Un poliţist din oraşul Beclean a instigat la furt câţiva angajaţi ai unor societăţi comerciale din aceeaşi localitate şi  a fost prins de ofiţerii DGA cu mâţa în sac. Cu toate acestea „omul legii” a fost sancţionat doar cu amendă administrativă deosebit de blândă – 1.000 de lei. Astfel, poliţistul se face că veghează legea şi îşi vede mai departe de treabă.

Cititorii fideli ai "Gazetei", şi nu numai, din oraşul Beclean îşi mai amintesc cu certitudine, despre o spectaculoasă şi mediatizată operaţiune a poliţiştilor de la Crimă Organizată, sub coordonarea procurorilor DIICOT în cooperare şi cu anumite structuri ale serviciilor secrete din judeţ, prin care s-a pus punct activităţii unui grup infracţional organizat, care practic începuse să controleze oraşul de pe Someş. Din cauza inactivităţii poliţiei, a lipsei de reacţii a acestei instituţii, dar şi a unor complicităţi care făceau jocul "mafioţilor", oraşul cunoscutei melodii "Drumul gării din Beclean" devenise un fief al infractorilor şi a fost nevoie de intervenţia hotărâtă a unor structuri de forţă ale statului să pună capăt acestei situaţii intolerabile.
Materialele publicate în săptămânalul nostru au trezit un interes uriaş, înregistrându-se peste 30.000 de vizitatori pe site-ul "Gazetei" în fiecare număr care a tratat situaţia din Beclean, iar comentariile pro şi contra au inundat pur şi simplu spaţiul virtual. Numeroase persoane, parcă descătuşate de acţiunea autorităţilor, au postat diferite comentarii din care rezulta că gruparea infracţională, care făcea legea în oraş şi era implicată în traficul de carne vie, nu ar fi putut supraveţui şi desfăşura activităţi infracţionale fără un anumit suport din partea unor oameni ai legii, poliţişti dar şi magistraţi.
Unele comentarii, însă, făceau referiri directe şi explicite la implicarea în anumite activităţi ilegale ale grupului infracţional a unui poliţist, Vasile H., din cadrul Poliţiei din Beclean.

Meseria, doar o acoperire

Comentariile postate pe site-ul "Gazetei", care făceau referire la activitatea acestui poliţist, Vasile H., la relaţiile lui cu membrii grupului infracţional, vă asigurăm că nu îi erau deloc favorabile, nici lui, dar nici instituţiei din care face parte – Poliţia oraşului Beclean şi IPJ BN.

A curs multă apă pe Someş de la evenimentele respective şi se părea că nimic nu-l deranjează pe poliţistul Vasile H. şi micile lui "învârteli" în care era implicat, pentru a-şi creşte substanţial venitul modest de angajat al statului, permiţându-şi astfel construirea unei case cum puţini bugetari din Beclean se pot lăuda că au. Numai că, poliţistul Vasile H. a intrat în vizorul celor de la "Anticorupţie", care l-au supus unei atente monitorizări. Măsurile derulate au dovedit fără tăgadă că pentru Vasile H. activitatea de poliţist în cadrul instituţiei din Beclean era doar o acoperire pentru desfăşurarea unor activităţi pe lângă lege sau chiar deasupra ei, încălcând-o cu bună ştiinţă.

A poftit la caşcaval

Astfel, ofiţerii „Anticorupţie” din cadrul structurii judeţene au stabilit că poliţistul Vasile H., în data de 9 iunie 2008, i-a cerut, prin telefon, numitului D.V.A, paznic la o societate comercială din Beclean, să-i facă „rost de un caşcaval”. Omul s-a conformat, cererea venea doar de la un organ, iar în cursul aceleiaşi zile, ca să nu-l supere pe preţiosul solicitant, a sâvârşit o infracţiune. Lupul paznic la stână, adică D.V.A., instigat de către omul legii, a sustras de la obiectivul pe care-l păzea cantitatea de 1,8 kg de caşcaval, pe care ulterior a predat-o celui care a dat "comanda", adică poliţistului Vasile H. Acesta cunoştea, fără doar şi poate, că marfa primită de la paznic, este obiectul unui furt. Predarea-primirea mărfii furate s-a făcut la gardul societăţii pe care o păzea D.V.A., Vasile H. fiind anunţat telefonic despre preluarea "comenzii". Sigur paguba nu a fost mare, doar 29,99 lei. Dar câte asemenea tranzacţii au mai avut loc în realitate, cu alte produse lactate, deoarce monitorizarea DGA a surprins numai momentul din data de 9 iunie 2008, cel cu caşcavalul? Nimeni nu va şti realitatea.

