categoriile sociale,
    Hai zvon de Bistrița , încă nu ești la datorie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.