România a primit sâmbătă, 11 iulie, acordul de reluare a plăţilor SAPARD, printr-o scrisoare din partea Comisiei Europene (CE), adresată preşedintelui ţării, premierului cât şi ministrului agriculturii.
În urma constatării Comisiei Europene că Planul de acţiune în conformitate cu observaţiile şi recomandările CE este implementat eficient, s-a decis reluarea plăţilor către România. Planul de acţiunea asigură remedierea deficienţelor semnalate în iunie anul precedent de către experţii comunitari în cadrul Programului SAPARD.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a realizat un plan de acţiuni pentru dezvoltarea resurselor umane şi o analiză de risc a tuturor proiectelor SAPARD, astfel fiind verificate toate cererile de plată înregistrate în sistem pentru a putea fi certificate şi aprobate, cu respectarea cererilor impuse de către Comisia Europeană. De asemenea, au fost realizate liste suplimentare de verificare pe teren care includ elemente specifice pentru diferite tipuri de investiţii.
Pentru a nu exista riscul de a li se deconta plăţile făcute deja beneficiarilor, Guvernul a hotărât să susţină, din bugetul propriu, plata tuturor fondurilor necesare implementării a proiectelor respective.
România a plătit beneficiarilor Programului SAPARD, până în acest moment, peste 86% din totalul fondurilor alocate, mai precis 1,31 miliarde de euro dintr-un total de 1,52 miliarde de euro.

 
Simona Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.