„Mărunţişuri” pentru viluţa din dotare

Cu ceva timp în urmă, urmând acelaşi procedeu, poliţistul Vasile H. l-a contactat telefonic pe numitul C.D, o cunoştinţă mai veche, căruia i-a cerut în mod expres să îi facă ”rost de cherestea de molid”, o cantitate de care avea nevoie pentru construirea unei anexe gospodăreşti la vila proprietate personală din Beclean. În perioada 21-25 aprilie 2008, C.D, care şi el s-a ales cu un dosar penal, a tăiat dintr-o pădure a statului 14 arbori (molid), pe care i-a transportat la un gater, unde a debitat cheresteaua pe care i-a cerut-o Vasile H. În data de 30 iunie 2008, scândura rezultată a fost transportată la domiciliul poliţistului. Prejudiciul cauzat pentru fapta comisă este de 802,70 lei, fără TVA.

Dar lucrurile nu se opresc aici. În perioada iulie-august 2008, poliţistul Vasile H. a pretins şi a instigat mai multe persoane, angajate ale unei firme de construcţii, să fure de la locul de muncă anumite cantităţi de beton, pe care să le transporte la domiciliul său, pentru realizarea unor lucrări de profil. Cantitatea de beton furată era destinată modernizării unui tronson de drum public. Astfel, poliţistul beclenar a reuşit să-i convingă pe numiţii R.A şi C.I să sustragă de la firma unde lucrau şi să transporte la domiciliul lui cantitatea de 3 mc de beton. Prejudiciul cauzat, prin instigare la furt a celor doi muncitori, a fost de 594 lei, fără TVA.

Justiţia, oarbă doar pentru unii

Sigur toate cele trei cazuri descrise, cel cu caşcavalul, cel cu cheresteaua şi cel cu betonul, au făcut parte dintr-un lung şir de astfel de fapte. Cu toate acestea, deşi dosarul poliţiştilor de la DGA a fost „beton”, cum se spune, în data de 02 decembrie 2008, procurorul Angela Sângeorzan din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud a dispus scoaterea de sub urmărirea penală a poliţistului Vasile H. din cadrul poliţiei oraşului Beclean şi aplicarea unei sancţiuni administrative, o amendă de 1.000 lei, pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la furt, art. 26, raportat la art. 208 alin. 1 C.penal, pentru două infracţiuni – complicitate la tăiere de arbori, art. 26 raportat la art. 108 din Codul Silvic şi complicitate la furt de arbori, art. 26 raportat la art. 110 din Codul Silvic.

Noi nu dăm cu parul, noi numai întrebăm: de ce nu s-a făcut nicio referire la instigare, deoarece în toate cele trei episoade, poliţistul Vasile H., personaj celebru al Becleanului, cel mai tare poliţist din urbe, practic i-a instigat pe D.V.A, paznicul de la fabrica de brânzeturi, pe C.D, cel cu cheresteaua şi pe R.A şi C.I, cei betonul, să comită infracţiunile de care s-au făcut vinovaţi şi în urma cărora s-au ales cu dosare penale şi pierderea locurilor de muncă?
Faţă de cei de mai sus, complicii lui Vasile H., în comparaţie cu pedeapsa primită de poliţist, măsurile nu puteau să fie mai aspre, toţi fiind sancţionaţi cu amendă administrativă între 200 şi 500 lei. Mai mult, cei patru au mai fost pedepsiţi şi disciplinar prin desfacerea contractului de muncă şi diminuarea salariului pe o perioadă de trei luni. Este mai puţin important faptul că cei patru complici ai poliţistului, familiile acestora, copii care trebuie să meargă la şcoală, au rămas acum în toiul iernii şi al crizei muritori de foame. O fi doamna aceea cu balanţa în mână care împarte dreptatea legată la ochi, dar câteodată parcă nu este atât de dreaptă. Poliţistul s-a ales bine mersi cu o amendă administrativă de 1.000 lei şi va continua să vegheze la aplicarea legii în Beclean. Sigur, va continua să aplice practicile învăţate, pe care le va perfecţiona, va continua de asemenea să sustragă combustibil din maşina de serviciu pe care o are în dotare şi toată lumea va fi mulţumită. Şefii lui, inclusiv cei de la Bistriţa, pot de asemenea să fie liniştiţi şi mulţumiţi cu asemenea poliţişti, iar imaginea poliţiei bistriţene este asigurată.

Ovidiu Tudoran

9 COMENTARII

  1. JUSTITIA-PT.UNII MUMA PT.ALTII CIUMA traim o realitate crunta unii nu suporta regimul de detentie ( de privare de libertate) altii daca au pe cineva nu ajung nici acolo…asa ca dl.Vasile Halas nu face nota discordanta… cu PCR.(pile,cunostinte,relatii)justitia este tot mai (i)DEPENDENTA…daca era o femeie cu o plasa de cartofi…?

  2. Daca presa nu face scandal pentru cazuri de genul asta, noi cetatenii ce sa facem? Ar trebui luni de zile sa le apara poza si numele pe prima pagina a ziarelor pana cand ”sefii” unor astfel de lighioane sa se ”autosesizeze”, lucru de care, sincer ma indoiesc. Ar trebui dati afara cu litera i, sa nu se mai angajeje nicaieri…veci. jigodii penale

  3. cine sa ia masuri cnd sefii sunt mai …mai ceva de la astia micii sunt rabufniri a prostiei pecand la sefi … e „arta” etalarii bunastarii obtinute cinstit NU ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.